۲۸ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۰
کد خبر: ۵۰۵۷۴
نگاه منفى مردم جهان به رهبران امریکا: نظرسنجى مؤسسه «پیو» نشان مى‌‏دهد دیدگاه مردم جهان درباره امریکا منفى‏‌تر از گذشته شده و عملکرد «دونالد ترامپ» رئیس‏ جمهور امریکا موجب شده تا حتى در کشورهاى متحد واشنگتن هم اعتماد افکار عمومى به ایالات متحده کاهش یابد.
به گزارش پایداری ملی، روزنامه «جوان» در یادداشتی از «عباس حاجی نجاری» نوشت:

دوماهنامه فارین افرز که به اندیشکده «شورای روابط خارجی ایالات متحده» وابسته است، در روز‌های اخیر در مطلبی با عنوان چه بر سر قرن امریکایی آمده است، می‌نویسد: «یک نسل پیش، ایالات متحده با اعتماد به نفس در حال رهبری جهان به سوی آن چیزی بود که تصور می‌شد. هزاره‌ای جدید از صلح، شکوفایی، آزادی و همگرایی باشد. حالا اما، جهان به سوی آشوب پیش می‌رود و ایالات متحده یادآور آن آهنگ «لئونارد کوهن» است که می‌گفت: اوضاع اینطور پیش می‌رود و همه می‌دانند. چطور شد که همه چیز آنقدر سریع از هم پاشید؟
این نشریه می‌افزاید: اکنون که می‌نگریم، این افول غیرقابل اجتناب به نظر می‌رسد. آنچه اکنون ظاهرا نیاز به توضیح دارد، رؤیاپردازی در پایان قرن پیش در واشنگتن درباره هژمونی ماندگار ایالات متحده است، نه درگیری‌های دائمی در داخل و خارج از کشور که اکنون به واقعیتی جاری بدل شده است.
تجلی عینی این ناتوانی و ناکارآمدی امریکا را می‌توان در ناتوانی در مدیریت و پیشبرد و روند تحولات منطقه‌ای معطوف به مقابله با نظام اسلامی و نیرو‌های جبهه مقاومت بهتر درک کرد. پرونده‌ای که مشحون از شکست‌ها و ناکارآمدی‌های امریکا و متحدانش است. به همین دلیل است که فارین افرز در همین مقاله روی کار آمدن «دونالد ترامپ» در امریکا را «ضربه آخر» به هژمونی این کشور توصیف کرده و نوشته است: «او یک انزواطلب حمایت‌گرای عوام‌فریب است و مصمم است که «امریکا را در وهله نخست» قرار دهد. اما حقیقت این است که او بیش از هر چیز دیگری، عرصه را واگذار کرده است... اکنون سؤال این است که آیا در حالی که قدرت امریکا رو به افول است، نظام بین‌المللی که مورد حمایتش بود، یعنی قوانین، عرف و ارزش‌های این نظام، دوام می‌آورند یا اینکه امریکا افول امپراتوری تفکراتش را هم شاهد خواهد بود؟»
رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات خود در سالگرد ارتحال امام با اشاره به این واقعیت، یادآور شدند: برخی از صاحب‌نظران و اندیشمندان امریکایی، در توصیف اوضاع سیاسی، اجتماعی و اقتصادی این کشور، از تعبیر «افول موریانه‌وار» استفاده کرده‌اند. ایشان با اشاره به آمار‌های رسمی که نشانگر افول اقتصادی امریکا و کاهش عجیب تأثیرگذاری امریکا در اقتصاد جهانی است، خاطرنشان کردند: در عرصه‌ی سیاسی نیز اقتدار امریکا افول کرده که انتخاب فردی با مختصات آقای دونالد ترامپ، واضح‌ترین و بهترین نشانه برای افول سیاست امریکا است. رهبر انقلاب افزودند: سپرده شدن سرنوشت بیش از ۳۰۰ میلیون نفر جمعیت امریکا به دست فردی که در مورد تعادل فکری و روانی و اخلاقی او ابهامات و تردید‌های جدی وجود دارد، دلیل آشکاری بر افول سیاسی و اخلاقی امریکا است.
بعضی از نشانه‌های این افول عبارتند از:
شکست در برابر انقلاب اسلامی مقدمه افول قدرت امریکا: هم‏زمان با وقوع انقلاب اسلامى ایران که اصلی‌ترین پایگاه منطقه‌ای امریکا، یعنی رژیم منحوس پهلوی فروپاشید، هیمنه امریکا در دنیا شکست. یکى از دلایل تخریب وجهه امریکا، تسخیر سفارتخانه این کشور در تهران بود. امریکایى‏ها در آن سال‏ها - اواخر دهه ۷۰ میلادى - در اوج قدرت بودند؛ برخلاف دهه‏ ۵۰ میلادى که بسیارى نمى‏‌دانستند که آیا نهایتاً شوروى پیروز جنگ سرد است یا امریکا. انقلاب اسلامى و تسخیر لانه جاسوسى که اتفاق افتاد، نتیجه‌‏اش این شد که جایگاه امریکا در اذهان مردم دنیا فروکش کرد. اما در ادامه حرکت انقلاب در سال‌های اخیر آنچه که افول و سقوط بیشتر امریکایى‏ها را سبب شده است، شکست سیاست‏هاى امریکا در منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) و براى مهار حرکت انقلاب اسلامى است که علاوه بر تحمیل هزینه‏‌اى هزاران میلیارد دلارى موقعیت و توان و نفوذ امریکا را نیز به ‏شدت تحت تأثیر قرار داد. به گونه‏‌اى که برژینسکى مشاور امنیتى اسبق کاخ سفید که یکى از بزرگ‌ترین کارشناسان سیاست خارجى امریکا است صریحا اعلان کرد دوران ابرقدرتى امریکا به پایان رسیده و اگر کاخ سفید خود را با این واقعیت تطبیق ندهد، فروپاشى، مانند آنچه در شوروى اتفاق افتاد، در انتظارش خواهد بود. او در سخنرانى دیگرى گفت: «احساس من در باره امریکا این است که این کشور، در حال افول نیست، بلکه در حال فروپاشى است و توانایى خود را براى مقابله با چالش‏هاى داخل و خارج از دست داده است.» او در نشست شوراى آتلانتیک هم با صراحت گفت: امریکا از بالاى قله به ته دره کشیده شده است.
