سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس (E3) در نشست روز دوشنبه وزیران امورخارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ، نتوانستند درباره جلب حمایت از اعمال تحریم ایران به بهانه های دیگری به غیر از برنامه هسته ای توفیقی کسب کنند؛ موضوعی که رسانه های غربی نیز بر آن اذعان کرده اند.
به گزارش پایداری ملی، تلاش سه کشور اروپایی برای جلب حمایت از تحریم ایران در حوزه های دیگری به غیر از توافق هسته ای در حالی در نشست روز دوشنبه اتحادیه اروپا شکست خورد که رسانه های غربی به اتفاق تصدیق کردند بیشتر کشورهای اروپایی از توافق هسته ای قویا دفاع کردند.
آلمان، انگلیس و فرانسه پیشتر نیز به بهانه ترغیب آمریکا به حفظ برجام برای تحریم 15شخص و نهاد ایرانی پیشنهاد داده بودند که با مخالفت بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا مواجه شد.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا 22 اردیبهشت ماه امسال قرار است تصمیم خود را در باره تعلیق تحریم های هسته ای ایران اعلام کند.
وی دی ماه سال گذشته بار دیگر مجبور شد تایید تعهدات ایران در موضوع برجام و ماندن در این توافق جهانی را اعلام کند اما برای ادامه حیات برجام چهار شرط گذاشت: «بازرسی از همه سایتهای ایرانی مورد نظر بازرسان بینالمللی، تضمین به عدم نزدیک شدن به سلاح هستهای، همیشگی بودن برجام و محدودیت برنامه موشکهای دوربرد ایران».
آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکنون 10 بار پایبندی ایران به توافق راتایید کرده است و این تایید تلاش های آمریکا را برای خروج از این توافق و همسوشدن متحدانش دشوار کرده است.
روزنامه فایننشال تایمز ضمن تایید تحقق نیافتن اهداف کشور فرانسه انگلیس و آلمان برای تحریم ایران در نشست روز دوشنبه نوشت: این سه کشور و اتحادیه اروپا بعد از درخواست ترامپ برای «اصلاح» توافق و تهدید به خروج ازآن کمتر از سه یک ماه وقت دارند. انتظار میرود «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه، «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان در دیدار هفته آتی از واشنگتن درباره حفظ توافق اعمال نفوذ کنند.
حامیان توافق گفته اند که هنوز ممکن است درباره اقدامات تنبیهی در هفته های آتی تصمیم گیری شود.ایتالیا و برخی دیگر کشورهای اتحادیه اروپا نگران آن هستند که تحریم های پیشنهادی که به رای قریب به اتفاق اعضا نیاز دارد توافق را بیش از پیش به خطر بیندازد.
این روزنامه به نقل از یک دیپلمات (نامش فاش نشده) گفت: «ما نمی خواهیم توافق را نابود کنیم. اما از سوی دیگر، نگرانی E3 را درباره نقش ایران در سوریه و دیگر کشورهای منطقه درک می کنیم»
این رسانه انگلیسی افزود: تحریم ها ضرورتا به انتقادهای ترامپ درباره توافق از جمله تاکید وی بر ضرورت سازوکار نظارتی قوی تر درباره تعهد ایران به توافق و خواسته هایش درباره بند موسوم به «غروب» پاسخ نمی دهد.
اما آلمان، انگلیس و فرانسه به دنبال آن هستند که به رئیس جمهوری آمریکا نشان دهند که در رفع نگرانی هایش درباره ایران جدی هستند.
فایننشال تایمز افزود: «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره تحریم های پیشنهادی در خصوص نقش ایران در سوریه گفت که درباره «موثر و مناسب بودن» چنین اقداماتی اکنون توافقی بین اتحادیه اروپا وجود ندارد.
حامیان توافق هسته ای می گویند ممکن است شکست توافق در اجماع بر سر تحریم های جدید هنوز پایان نیافته باشد و درباره اقداماتی تا قبل از 22 اردیبهشت تصمیم گیری شود.
فایننشال تایمز افزود: چالش مهم سه کشور فرانسه، آلمان وانگلیس رفع نگرانی های ترامپ در خصوص بند«غروب» است؛ زمانی که بعضی از محدودیتهای اعمال شده بر فعالیتهای هستهای ایران برداشته می شود. دیپلمات های اتحادیه اروپا چنین استدلال می کنند که تغییر یکجانبه چنین شروطی، نقض توافق خواهد بود که روسیه و چین هم آن را امضا کرده اند و به تایید شورای امنیت رسیده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس و فرانس پرس نیز در گزارش های خود عنوان کردند که اتحادیه اروپا از توافق هسته ای ایران حمایت کرد و تحریم جدیدی در کار نیست.
آسوشیتد پرس تصدیق کرد: اتحادیه اروپا قویا از توافق هسته ای تاریخ سال 2015 دفاع و از اعمال تحریم های جدید خودداری کرد.
این خبرگزاری خاطرنشان کرد، موگرینی تلاش کرد بین تعهد ایران به توافق هسته ای و دیگر اقداماتی که آمریکا و اتحادیه اروپا مخالف آن هستند، تمایز روشنی قائل شود.
مسئول اتحادیه اروپا به نمایندگی از 28 کشور عضو اتحادیه اروپا تاکید کرد: یک مساله برای همه ما روشن است. ما می خواهیم توافق هسته ای را حفظ کنیم و شاهد تعهد کامل همه طرف های این توافق به همه تعهدات توافق باشیم.
خبرگزاری فرانسه نیز در بازتاب نشست روز دوشنبه گزارش داد: وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه گرد هم آمدند تا درباره چگونگی قانع کردن آمریکا به خودداری از خارج کردن آمریکا از توافق هسته ای ایران گفت و گو کنند اما از اعمال تحریم های جدید علیه تهران خودداری کردند.
فرانس پرس نوشت: اتحادیه اروپا امیدوار به حفظ توافق هسته ای ایران است و آن را بهترین راه برای توقف دستیابی ایران به بمب هسته ای قلمداد می کند.
این خبرگزاری افزود: «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه و «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان به طور جداگانه قبل از 12 مه از واشنگتن دیدار می کنند تا بر ترامپ درباره این مساله اعمال نفوذ کنند.
روزنامه اکسپرس انگلیس به نقل از یک دیپلمات که نامش فاش نشده نوشت «بعید به نظر می رسد که درباره تحریم های جدید تا ضرب الاجل تعیین شده توسط ترامپ (22 اردیبهشت) توافقی حاصل شود.
یک دیپلمات دیگر از کشوری که بر اساس این گزارش مخالف پیشنهاد سه کشور درباره تحریم ایران است تاکید کرد که کشورهای اتحادیه اروپا نمی خواهند توافق را نابود کنند.