چند روز از آغاز درگیری ها بین رزمندگان فلسطینی و ارتش رژیم اشغالگر قدس گذشته و در این چند روز رزمندگان مقاومت چندین ابتکار و حرکت تحسین برانگیز و جالب در بعد تسلیحات داشته که باعث ایجاد ترس و وحشتی غیر قابل وصف در بین صهیونیستها شده است. نباید از نطر دور داشت که رسیدن موشک های مبارزان فلسطینی به تل آویو و فراتر از آن، دستاورد کوچکی نیست که علی رغم همه محدودیت ها و تدابیر شدید صهیونیست ها به نتیجه رسیده است.
تسلیحات جدید مقاومت فلسطین که طی روزهای اخیر رونمایی و با موفقیت به هدف اصابت کرده موشک هایی مهم و استراتژیک است که ضمن گذشتن از گنبد پر ادعای اهنین، ذهنیت و اقتدار پوشالی امنیت تل آویو را هم در هم شکسته است.
موشک گراد نام دیگری برای راکت انداز بسیار مشهور روسی سری ” کاتیوشا ” است؛ سلاحی که تقریبا در ۵ قاره جهان یافت می شود. قدمت این سلاح روسی به سال ۱۹۴۱ میلادی و شروع تهاجم آلمان به شوروی سابق باز می گردد. در آن زمان دو سلاح روسی به عنوان شوکی مرگبار باعث کاهش سرعت پیشروی آلمان در خاک روسیه شد. یکی از این سلاح ها تانک تی – ۳۴ و سلاح دیگر سامانه راکت انداز "کاتیوشا” بود. سربازان آلمانی به این سلاح لقب "ارگهای استالین” را داده بودند.
از زمان استفاده از کاتیوشا واژه جدیدی به عنوان "توپخانه راکتی” یا "توپخانه موشکی” به ادبیات نظامی جهان اضافه شد. ارتش های جهان با مشاهده پتانسیل های بالا این سامانه از آن زمان به بعد به تولید نمونه های مشابه آن پرداختند. اصلی ترین نمونه از این گونه آتشبارها گونه ۱۲۲ میلی متری با کد ” BM-21 ” است. برد این موشک در مدل اولیه در حدود ۲۰ کیلومتر است. بر اساس اخبار واصله مقاومت فلسطین توانسته است برد این سامانه ها را افزایش داده و بر علیه شهرک نشینان و نقاط تجمع نظامیان صهیونیست از آن بهره ببرد.
در کل راکتهای سری گراد سلاح دقیقی به حساب نمی آیند اما می توان از آنها به عنوان یک گزینه بسیار مناسب برای زمین گیر کردن و دادن پاسخی رعب آور به متجاوزانی مثل صهیونیست ها استفاده کرد. هر راکت این سامانه به صورت استاندارد سر جنگی به وزن ۲۰ کیلوگرم را حمل می کند که قدرت انفجاری خوبی را ایجاد می کند.
منابع فلسطینی از استفاده از گونه دیگری از راکتها در این درگیری ها با نام "ناصر ۵ ” خبر داده اند. یکی از تنها مختصاتی که از این راکت فلسطینی منتشر شده است بحث طول است که در حدود ۲٫۵ متر اعلام شده است. با نگاهی به سلاح های جنبش حماس و اطلاعات موجود درباره آن، به نام راکت "قسام ۴ ” می رسیم که تقریبا طولی در همین حدود دارد.
گمان بر این است که ” ناصر ۵ ” در حقیقت گونه ای تازه از راکتهای سری قسام باشد که با سر جنگی حساس تر تولید شده است. این راکت بردی در حدود ۱۰ تا ۱۵ کیلومتر داشته و با سرجنگی ۱۰ کیلوگرمی مسلح شده است. از این راکتها عمدتا برای حمله به شهرکهای صهیونیست نشین در مرز نوار غزه استفاده می شود.
این وسیله جدید از دیگر سلاح های فلسطینیان است که در درگیری های اخیر مورد استفاده قرار گرفته. بنا بر اعلام منابع فلسطینی برد این موشک در حدود ۴۰ کیلومتر اعلام شده است. با نگاهی به اطلاعات موجود یک نام در این میان خودنمایی می کند و آن هم راکت ” فجر ۳ ” است. این سیستم راکتی در طول دهه ۱۹۹۰ میلادی در ایران تکمیل شده است و منابع غربی معتقد هستند که در سالهای قبل به سوریه، حزب الله لبنان و جنبش حماس تحویل شده است.
این راکت با طول ۵٫۲ متر، کالیبر ۲۴۰ میلی متر و بردی در بین ۴۰ تا ۴۵ کیلومتر یک سرجنگی به وزن ۴۵ کیلوگرم را حمل می کند. به صورت استاندارد این سامانه از ۱۲ پرتاب گر تشکیل شده است که معمولا توسط یک کامیون متوسط مثل سری ۹۱۱ حمل می شود اما می توان پرتاب گرهای آن را به صورت تک تک و یا دوتایی نیز مورد استفاده قرار داد. با توجه به اعلام منابع فلسطینی درباره استفاده از راکت های فجر ۵ ایران، بهره گیری از برادر کوچکتر این موشک نیز منطقی به نظر می رسد.
سلاح دیگر در تجهیزات جنبش حماس سامانه راکتی موسوم به ” ام ۷۵ ” است. این سامانه نیز از جمله غافلگیری های حماس برای صهیونیستها بوده است که تا قبل از شروع این درگیری ها اطلاعاتی در مورد وجود همچنین سامانه ای در نوار غزه وجود نداشته است.