بدهى‌‏هاى اقتصادى‏: از نشانه‌های دیگر افول موریانه‌وار قدرت امریکا، بدهى‌‏هاى اقتصادى امریکاست. امریکاى کنونى بدهکارترین کشور جهان است. ریشه‏‌هاى این بحران را نیز باید در تلاش این کشور در گسترش نفوذ و سلطه جست‌وجو کرد. بحران اقتصادى در امریکاى مدعى قدرت برتر در جهان، جدى تر، آشکارتر و براى دولت ایالات متحده به‏ دلیل حضورش در مناطق مختلف جهان آزاردهنده‌‏تر و شکننده‌‏تر است. گسترش بیش از حد امریکا در جهان با احداث پایگاه‏هاى نظامى و اعزام نیروهاى نظامى به خارج از مرزهاى خود، هزینه ‏هاى سرسام آورى را بر ملت امریکا تحمیل کرده است. برآورد‌ها نشان می‌دهد که بدهی امریکا به رقم ۲۲ تریلیون دلار رسیده است و این به معنی آن است که دولت امریکا قادر به تغییر جهت در میزان بدهى و کسرى بودجه خود نخواهد بود.
ضعف قدرت نظامى‏: تحولات منطقه و ناتوانی امریکا در ورود و اعمال قدرت در مناقشات منطقه‌ای در ماجرای حملات به نفتکش‌ها در روز‌های اخیر، در عین درگیر بودن این کشور در چندین پرونده مفتوح در منطقه، نظیر افغانستان، عراق، سوریه، یمن و... از جلوه‌های اصلی ضعف و ناکارآمدی نظامی این به اصطلاح ابرقدرت جهانی است که به رغم برترى کمى سخت افزارى امریکا در مقایسه با سایر کشورها، اما ناتوان است. نشریه «اکونومیست» با اشاره به این‏که توان نظامى امریکا در حال فرسایش است، نقاط ضعف ارتش امریکا را برشمرده و آسیب پذیر بودن کشتى‏هاى نیروى دریایى امریکا در مقابل موشک‏هاى زمین به دریا، ضعف ارتش امریکا براى حفاظت از پایگاه‏هاى هوایى منطقه‌‏اى این کشور در برابر حملات غیرمنتظره، آسیب پذیرى هواپیماهاى امریکا در مقابل سامانه‏‌هاى ضد هوایى مدرن و ناکارآمدى جنگنده‏‌هاى امریکایى در شناسایى موشک‏هاى قابل حمل، را ازجمله نقاط ضعفى مى‏‌داند که در صورت برطرف نشدن، مى‏‌تواند جایگاه این کشور را تضعیف کند.
نگاه منفى مردم جهان به رهبران امریکا: نظرسنجى مؤسسه «پیو» نشان مى‌‏دهد دیدگاه مردم جهان درباره امریکا منفى‏‌تر از گذشته شده و عملکرد «دونالد ترامپ» رئیس‏ جمهور امریکا موجب شده تا حتى در کشورهاى متحد واشنگتن هم اعتماد افکار عمومى به ایالات متحده کاهش یابد. به نوشته خبرگزارى «رویترز»، نظرسنجى مؤسسه «پیو» که در ۲۵ کشور انجام شده، نشان مى‌‏دهد افکار عمومى این کشور‌ها «ولادیمیر پوتین» رئیس‏ جمهور روسیه و «شى جین پینگ» رئیس ‏جمهور چین را از «دونالد ترامپ» رئیس ‏جمهور امریکا رهبران توانمندترى مى‌‏دانند. از بین ۲۵ کشور مورد بررسى، اکثریت شهروندان ۲۰ کشور گفته‏‌اند به توانمندى ترامپ ‏بى‌‏اعتماد هستند.
تلاش اروپا براى خروج از سلطه امریکا: تلاش اروپا براى خروج از سلطه امریکا به بهانه مخالفت با راهبرد امریکا در خروج از برجام از جلوه‏‌هاى دیگر تضعیف قدرت نرم امریکاست که بازتاب‌‏هاى گسترده‏‌اى داشته است. براساس گزارش فایننشال تایمز، هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان در یک نشریه آلمانى زبان نوشت: «اروپا نباید به امریکا اجازه دهد که مانند آقابالاسر عمل کند. به ‏همین‏ دلیل ضرورى است که ما استقلال اروپا را از طریق ایجاد کانال‏‌هایى براى انجام پرداخت‏‌های‌مان، مستقل از امریکا حفظ کنیم. باید صندوق اروپایی پول را مستقل از سیستم سوئیفت برپا کنیم.»
به این موارد اضافه کنید تزلزل در هم‌پیمانان منطقه‌ای امریکا که مجموعه اقدامات این کشور طی ۴۰ سال گذشته در منطقه غرب آسیا و تماماً به لحاظ سیاسی و نظامی با شکست مواجه شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر