قائم مقام ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور در رابطه راهبرد شماره هفت سند ملی توسعه زیست فناوری بیان کرد: به دلیل اهمیت حوزه زیست و همچنین نگرانیهایی که مردم در رابطه با آن دارند این راهبرد به مباحثی در خصوص آموزههای دینی و توصیههای اخلاقی در زیست فناوری پرداخته است.
وی ادامه داد: حوزه زیست فناوری نیاز کشور است و لذا باید تمام مسائل حقوقی و فقهی در این حوزه قرار داشته باشد.
کبگانیان با اشاره به موضوع فرهنگ و تاثیر آن در زیست فناوری اظهار کرد: تاثیر فناوری زیستی در فرهنگ عمومی یکی از اقدامات دیگری است که در تببین اندیشههای دینی مورد توجه قرار گرفته است در بسیاری از کشورهای دنیا متخصصان دینی اعتراضاتی را نسبت به موضعات زیست فناوری دارند که هیچکدام به نتیجه نمیرسد، اما در این سند ذکر شده است متخصصان حوزوی باید در کنار دانشگاهیان کمک کنند تا این سند اجرایی شود.
قائم مقام ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با بیان اینکه وزارت آموزش و پرورش باید در اجرای این سند همکاری کند گفت: برای اینکه هنجارهای اخلاقی در متون زیستی و در آموزشهای محصلان وارد شود وزارت آموزش و پرورش باید در اجرای این سند همکاری کند.
وی در خصوص راهبرد شماره ۸ سند ملی زیست فناوری کشور گفت: تهدیدهایی که در حول محور وجود دارد میتواند نسلها را تهدید کند؛ مخاطرههای زیستی و انواع نگرانیهایی که در این صنعت وجود دارد سبب شده تا برای ارتقای امنیت قضایی این صنعت راهبرد شماره ۸ سند را تصویب کنیم.
کبگانیان ادامه داد: مخاطرهها هم سلامت افراد را به خطر میاندازند و هم محیط زیست را تخریب میکنند که در اقدامات مربوط به این راهبرد این موضوعات مورد توجه قرار گرفته است همچنین ارتقای دیپلماسی علمی و فناوری در این حوزه در چارچوب سند جامع همکاریةای علمی تاکید شد.
قائم مقام ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با بیان اینکه باید سهمی از بازار جهانی را در اختیار داشته باشیم اظهار کرد: در ماده ۸ سند الزامات تحقق مواد مختلف مطرح شده است. قرار است که تا چشم انداز ۱۴۰۴ سه درصد از سهم GDP و بازار جهانی را در اختیار بگیریم و باید بتوانیم که در بازار جهانی حوزه زیست فناوری کار جدی انجام دهیم که در جلسات پیش اثبات شد که این موضوع امکان پذیر است، اما به حمایت دولت احتیاج دارد.
وی در خصوص ساز وکار اجرایی سند بیان کرد: به طور قطع هیچ سندی را بدون ساز و کار نیمتوانیم رها کنیم و مسئولیت سیاست گذاریها و هماهنگیهای کلان این سند بر عهده شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
کبگانیان ادامه داد: رصد و اجرای این سند بر عهده ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور است و همچنین مطابق بند ۳ ماده ساز و کار اجرایی خود ستاد زیست فناوری باید وظیفه هماهنگی، نظارت، پایش شاخصها و تسهیل اجرای سند را با همکاری همه دستگاههای کشور بر عهده گیرد.
قائم مقام ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با اشاره به اینکه در اجرای این سند همه دستگاههای ذیربط باید با یکدیگر همکاری کنند اظهار کرد: این موضوع و اجرای این سند تنها وظیفه یک وزارتخانه یا دستگاه خاص نیست بلکه تمام دستگاههای ذیربط و نهادهای مرتبط باید در اجرای این سند کوشا باشد.
وی در رابطه با اعضای ستاد سند زیست فناوری گفت: برای اجرای این سند ستادی تشکیل شده است که رئیس آن معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری هستند و اعضای حقوقی این ستاد را وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر بهداشت، وزیر جهاد کشاورزی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر دفاع، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، رئیس سازمان پدافند ملی، رئیس سازمان مدیریت، وزیر نفت، رئیس مرکز همکاریهای فناوری و نماینده ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور تشکیل میدهند همچنین ۴ نفر ار خبرگان دانشگاهی و یک نفر از دانشمندان حوزوی درا ین ستاد عضو هستند.
کبگانیان یادآور شد: این سند در ۱۲ ماده به تصویب رسیده است که مراحل اصلاح نهایی را در نوبت ۲ هفتهای جلسه عالی شورای انقلاب فرهنگی طی خواهد کرد و ابلاغ آن توسط رئیس جمهور اعلام خواهد شد.