۲۱ تير ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۱
کد خبر: ۲۲۴۳۳
آغاز فصل تابستان و اوج گرفتن مصرف آب، ضرورت یادآوری کمبود این منابع گران بها و مدیریت مصرف احساس می شود.
با آغاز فصل تابستان و گرم شدن هوا سرعت استفاده از منابع آبی افزایش و مطابق هر ساله تبلیغات برای صرفه جویی به دلیل محدود بودن این منابع بیشتر می شود.

نگاهی بر شرایط منابع آبی کشور در سال گذشته آبی نشان می دهد از هزار و 136 شهر تحت پوشش، 547 شهر با جمعیت 50 میلیون نفر در تنش آبی قرار داشتند که سابقه خشکسالی در برخی از شهرها از یک دهه بیشتر است.شهرهای فلات مرکزی همچون شیراز،اصفهان،یزد،کرمان رنج خشکسالی را بیشتر از مناطق دیگر به خود دیده اند. 

بنا بر آمار شرکت منابع آب ایران میزان بارندگی در فلات مرکزی در سال آبی گذشته 126 میلیمتر بوده که برای سال آبی جاری با بارندگی های صورت گرفته به 130 میلیمتر افزایش یافته است، که این میزان همچنان با کاهش 18 درصدی در مقایسه با متوسط 47 ساله خود روبه رو شده است.

علاوه بر حوزه آبریز فلات مرکزی، حوزه مرزی شرق نیز همچنان در شرایط ناگواری به سر می برد به گونه که این حوزه آبریز در سال آبی گذشته تنها 84 میلیمتر بارندگی داشته که این رقم برای سال آبی جاری به 93 میلیمتر رسیده است ولی همچنان نسبت به متوسط 47 ساله خود با 8 درصد کاهش دارد. 

در پاییز سال 94 تا به امروز میزان بارندگی در حوزه آبریز دیگر شرایط بهتری را تجربه کرده، از همین رو بنا بر محاسبات صورت گرفته از تمامی شهرهای تحت پوشش با خروج حدود 200 شهر از تنش آبی، 301 شهر در این بحران قرار دارند که این تعداد نیز جمعیتی بالغ بر 35 میلیون نفر را شامل می شود، همچنین این ارقام نشان دهنده کمبود آب 8.6 دهم درصدی است. 

شرایط برای استان تهران هم دردناک است به گونه‌ای که بر اساس اظهار مدیرعامل شرکت آب منطقه این استان کسری انباشته در حدود 700 میلیون متر مکعب دارد که برای جبران آن باید سالیان متمادی تلاش کرد و طرح های کوتاه مدت پاسخگو نیست. 

بر اساس آخرین آمار شرکت آب منطقه‌ای حجم آب سد امیر کبیر 182 میلیون متر مکعب، لتیان 70 میلیون متر مکعب، لار 209 میلیون متر مکعب، طالقان 406 میلیون متر مکعب و سد ماملو 200 میلیون متر مکعب به عنوان سدهای تامین آب استان تهران گزارش شده است.

به بیان دیگر سدهای امیرکبیر و لتیان نزدیک به پر شدن هستند،مخازن سد طالقان ۹۰ درصد، سد ماملو ۸۰ درصد پر شده است و سد لار به دلیل فرار آب تنها یک پنجم حجم این سد پر شده است.

بنا بر اعلام شرکت آب و فاضلاب استان تهران برای سال آبی جاری برنامه ریزی‌ها به صورتی است که در حدود 25 درصد مصارف از چاه‌ها و 75 درصد از طریق سدها تامین می‌شود.

در کلان شهر تهران نیز در یک دوره زمانی 50 ساله و با افزایش جمعیت بیش از 6 میلیون نفر سرانه مصرف اب سه و نیم برابر شده است.

گفتنی است بر اساس پیش بینی های هواشناسی بارندگی در پاییز امسال با تاخیر آغاز می شود، در نتیجه با مدیریت صحیح آب موجود را برای سال آبی آینده نیز ذخیره کنیم. 
 
در این شرایط تغییر الگوی مصرف آب به عنوان بهترین راه حل از سوی کارشناسان این حوزه پیشنهاد می شود که این تغییر را می توان در استفاده از تجهیزات کاهنده آب از سوی مشترکین و تبلیغات، آموزش و آگاه سازی،واقعی سازی قیمت ها، اصلاح شبکه فرسوده آب و فاضلاب از سوی مسئولین این بخش عملی کرد. 

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر