۲۶ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۸:۵۴
کد خبر: ۲۲۵۴
مصاحبه لاریجانی با کریستین امان‌پور؛
معاون حقوق بشر قوه قضائیه گفت: «ایالات متحده از ایران می‌خواهد که رهبری واشنگتن را در مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای قبول کند؛ درحالی‌که این یک درخواست "بسیار بد و بی‌شرمانه" است».
 معاون حقوق بشر قوه قضائیه در گفت‌وگو با سی.ان.ان. گفت: «ایالات متحده از ایران می‌خواهد که رهبری واشنگتن را در مسائل بین المللی و منطقه‌ای قبول کند؛ در حالی که این یک درخواست "بسیار بد و بی‌شرمانه" است».

 "کریستین امان‌پور" خبرنگار ایرانی‌تبار شبکه امریکایی سی.ان.ان. (CNN) در برنامه اختصاصی خود در این شبکه، از آقای "محمدجواد لاریجانی" معاون حقوق بشر قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران دعوت کرده بود تا راجع به مسائل سیاسی روز اظهار نظر کند.

امان‌پور در ابتدا با اشاره به مذاکرات ایران با 1+5 و نتایج آن، به‌عنوان مقدمه گفت: «در حالی که دو طرف نتایج مذاکرات آلماآتی را مثبت ارزیابی می‌کنند، اسرائیل و عربستان از تداوم فعالیت‌های هسته‌ای تهران ابراز نگرانی کردند. در این موقعیت بسیار مهم، آیا ایران می‌تواند تغییری کلیدی و اساسی در سیاست‌هایش تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایجاد کند یا خیر؟».

خبرنگار سی.ان.ان. در ادامه از مناقشات اخیر بین دولت و مجلس ــ‌خصوصاً ماجرای یک‌شنبه سیاه و مجادله کلامی آقایان احمدی نژاد و لاریجانی‌ــ یاد کرد و گفت: «هم‌اکنون ما با دکتر محمدجواد لاریجانی، برادرِ علی لاریجانی و یکی از مهمترین مشاوران رهبر ایران گفت‌وگو خواهیم کرد تا در خصوص مباحث هسته‌ای و اختلافات به‌وجود آمده بین خانواده او و رئیس جمهور ایران صحبت کنیم».
آقای محمدجواد لاریجانی در پاسخ به سؤال امان‌پور درباره "توقف غنی‌سازی 20درصدی از سوی ایران" اظهار داشت: «این خیلی ساده است؛ زمانی که غرب اورانیوم مورد نیاز ما را تأمین کند، طبیعی است که ما نیازی به غنی‌سازی نخواهیم داشت، چنان‌که پیش از این نیز قرار بود همین شیوه در پیش گرفته شود. مشابه آنچه پانزده سال پیش انجام پذیرفت و آرژانتین از آژانس سوخت هسته‌ای دریافت کرد. ولی زمانی که با بدقولی غرب روبه‌رو شدیم، ایران عکس العمل نشان داد و خود به غنی‌سازی اورانیوم مورد احتیاجش روی آورد و این یک آزمون بسیار ساده برای ما بود».

وی همچنین درباره آنچه از سوی امان‌پور "نگرانی آژانس از تولید و نصب سانتریفیوژهای پیشرفته و همچنین استمرار غنی‌سازی روزانه" قلمداد شد، گفت: «ما بر اساس قوانین ان.پی.تی. چنین اقدامی را انجام دادیم و البته پیشرفته سازی سانتریفیوژها تنها منحصر در غنی‌سازی بیشتر نمی‌تواند باشد؛ بلکه ما دنبال بهینه سازی فناوری هسته‌ای خود در زمینه ژنراتورها و سایر مسائل مرتبط با آن هستیم نه افزایش غنی‌سازی؛ البته نگرانی در خصوص افزایش غنی‌سازی به موضوع دیگری مرتبط است که همان ساخت "بمب هسته‌ای" می‌باشد؛ در حالی که ما اعلام کردیم آماده‌ایم طبق قوانین ان.پی.تی. با آژانس به‌صورت کاملاً شفاف همکاری کنیم تا چنین نگرانی‌هایی نیز مرتفع شود؛ چراکه ما یک ملتیم و در مسیر حرکت خود دست به چنین اقداماتی نخواهیم زد».

در دنباله این گفت‌وگو، امان‌پور با مطرح کردن بحث مذاکره میان امریکا و ایران و اذعان به علاقمندی بیشتر دولت ایالات متحده به این امر، مواضع ایران را "نشانه عدم‌مخالفت تهران با مذاکره مستقیم" ارزیابی کرد و پرسید: «شما هیچ شانسی برای مهیا شدن عرصه‌ای در جهت عملی شدن مذاکره قائل هستید یا خیر؟».

دکتر لاریجانی جواب داد: «گفت‌وگو زمانی محقق می‌شود که دو طرف به‌صورت هم‌سطح قدم بردارند. به‌عقیده من، ایالات متحده از ایران می‌خواهد که رهبری واشنگتن را در مسائل بین المللی و منطقه‌ای قبول کند؛ در حالی که این یک درخواست "بسیار بد و بی‌شرمانه" است. البته هرگونه پیشقدم شدن در این مسائل بسیار عالی است و ما هم به‌دنبال خودداری کردن از قبول چنین پیشنهاداتی در خصوص گفت‌وگو با امریکا نیستیم، ولی مسئله این است که چگونه می‌توانیم پس از 35 سال این روابط را از نو تجدید و برقرار کنیم؟ در حال حاضر ما منتظر حرکتی در این مسیر هستیم».
امان‌پور بیانات رهبر معظم انقلاب را مبنی بر اینکه "ایران با کسی که سلاح روی سرش قرار داده مذاکره نمی‌کند" خاطرنشان کرد و از آقای لاریجانی پرسید: «آیا شما امیدی به باز شدن پنجره‌ای خارج از این مباحث برای گفت‌وگو با امریکا دارید؟».
آقای لاریجانی در پاسخ، به ایالات متحده پیشنهاد کرد مدل جدیدی را در ازسرگیری رابطه با ایران پی بگیرد و در عین حال افزود: «به‌صورت تاکتیکی ایران همین راهی را طی خواهد کرد که در حال پیمودن است و دنبال زیاده خواهی نیز نمی‌باشد. به‌هرحال امریکا منافعی را در خصوص روابط با ایران ترسیم می‌کند و در مقابل هم همین‌گونه است و من از لحاظ دیپلماسی این پیشنهاد را می‌دهم چراکه با آزمودن این مسیر، امریکایی‌ها نیز ضرر نمی‌کنند».

در بخش دیگری از گفت‌وگوی یادشده، امان‌پور به ماجرای استیضاح وزیر کار و پخش نوار ویدیویی توسط دکتر احمدی نژاد در صحن علنی مجلس اشاره کرد که طی آن یکی از اعضای خانواده لاریجانی متهم به فساد اقتصادی شده بود. او خطاب به دکتر لاریجانی گفت: «به‌هرحال رئیس مجلس که برادر شماست، به‌شدت از سخنان آقای احمدی نژاد عصبانی شد و وی را متهم به اقدامات مافیایی کرد، شما توضیح دهید که دقیقاً چه اتفاقاتی در این ماجرا رخ داده است».

آقای لاریجانی در ابتدا گفت: «من بسیار شگفت‌زده شدم که شما مسئله‌ای را که نشان دهنده دموکراتیک بودن نظام ماست، به این مباحث ارتباط می‌دهید».
ایشان سپس اضافه کرد: «من هم نمی‌توانم چنین اقداماتی را در عرصه سیاسی بپذیرم، ولی به‌هرحال این هم بخشی از جهان دموکراتیک است و ما در ایران یک خانواده شناخته شده هستیم. همان‌طور که در دیگر کشورهای جهان هم شما می‌توانید مشابهش را ببینید؛ ولی خوب، طبیعی است که من این نوع از فعالیت‌های سیاسی را نمی‌پذیرم، اما با تمامی اینها چنین مسئله‌ای نمی‌تواند هشداری جدی در این مباحث برای ما به حساب بیاید. ما به‌عنوان یک خانواده قدرتمند می‌توانیم این ادعاها را تکذیب کنیم».

خبرنگار ایرانی‌تبار سی.ان.ان. در پایان، از رفتار رئیس جمهور ایران در مراسم خاک‌سپاری رئیس جمهور فقید ونزوئلا و پیام ایشان درباره رجعت چاوز همراه مسیح کنار امام دوازدهم[عج] سؤال کرد و گفت: «علاوه بر این مسائل، تسلیت احمدی نژاد و روبوسی او با مادر چاوز[!] در ایران چه بازخوردی داشته است؟».

آقای لاریجانی در پاسخ به این سؤال گفت: «من به‌عنوان یک سیاست‌مدار می‌گویم که احمدی نژاد توانست روابط ایران با امریکای لاتین را بسیار عمیق کند و در حقیقت او این کار را انجام داد؛ اما در خصوص سایر مسائلی که شما مطرح کردید، از قبیل رجعت چاوز همراه امام زمان[عج]، طبیعی است که این مباحث مربوط به علمای دین است. در مورد برخورد ایشان با مادر چاوز هم باید بگویم که ایشان خیلی احساساتی برخورد کردند».


گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر