واکنش ها به گسترش همکاریهای ایران و روسیه و خبر پرواز بمب افکن های روسیه از فرودگاه همدان به منظور حمله به مواضع گروههای مسلح در سوریه در رسانه های منطقه ای و غربی همچنان ادامه دارد.
به گزارش پایداری ملی، "چالرز کروتامر" ستون نویس واشنگتن پست با انتشار یادداشتی در پایگاه آمریکایی "مرکوری نیوز" (Mercury News) تحت عنوان "چین، روسیه و ایران قدرت را در دست می گیرند و آمریکا فقط نظاره می کند" می نویسد: «در این هفته بمب افکن های روسی با پرواز از یک پایگاه هوایی در ایران، مواضع شورشیان سوری را هدف گرفتند. وزارت خارجه [آمریکا] وانمود کرد که شگفت زده نشده است. اما باید شگفت زده شود؛ باید هوشیار باشد.
نظم جدید خاورمیانه با سرعت در حال شکل گیری است. و اکنون پس از چهل سال تسلط آمریکا و متحدانش بر خاورمیانه، دیگر ائتلاف روسیه و ایران است که حوادث را رقم می زند. این چیزی است که آمریکا پس از هشت سال عقب نشینی و خروج از خاورمیانه به دست آورده است. این نتیجه توافق هسته ای ایران، تخلیه عراق و بی تحرکی مطلق آمریکا در سوریه است.
توافق هسته ای که قرار بود به آشتی واشنگتن و تهران بیانجامد؛ بر عکس موجب تحکیم اتحاد استراتژیک و نظامی مسکو و تهران شده است. استفاده روسیه از یک پایگاه هوایی در ایران حاکی از سطح جدیدی از همکاری ها و طرح ریزی قدرت مشترک توسط دو کشور است.»
در انتهای این یادداشت آمده است: «نتیجه تفکرات اوباما و بی توجهی او این بوده که اکنون روسیه و ایران در حال قدرت نمایی در تمامی خاورمیانه اند.»
پایگاه العربیه انگلیسی (alarabiya) نیز در گزارشی تحت عنوان "شراکت روسیه و ایران، جغرافیای سیاسی منطقه را عوض خواهد کرد" آورده است: «روسیه و ایران در روزهای اخیر با توافق بر استفاده مسکو از پایگاه هوایی نوژه در ایران به یک دستاورد استراتژیک بسیار مهم دست یافتند که به احتمال زیاد موجب تغییری اساسی در منطقه خواهد شد.
روسیه در اکتبر گذشته از طریق ناوگان دریایی خود در دریای خزر مواضع داعش در سوریه را با موشک های کروز هدف گرفت. پوتین به دنبال آن است که قدرت خود را به کشورهای خلیج بویژه عربستان سعودی نشان دهد و اکنون روسیه از طریق ایران حملات هوایی خود را علیه داعش و دیگر گروه های تروریستی انجام می دهد. اکنون روسیه و ایران خود را برای پیروزی در شام و تقسیم غنایم در عراق و سوریه آماده می کنند.»
روزنامه آمریکایی لس آنجلس تایمز (latimes) نیز در گزارش در این رابطه آورده است: «ممکن است ایران با اجازه دادن به روسیه برای استفاده از پایگاه هوایی خود به دنبال نشان دادن این موضوع است که این کشور می تواند با آمریکا یا بدون آمریکا به انزوای خود پایان دهد.»
این روزنامه آمریکایی، تلاش دارد همکاری ایران با روسیه را تهدیدی برای آینده روابط ایران و اروپا معرفی کرده و می نویسد: «با برداشته شدن تحریم های اقتصادی ایران پس از توافق هسته ای و جاری شدن میلیاردها دلار پول به این کشور از حساب های مسدود شده، رهبران میانه رو ایران نشان داده اند که مشتاق به بازگشت با میدان های بین المللی و پیگیری توافقات تجاری با غرب هستند.
کشورهای اروپایی که در حال حاضر نسبت به استفاده پوتین از قدرت نظامی برای تصرف بخشی از اوکراین و تهدید بخشی هایی از اروپای شرقی هوشیار هستند، ممکن است نسبت به پذیرفتن جمهوری اسلامی در حالی که ارتباط محکمی با مسکو دارد محتاطانه عمل کنند.»