با اجرایی شدن برجام و توسعه ارتباط هسته ای کشور با جهان، بحث مهم و حساس امنیت هسته ای به مراتب پر اهمیت تر شده است. البته از آنجایی که ایران عضو باشگاه هسته ای آژانس بین المللی انرژی اتمی است با این حال سازمان پدافند غیرعامل از عدم رعایت مقررات ایمنی هسته ای در کشور ابراز نگرانی کرده است.
سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل با بیان اینکه برای مقابله با بحران طرح مدیریت بحران داشته باشیم تصریح کرد: باید سناریوهای مختلف و پیامدهای حوادث پیش بینی شود و به همین منظور تقسیم وظیفه و آموزش ارایه شود به طور مثال اگر در مرکز نطنز نشتی اتفاق افتاد چگونه آنچا وارد عمل شویم که سازمان پدافند غیرعامل با برگزاری رزمایشی در آن مرکز پیش بینی های لازم را انجام داده است.
وی با اشاره به تشکیل کمیته پدافند غیرعامل به صورت قرارگاه هسته ای، قرارگاه شیمیایی، قرارگاه زیستی اظهار کرد: در تمام حوزه ها پیش بینی شده است تا قرارگاه مدیریتی پدافند غیرعامل تشکیل شود سال گذشته این قرارگاه ها در تمام حوزه ها تشکیل شد تا بتوانیم نسبت به حادثه ها از جمله حادثه هسته ای که در 5 استان قابل توجه است تمهیدات لازم را داشته باشیم.
جلالی تصریح کرد: قبل از حادثه باید برنامه ملی و استانی و شهرستانی را در قالب مواجهه با تهدیدات دنبال کنیم و انعطاف پذیری لازم را در برنامه های مشترک تعقیب کنیم.
وی با اشاره به اصول ساخت و ساز در شهرهای بزرگ گفت: این موضوع به صورت متمرکز دنبال شود تا اماکن پرخطر در میان مراکز ساخته نشود.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با بیان اینکه در کشور ما نقاط قطبی در مواجهه با تهدیدات وجود دارد با اشاره به 5 مجتمع شیمیایی در ماهشهر تصریح کرد: طبیعتاً باید موارد ایمنی در مراکز پرخطر دیده شود تا اگر حادثه ای رخ داد قدرت مواجهه با آن را داشته باشیم به طور مثال مرکز ماهشهر از مراکز قطبی در مواجهه با تهدیدات است تا اگر حادثه جنگی رخ دهد حادثه بین المللی در بر دارد.
وی درخصوص تمهیدات لازم برای زیرساختهای هسته ای گفت: موظفیم طرح مقابله با وضعیت قرمز را در این زیرساختها تعریف کنیم تا بتوانیم مراحل مدیریتی ایمنی را در این حوزه تبیین کنیم.
سردار جلالی با اشاره به رزمایش سالانه و فصلی پدافند غیرعامل گفت: این رزمایش به صورت مشترک با یک برنامه ریزی مشترک انجام می شود همانگونه که در بخش هسته ای کاشان اجرا شد می تواند با برنامه ای مشترک میان سازمان آتش نشانی و پدافند غیرعامل برنامه آمادگی مشترک تولید شود.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور بیان کرد: روزانه در تهران حدود 60 خودرو
مواد پزشکی هسته ای را جابجا می کنند که بررسی های بعمل آمده نشان می دهد
بعضا ملاحظات ایمنی آنها بطور کامل رعایت نمیشود.
در این باره نمایندگان گفتند:
حسن بیکی: بازدیدهای میدانی موید رعایت مقررات ایمنی هستهای از سوی سازمان انرژی اتمی است
ابوالفضل حسن بیکی ، با اشاره به ابراز نگرانی رئیس سازمان پدافند غیرعامل در خصوص عدم رعایت مقررات ایمنی هسته ای در کشور اظهار داشت: در بازدیدهای میدانی و بررسی هایی که از مناطق مختلف انرژی هسته ای داشتیم از هر نظر مطمئن شدیم که سازمان انرژی اتمی مقررات و قوانین ایمنی هسته ای را رعایت میکند.
نماینده مردم دامغان در مجلس دهم شورای اسلامی در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: همچنین در گفت و گو یی که با مهندسان و مسئولان سازمان انرژی اتمی داشتیم مشخص شد که بر اساس دستور العمل بین المللی به مقررات ایمنی هسته ای عمل می شود.
