گریگوری گائوس» از صاحبنظران اندیشکده بروکینگز طی مصاحبهای که بر روی خروجی سایت بروکینگز قرار گرفت، گفت: من درباره آن چیزی که هم اکنون در مصر روی میدهد بدبین هستم چون ارتش وارد عمل شده و یک دولت منتخب را سرنگون کرده است. مهم نیست که این دولت چقدر بد بود اما سرنگونی وی پیشینهای بد برای دموکراسی به شمار میآید. ثانیا اگر از این طریق بخواهیم که بر اخوانالمسلمین فشار آورده و مانع از مشارکت آنها در روند سیاسی شویم این بدان معناست که دموکراسی فراگیر و شاملی نخواهیم داشت.
وی در این مصاحبه تاکید کرد بهتر بود به جای کودتای نظامی، انتخابات برگزار میشد و برگزاری انتخابات پارلمانی نتیجه بهتری برای دموکراسی به همراه داشت.
این کارشناس اندیشکده بروکینگز افزود: من معتقدم که باید این فرضیه را از ذهن دور کرد که پایان دادن طبیعی به یک حکومت استبدادی، دموکراسی است.
نمونهای از این تباهی را در انتقال قدرت در اروپای شرقی و موج دموکراتیک در آمریکای لاتین و آسیای شرقی در دهههای 80 و 90 شاهد بودیم. بسیاری از آن انتقال قدرتها به نتایج دموکراتیک منتهی نشد.
شکافهای نژادی و شکافهای ایدئولوژی دو چالش تحقق دموکراسی در خاورمیانه
گریگوری گائوس اضافه کرد: دلیل سخت بودن تحقق دموکراسی در این منطقه به دو دلیل است. دلیل نخست شکافهای نژادی و فرقهای نظیر شکافهایی نظیر کرد و عرب، شیعه و سنی و مسلمان و مسیحی است. دومین دلیل شکافهای ایدئولوژیکی است. مردم خواهند پرسید آیا آنها خواستار دولت اسلامگرا نظیر دولت اخوان المسلمین در مصر هستند که چندی پیش سرنگون شد یا آنکه خواهان دولتی سکولار هستند.
این درگیری ایدئولوژیکی نه تنها در مصر بلکه در سرتاسر خاورمیانه از مراکش تا عراق و حتی کشورهای غیر عرب نظیر ترکیه و ایران نیز حاکم است.
آمریکا باید خود را کمتر در خاورمیانه درگیر کند
وی درباره نقش آمریکا در مصر و خاورمیانه گفت: من معتقدم که آمریکا باید در مقایسه با 10 سال پیش کمتر خود را در خاورمیانه درگیر کند. اما این به معنای عقبنشینی کامل و اتخاذ سیاست انزوا در خاورمیانه نیست. ما رابطهای با مصر داریم که پیشینه آن به پیمان صلح به اسرائیل باز میگردد. ما سالانه کمک نظامی 1.5 میلیارد دلاری به مصر میکنیم. البته ما به روابط با مصر ادامه خواهیم داد اما این ایده که ما میتوانیم تمامی حوادث مصر را مدیریت کنیم کاملا غلط است. من معتقدم که باید با دولت انتقالی مصر و دولتی که پس از آن روی کار میآید تعامل کنیم که این تعامل باید بر اساس سیاست خارجی و و نه بر اساس سیاست داخلی باشد. اگر آنها با ما درباره موضوعات سیاست خارجی مهمی همکاری کنند ما نیز باید با آنها همکاری کنیم.
اخوانالمسلمین باید در روند دموکراسی مصر دخالت داده شود
گریگوری گائوس درباره مرحله بعدی در مصر گفت: من معتقدم اگر شما خواستار راهحل دموکراتیک در مصر هستید پیشتر نیز شاهد بودید که چه اتفاقی افتاده است. ارتش باید کنار گذاشته شود. باید در مصر انتخاباتی آزاد و عادلانه برگزار شود و گروه اخوانالمسلمین نیز باید مشارکت داشته باشند. دادگستری باید بر انتخابات نظارت داشته باشد.