ابوعبیده سخنگوی جنبش حماس اخیرا اعلام کرده موشکی که در شهرک گوش حتسیون در نزدیکی قدس بر زمین فرود آمد، از این نوع بوده و پیامی به رژیم صهیونیستی بود مبنی بر اینکه دیگر هیچ نقطه ای از سرزمین های اشغالی از دست موشک های فلسطینی در امان نیست، عدد ۷۵ در نام این موشک نشانگر میزان برد آن است.
مشخصات بیشتر و یا تصویری تا این لحظه از این موشک مخابره نشده است اما تنوع موشکی مورد استفاده توسط مبارزان فلسطینی، یک استراتژی موفق و مهم در غافلگیری و ضربه زدن به صهیونیست هاست.
اما مهمترین شگفتی حماس در جریان این درگیری ها استفاده از نمونه بومی موشک ایران فجر ۵ است. این راکت ایرانی برای اولین بار پایتخت این رژیم جعلی را هدف قرار داده به صهیونیستها این پیام را داد که حتی پایتخت شما نیز در امان نیست. این سامانه ایرانی نیز در دهه ۱۹۹۰ میلادی و پس از راکتهای سری فجر ۳ تکمیل شده و به نیروهای مسلح ایران تحویل شد. در مقایسه با سامانه ” فجر ۳ ” پیشرفتهای خوبی بر روی فجر ۵ اعمال شده است.
این سامانه راکتهایی با کالیبر ۳۳۳ میلی متر را به مسافتی در حدود ۸۰ کیلومتری پرتاب می کند.سر جنگی ۱۷۵ کیلوگرمی این راکت می تواند برای هر هدف خصوصا در نقاطی مثل شهر تل آویو بسیار مخرب باشد .
به صورت استاندارد این راکتهای به صورت ۴ تایی در کنار یک دیگر قرار گرفته و به وسیله یک کامیون حمل شده و از روی آن شلیک می شود. البته این امکان وجود دارد که هر کدام از این پرتاب گرها به صورت تکی و یا دوتایی به منظور سبک تر شدن و در نتیجه افزایش سهولت در تحرک مورد استفاده قرار گیرد.
باید به این نکته اشاره کرد که تا قبل از این درگیرها جنبش حماس تنها از دو سامانه راکتی گراد و قسام برای حمله به صهیونیستها بهره می برد اما با شروع درگیری اخیر جهان شاهد قدرت نمایی حماس در زمینه حملات راکتی بود که شاید بتوان گل سرسبد آنها را سامانه ایرانی فجر ۵ اعلام کرد.
درگیری با سیستم فجر ۵ برای سامانه هایی مثل گنبد آهنین بسیار مشکل تر است. دلیل این مسئله ارتفاع پروازی و سرعت بیشتر فجر ۵ است. از سوی دیگر دقت فجر در اصابت به پارلمان رژیم صهیونیستی، اتفاقی است که باید در جای خود به آن پرداخت.
بر اساس گزارشات منتشره در منابع خبری، جنبش حماس از گونه ای از خمپاره ها با بردی بین ۷ تا ۱۰ کیلومتر استفاده می کند. با نگاهی به سامانه های خمپاره ای در جهان می توان متوجه شد که به احتمال زیاد این خمپاره از مدلهای ۱۲۰ میلی متری است که بردی بین ۷ تا ۱۰ کیلومتر دارند.
نیروهای مقاومت از این سلاح برای حمله به نقاطی نزدیک در اطراف مرز نوار غزه استفاده می کنند که حجم آتش نیز گزینه خوبی برای ارسال انبوه پاسخ ها به سمت متجاوزان است.
برای درک اهیمت راکتی همچون فجر ۵ برای رزمندگان فلسطینی باید به این موضوع توجه کرد که تا پیش از این راکت دست ساز قسام به عنوان سلاح اصلی مقاومت فلسطین محسوب می شد و دارای بردی در حدود ۱۳ کیلومتر بود که سر جنگی آن تنها ۱۰ کیلوگرم وزن داشت. حال مبارزان فلسطینی به قابلیتی رسیده اند که اسرائیل حتی فکر آنرا هم نمی کرد.
موشکهای فجر ۵ که بیتردید از ابتداییترین موشکهای ساخت جمهوری اسلامی محسوب میشود، قدرت رژیم صهیونیستی و سامانه دفاع ضدموشکی این رژیم و آنچه را که خود گنبد آهنین مینامندش به سخره گرفته است.
گنبد آهنینی که قرار بود اجازه اصابت هیچ موشکی به سرزمینهای اشغالی را ندهد، هیچ دردی از صهیونیستها دوا نکرده و تنها فرود صدها موشک فجر ۵ را نظارهگر است. ناگفته پیداست که وقتی صهیونیستها در تقابل با ابتداییترین موشکهای تولید ایران با چنین چالش جدی مواجه میشوند، مقابل موشکهای پیشرفته ساخت جمهوری اسلامی هیچ حرفی برای زدن نخواهند داشت و عملا محو خواهند شد.
زمانی که فجر ۵، اسرائیل را با چنین چالشی مواجه میکند و غرب را برای حفظ امنیت این رژیم به تکاپو میاندازد و معادلات منطقهای را به نفع جمهوری اسلامی تغییر میدهد، به راستی موشکهای نسل ژئو چه تاثیری بر قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی خواهند داشت؟
اولین سالگرد شهادت حسن طهرانی مقدم پدر موشکی ایران و رسیدن موشک های ایرانی به قلب رژیم صهیونیستی؛ جایی که این شهید بزرگوار و مبتکر ایرانی آرزوی نابودی آنرا داشت و طرحهای زیادی برای مصون ماندن میهن اسلامی از گزند بدخواهان انجام داد، بهانه خوبی است تا بار دیگر از تلاش های آن دانشمند پارسا یاد کنیم و به مبارزان فلسطینی نیز دست مریزاد بگوییم.