البته آمازون نخستین شرکتی نیست که چنین پروژهی جاهطلبانهای را برای رساندن اینترنت به تقریبا تمامی جهان، در پیش میگیرد. پیشتر شرکتهای دیگری گفتهاند که قصد دارند با شبکهای متشکلاز هزاران ماهواره، اینترنت را در سراسر دنیا برای مردم ارائه دهند. آمازون طبق برنامهاش قصد دارد ماهوارههای موردبحث را در مدار پایینی زمین قرار دهد؛ این کار هم هزینههای کلی و هم میزان تأخیر را کاهش میدهد.
اسپیسایکس قبلا گفته است که قصد دارد ۱۲ هزار ماهواره را برای دستیابی بهچنین هدفی، به مدار زمین بفرستد؛ همچنین شرکت وانوب در پی فرستادن ۶۵۰ ماهواره به مدار زمین است. فیسبوک یکی دیگری از شرکتهایی است که چنین برنامهی بلندپروازانهای در سر دارد.
در پروژهی کایپر، ماهوارهها در سهارتفاع مختلف نسبت به سطح زمین جای خواهند گرفت؛ براساس جزئیات منتشرشده، از بین ۳٬۲۳۶ ماهوارهای که قرار است به مدار زمین فرستاده شوند، ۷۸۴ ماهواره در فاصلهی ۳۶۷ مایلی (۵۹۰ کیلومتر)، ۱٬۲۹۶ ماهواره در فاصلهی ۳۷۹ مایلی (۶۱۰ کیلومتر) و ۱٬۱۵۶ ماهواره در فاصلهی ۳۹۱ مایلی (۶۲۹ کیلومتر) از سطح زمین جای خواهند گرفت.
ماهوارههای یادشده توانایی این را خواهند داشت که اینترنت را در مناطق وسیعی از زمین ارائه دهند؛ براساس اعلام رسمی، این اینترنت از مدار ۵۶ درجهی شمالی (تقریبا در میانههای کشور اسکاتلند) تا مدار ۵۶ درجهی جنوبی (در زیر پایینترین قسمت آمریکای جنوبی) را پوشش خواهد داد و این یعنی ایران نیز شامل آن خواهد شد. بهطور کلی، اینترنت ارائهشده توسط این ماهوارهها، بهلحاظ تئوری بیش از ۹۵ درصد از جمعیت کل زمین را پوشش خواهد داد که در یک کلام فوقالعاده است.
نمایندهای از شرکت آمازون در گفتوگو با وبسایت ورج، چنین اطلاعیهای را در مورد پروژهی کایپر منتشر کرده است: «پروژهی کایپر، ابتکار عملی جدید برای فرستادن چند هزار ماهواره به مدار پایینی زمین است؛ این ماهوارهها پهنای باند پرسرعتی را با تأخیر کم در دسترس جوامع محروم زمین قرار خواهند داد. کایپر، پروژهای بلندمدت است که امکان خدمترسانی به دهها میلیون آدم که هنوز به اینترنت پهنباند (Broadband Internet) دسترسی ندارند را ترسیم میکند. ما مشتاقیم با شرکتهایی که چنین برنامهای در سر دارند، همکاری کنیم.»
فعلا بهصورت رسمی مشخص نشده است که آمازون قصد دارد ماهوارهها را خودش بسازد یا اینکه میخواهند آن را از شرکتی دیگر خریداری کند. درضمن این شرکت هنوز در مورد نحوهی فرستادن این ماهوارهها به مدار زمین، تصمیم نهایی را اتخاذ نکرده است. درهرصورت فراموش نکنید که جف بزوس، مدیرعامل آمازون، یک شرکت فضایی بهنام بلو اوریجین را نیز تحتمالکیت دارد. نمایندهی آمازون در گفتوگو با گیکوایر، گفته است که این شرکت تمامی گزینههای روی میز را موردبررسی قرار خواهد داد.
مورد مهم دیگر این است که پروژهی کایپر به شبکهای از ایستگاههای زمینی برای ارتباط با ماهوارهها نیاز دارد. سال گذشته، خبر آغازبهکار ایستگاه زمینی سرویسهای مبتنی بر وب آمازون (AWS Ground Station) رسانهای شد؛ این بهاصطلاح ایستگاه، در حقیقت یک سرویس رایانش ابری است که امکان برقراری ارتباطات فضا به زمین را فراهم میکند.
تاکنون از زمان احتمالی ارسال ماهوارههای آمازون به مدار زمین، سخنی بهمیان نیامده است. بااینحال فراموش نکنید که پروژهی کایپر ابتدا باید تأییدیهی کمیسیون ارتباطات فدرال (FCC) را دریافت کند.
FCC پیش از اعطای تأییدیهی به پروژهی کایپر، موارد مهمی همچون میزان تراکم ماهوارهها در مدارهای مختلف را مدنظر قرار میدهد. این سازمان همچنین لازم است به بررسی دقیق برنامههای آمازون بههنگام فرا رسیدن پایان عمر این ماهوارهها بپردازد. این موضوعِ بسیار مهمی است؛ چرا که بقای ماهوارهها در مدار زمین، اخیرا به نگرانی مهمی تبدیل شده است.
سال گذشته بود که ناسا اعلام کرد ۹۹ عدد از هر ۱۰۰ ماهواره در چنین مجموعههای عظیمی (نظیر پروژهی کایپر)، لازم است بههنگام پایان مأموریتشان از مدار خارج شوند و به زمین بازگردند تا از این طریق، فضای اطراف زمین، بیهوده با زباله پر نشود.