عضوهیات علمی دانشگاه علامه با بیان اینکه موتور محرکه اقتصاد ایران یعنی نفت از زمان جنگ به بعد به شکلهای مختلف با تحریم مواجه بوده است، گفت: متاسفانه مدیران حوزه نفت در طی این سالها هنوز با ادبیات اقتصاد مقاومتی آشنا نشده اند.
دکترمسعود درخشان افزود: اساسا مدیریت اقتضاعی از مبانی اصلی اقتصادمقاومتی و مدیریتش است به عنوان مثال در زمان جنگ مدیران معتقد بودند که تصمیمات و حتی قوانینی که اجرا می شود با زمانی که در مواقع و شرایط عادی اتخاذ می شود کاملا متفاوت است.
وی اضافه کرد: عدم به کارگیری قوانین و مقررات در شرایط عادی، با زمان بحران همانند جنگ یا تحریم از مبانی اصلی اقتصاد مقاومتی است و به اعتقاد من استفاده نکردن از قوانین و مقررات شرایط عادی در زمان بحران به معنی بی ضابطگی و هرج و مرج نیست .
وی با اشاره به مذاکرات ایران با شرکت های نفتی خارجی گفت: ما در مذاکرات نفتی دو تیم اساسی داریم ، تیم مذاکره کننده و تیم پیشتیبان، که باید گفت تیم مذاکره کننده ما هنوز آداب مذاکره را با طرف مقابل در زمان بحران یا چنین شرایطی نیاموخته و وقتی به پای مذاکره می رسند همان طور با طرف مقابل گفتگو می کنند که گویی در شرایط عادی می کنند.
این کارشناس نفتی گفت: تیم پشتیبان همان تیم متفکر باید به تیم مذاکره کننده درباره نوع مذاکرات در زمان بحران مشاوره بدهد و البته در این میان سازمان هایی مانند سازمان بازرسی هم باید درراستای اقتصاد مقاومتی چارچوب های قوانین و مقرراتی که به نام مصالح و منافع عمومی مطرح است را دوباره مورد بازنگری قراردهد.
درخشان تصریح کرد: یکی از مهمترین امتیازاتی که باید در شرایطی مانند اقتصاد مقاومتی به مدیرانمان بدهیم اجازه پذیرش ریسک معنادار منفعت طلبانه است.
وی با بیان اینکه ایران باید مواضع خود را به صورت شفاف تعیین کند و آن را درهمه قراردادهای خود لحاظ کند، افزود: یکی از مهمترین راههای اقتصاد مقاومتی این است که دستگاههای نظارتی توسط افرادی که اشراف فنی کامل بر ماجرا و نفت دارند هدایت شود چرا که مشخص و شفاف نبودن قوانین به خصوص در بخش مصالح و منافع عمومی باعث کاهش ریسک پذیری مدیران و مذاکره کنندگان نفتی شود.
وی اضافه کرد: تحریم هارا مانند راهی در نظر بگیرید که براثر ریزش کوه بسته شده است ، و برای ادامه راه باید راههای فرعی تر انتخاب کنیم و از حرکت بازنایسیتم و دوباره با بازگشت شرایط عادی ، به مسیر اصلی بازگردیم.
این کارشناس زبده نفتی تصریح کرد:مقاومت از ویژگی های اساسی هرحرکت اسلامی است ومقاوم سازی این حرکت نباید فراموش شود.به نظر من اقتصاد مقاومتی حاشیه نیست بلکه درمتن است چرا که برخی از مسائل ما درچارچوب اقتصاد مقاومتی می گنجد .
وی ادامه داد: یکی از سخنانی که این روزها بارها و بارها از سوی مدیران نفتی شنیده می شود این است که هیچ شرکتی با ایران قرارداد نمی بندد، در صورتیکه به نظر من ما چقدر سعی کرده ایم نظر این شرکت ها را به طرف جلب کنیم.
درخشان اضافه کرد: روابط بین المللی در زمان بحران مانند تحریم اقتضاعات دیگر دارد، ما باید بجنگیم چون ایدئولوژی اسلامی داریم اما متاسفانه اسلحه ما کارایی لازم را ندارد، تحریم و مقابله با آن سازوکار خودش را دارد درصورتیکه ما درحال جنگ با اسلحه های غیرکآرآمد هستیم.
وی اضافه کرد: در وزارت نفت باید بخشی به نام اقتصاد مقاومتی و نفت به طور خاص تشکیل شود و اهداف و راهکارها را تعیین کند که متاسفانه هنوز جدی گرفته نشده است.
وی با اشاره به شرکت های چینی گفت: شرکت های چینی در زمان جنگ سرد در زمانی که با دنیای غرب روابط سردی داشتند تنها کاری که کردند این بود که تیم های کوچکی را از بخش خصوصی به دنیای غرب فرستادند تا برای خود شریک بیابند وبه این ترتیب بود که الان دو کشور آمریکا و چین علیرغم مواضع مختلف ، نقاط مشترک زیادی یافتند.