وی تاکید کرد: در هیچ زمینه عدم رعایت مقررات مشاهده نشده که سازمان پدافند غیرعامل نگران آن باشد. خوبشختانه تمامی مقررات بین المللی شفاف در حال اجرا است و سازمان در هیچ نقطه ای کوچکترین کوتاهی و بی اعتمادی نسبت به مقررات ایمنی ندارد.
عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: احتمالا عدم رعایت مقررات ایمنی هسته ای در ارگانی به غیر از سازمان انرژی اتمی رخ داده است و اگر سازمان پدافند غیر عامل شاهد سهل انگاری است به مجلس اعلام کند تا از طریق کمیته هسته ای کمیسیون امنیت موضوع را پیگیری کنیم.
ذوالنوری: قانون حریم مراکز هسته ای در برخی از نقاط رعایت نمی شود
مجتبی ذوالنوری ، با اشاره به موضوعات مطرح شده درباره پایین بودن ایمنی هسته ای در ایران، گفت: در شرایط کنونی در کشورمان اقدام خاص هسته ای صورت نمی گیرد و تنها مسئله غنی سازی در ایران وجود دارد.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: هم اکنون سایت های نطنز، فردو، یو.سی.اف اصفهان، تولید کیک زرد اردکان و راکتور بوشهر در حوزه ایمنی هسته ای دارای حساسیت و اهمیت هستند و حوزه های دیگر مانند آب سنگین اراک هیچ خطری در حوزه پخش رادیواکتیو ندارد.
وی گفت: خوشبختانه تمام تأسیسات هسته ای کشورمان در بالاترین سطح ایمنی قرار دارند و هیچ نگرانی نسبت به این موضوع وجود ندارد و تمام آیتم ها و گزینه ها برای ایمنی تأسیسات هسته ای رعایت می شود.
ذوالنوری تصریح کرد: تنها موردی که ما در حوزه تأسیسات هسته ای نگرانی داشتیم، راکتور 40 مگاواتی اراک بود که آن هم در راستای اجرای برجام، روسیه متعهد به استانداردسازی در حوزه ایمنی هسته ای شد و با بازطراحی این راکتور، دغدغه ها رفع می شود.
وی گفت: در هیچ کدام از تأسیسات و سایت های هسته ای کشور، هیچ گونه نگرانی درخصوص ایمنی از حیث سلامت یا نگرانی از نشط رادیواکتیو نداریم، اما صحبت های سردار جلالی مربوط به موضوع پدافندغیرعامل است، به این معنی که اگر دشمن، تأسیسات هسته ای کشورمان را تهدید کرد، این مراکز آسیب نبینند. که این دغدغه ها هم با تعیین راهبردها و دستور العمل های لازم و توجه به جانمایی مراکز هسته ای قابل رفع است.
رئیس کمیته هسته ای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، ادامه داد: یکی دیگر از موضوعات رعایت حریم مراکز هسته ای است، حال در برخی از نقاط مانند راکتور بوشهر، روستاهایی در اطراف آن قرار داشت، از این رو به جهات مقررات ایمنی باید فاصله میان نقاط محل زندگی مردم با مراکز هسته ای مناسب باشد. بنابر این شاید برخی از مقررات این بخش رعایت نشود، که خوشبختانه با برنامه ریزی های صورت گرفته این مشکلات نیز در حال رفع شدن است.
فلاحت پیشه: ایران پروتکل ایمنی هسته ای آژانس بین المللی انرژی اتمی را رعایت می کند
حشمت الله فلاحت پیشه ، در زمینه رعایت ایمنی هسته ای در کشور اظهار داشت: اخیرا نگرانی در زمینه حمل و نقل مواد شیمایی در کشور مطره شده است، معمولا صحبت هایی در باره حمل و نقل مواد مختلف در جاده و شهره ها و خطراتی که از این ناحیه متوجه مردم است، عنوان می شود اما تا کنون آمار و اطلاعات دقیقی در این زمینه ارائه نمی شود.
نماینده مردم اسلام آباد غرب و دالاهو در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: سازمان پدافند غیرعامل با نگاهی کاملا دفاعی و حساس مسائل را بررسی و بدترین شرایط ممکن را پیش می کند. اساس این سازمان بر این است که بدترین شرایط ممکن را در حوزه های مختلف و حساس از جمله صنعتی، شیمیایی و مهمات را در نظر بگیرند و طرح نگرانی عدم رعایت مقررات ایمنی هسته ای نیز از این باب از سوی سردار جلالی مطرح شد.
وی گفت: اما تصور می کنم بخشی از الزامات سازمان پدافند غیر عامل این است که قبل از اینکه نا امنی ذهنی در جامعه گسترش دهد در مقابل آن موضوع اقدامی صورت گیرد، پدافند غیر عامل بودجه های مختلفی دارد و مجلس و دستگاه های مختلف توجه لازم را به این سازمان دارند بنابراین انتظار می رود سازمان با رعایت امنیت ذهنی در جامعه پیشگیری اتفاقات را در چارچوب عملی دنبال کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی است، توضیح داد: هرکشوری که عضو آژانس باشد باید پروتکل ایمنی هسته ای را رعایت کند و ایران از این مسئله مستثنی نیست و در کل برنامه های هسته این پروتکل رعایت می شود.
نقوی حسینی: حفظ ایمنی مکمل توسعه صنعت هسته ای است
سیدحسین نقوی حسینی ، با اشاره به موضوعات مطرح شده درباره پایین بودن ایمنی هسته ای در ایران، گفت: ایران یکی از اعضای مهم باشگاه هسته ای جهان محسوب می شود و ما برنامه های آتی خودمان را برای توسعه این حوزه طراحی کرده ایم، از این رو با توجه به پیش بینی های صورت گرفته برای توسعه نیروگاه های هسته ای، توجه به مسئله ایمنی بسیار ضروری است.
نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: بر اساس مصوبه مجلس، دولت باید در جهت ساخت نیروگاه های هسته ای برای تولید 20 هزار مگاوات برق اقدام کند، که تحقق این مسئله باید همراه با ایمنی هسته ای باشد و ضرورت های پدافندی و امنیتی آن رعایت شود.
وی افزود: زمانی که کشوری صاحب صنعت هسته ای میشود، به همان میزان تهدید ضدامنیتی هسته ای متوجه آن کشور خواهد شد. البته مسئله حفظ امنیت هسته ای دارای مراحل مختلفی از جمله حمل و نقل کیک زرد، نگهداری قرص های سوخت، اورانیوم غنی شده، است.
نقوی حسینی ادامه داد: الزامات و ضرورت های ایمنی هسته ای دارای یک الگوهایی است که این الگوها و ساختارها باید تعبیه و اجرایی شود و قطعا در این حوزه پدافند غیرعامل دست برتر را دارد و در چند سال اخیر سازمان مربوطه مطالعات بسیاری را در رابطه صورت داده است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، افزود: از طرف دیگر چون ایران در شرایط کنونی با بازار هسته ای در ارتباط بوده و در این عرصه تبادلات تجهیزاتی صورت می گیرد، احتمال اقدامات خرابکارانه از طریق ارسال تجهیزات معیوب وجود دارد، بنابراین برای این مسائل باید برنامه ریزی مناسبی صورت گیرد.
صفاری نطنزی: ابراز نگرانی رئیس سازمان پدافند غیرعامل درباره ایمنی هسته ای قابل درک است
مرتضی صفاری نطنزی با اشاره مقرارت ایمنی هسته ای در کشور اظهار داشت: ابراز نگرانی رئیس سازمان پدافند غیرعامل قابل درک است چرا که هنوز در سطح جامعه مباحث هسته ای جا نیافتده است.
نماینده مردم نطنز در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: در کشورهایی که صاحب صنعت هسته ای هستند نگرانی هایی نسبت به تشعشع هسته ای بر روی انسان و محیط زیست دارند بنابراین باید برای محافظت از مردم و محیط زیست مقررات ایمنی هسته ای در کشور رعایت شود.
وی تاکید کرد: سازمان انرژی اتمی مسئول اجرای مقررات ایمنی هسته ای در کشور است.
این نماینده عنوان کرد: البته در زمینه حمل و نقل و دفن زباله های هسته ای و شیمیایی ارگان های دیگر از جمله شهرداری، سازمان محیط زیست و وزارت صنعت و معدن نیز مسئولیت دارند و انتظار داریم قوانین را به درستی رعایت کنند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: سازمان انرژی اتمی به عنوان متولی اصلی ایجاد ایمنی هسته ای باید به ارگان های ذی ربط تذکرات لازم را ارائه کند.
خبرگزاری خانه ملت