گاردین در گزارشی به قلم «یان بلک»، سردبیر بخش خاورمیانه این روزنامه تصریح کرده است که بیانیه اخیر اتحادیه اروپا در بروکسل پیامی بسیار قوی در خصوص شهرکسازی رژیم صهیونیستی در سرزمینهای فلسطینی داشته است.
بر اساس این گزارش، اصول راهنمای سیاستهای اتحادیه اروپا که نتیجه ساعتها بحث و بررسی در کمیتههای مختلف در بروکسل است میتوانند همچنان دربرگیرنده پیامهای محکمی باشند. واکنش خشمگین اسرائیل بیانگر نکته مهمی در خصوص مهمترین چالش جهان است: شهرکهای یهودی در مناطق اشغالی فلسطین که بر اساس قوانین بینالمللی در محدوده اسرائیل قرار نمیگیرند. [منظور بلک از قوانین بینالمللی قطعنامههای سازمان ملل مبنی بر تقسیم فلسطین است.]
این گزارش بیانیه اتحادیه اروپا را تلاشی در راستای پایان دادن به ابهامی دانسته است که به اسرائیل کمک کرده است حضور خود را فراتر از مرزهای 1967 توجیه کند و هزینه چندانی هم نپردازد.
بیانیه اتحادیه اروپا بیان میدارد که زیر پا نهادن قطعنامههای سازمان ملل متحد و قوانین بینالمللی میتواند هزینههایی برای اسرائیل دربر داشته باشد. هرچند هزینههای بیانشده در این بیانیه خیلی بزرگ نیست اما برخی موارد را در مناطق شهرکنشین دربرمیگیرد که «دانشگاه آریل»، واقع در نزدیکی شهر فلسطینی نابلوس، یکی از هزینههاست.
اگرچه بر مبنای تصمیم جدید اتحادیه اروپا، تجارت بین اسرائیل و اتحادیه اروپا تغییر نمیکند اما تقاضا شده تا کالاهایی که در مناطق شهرکنشین تولید شده با برچسب ویژه مشخص شوند. در سال 2011، این کالاها 200 میلیون پوند از صادرات 8.3 میلیارد پوندی اسرائیل به اتحادیه اروپا را در بر میگرفتند.
اصول راهنمای جدید اتحادیه اروپا که در قدس اشغالی بهعنوان یک «زلزله» تعبیر شدند، ممکن است زلزله نباشند اما نشاندهنده تغییراتی در واقعیات مربوط به منطقهای هستند که در آن راستگرایان صهیونیست خواستهای ملی فلسطینیان را بهرسمیت نمیشناسند. بیصبری اتحادیه اروپا همچنین از آن رو بیشتر شده است که نقش این اتحادیه به جای یک بازیگر در منطقه در حد یک پرداختکننده هزینه باقی مانده است. اتحادیه اروپا مجبور است هزینههای تشکیلات خودگردان فلسطین را پرداخت کرده و چراغ روند صلحی غیرواقعی را روشن نگاه دارد.
در کنار شکست مذاکرات، با روی کار آمدن دولتی راستگرا در اسرائیل که باوری به طرح دو کشور به ندارد، این طرح دیگر مرده به نظر میرسد. این در حالی است که فلسطینیان نیز قادر به پایان دادن اختلافات بین حماس و تشکیلات خودگردان نیستند اما به هر حال این فلسطینیها هستند که تحت اشغال نظامی زندگی میکنند و طرف ضعیفتر محسوب میشوند. بدون تردید آنها قربانی یک اشغالگری 46 ساله محسوب میشوند.
جناح لیبرال در اسرائیل از اقدام اتحادیه اروپا استقبال کرده است و شاهد آن یادداشت باراک راوید در هاآرتص است.
این گزارش همچنین تصریح میکند که حمایت اتوماتیک از اسرائیل که با اشتباهی به نام هلوکاست متولد شد، مربوط به گذشته است. با این حال اتحادیه اروپا با ایجاد تفکیک بین مناطق شهرکنشین و سایر مناطق فلسطین اشغالی تلاش میکند تا در برابر تقاضاهای مربوط به بایکوت گستردهتر اسرائیل مقاومت کند. اگر فلسطینیها سرانجام از امکان تشکیل کشور فلسطینی ناامید شوند و به شیوه مبارزه ضد آپارتاید در آفریقای جنوبی روی آورند، آنگاه مقاومت در برابر این تقاضاها سختتر خواهد شد.
زیپی لیونی، وزیر دادگستری رژیم صهیونیستی و یکی از مذاکرهکنندگان سابق اسرائیل با فلسطینیها هشدار داده است که اگر روند مذاکرات با فلسطینیها همچنان متوقف بماند، ممکن است اتحادیه اروپا تحریمهایی علیه تمام کالاهای ساخت اسرائیل وضع کند.