یک دانشگاه نظامی آمریکا در تازهترین ارزیابی از دکترین ایران نوشت: ایران به طور معمول در پی اجتناب از نبردهای متعارف بوده و در عین حال با نبردهای نیابتی و جنگ روانی از ترکیب قدرت نرم و سخت برای پیشبرد اهداف خود استفاده میکند.
«دفتر مطالعاتی دانشگاه ویژه تفنگداران دریایی آمریکا» در بازنگری پروژه مطالعاتی خود که پیشتر در سال 2011 درباره «فرهنگ راهبردی جمهوری اسلامی » منتشر ساخته بود، اینبار به رویکردهای منحصر به فرد جمهوری اسلامی در زمینه مدیریت کشور، بکارگیری نیروها و استعدادهایش در رویارویی با موج تلاطمهای داخلی و بیرونی اشاره کرد.
بر اساس این گزارش، در ارزیابی مجدد دفتر مطالعاتی دانشگاه تفنگداران دریایی آمریکا در ایالت ویریجینیا آمده است: برنامه دفاعی ایران بر مبنای میل به افزایش قابلیتهای بازدارنده است و به همین دلیل این کشور نیروهایی را برای مقابله به تهدیدهای فرا رو شکل داده و خطوط قرمزی را طرح کرده که بر مبنای آن «حمله مستقیم به ایران»، «مجموعه اقدامهایی که موجب کاستن از توانایی صادرات نفت شود»، «تهدید علیه تمامیت ارضی» ، «تلاش برای تغییر نظام» و «بازگشت نظامیان آمریکا به عراق» جزو خطوط قرمز جمهوری اسلامی محسوب میشوند. این کشور متکی بر سیاست «پاسخ قاطع و خرد کننده» به مهاجمان چون آمریکا و اسرائیل است که در مواردی واکنشهای تهدید آمیز را در نابود کردن شهرهای حیفا و تلآویو اسرائیل با انجام حملات موشکی از خود نشان و البته سازمان پدافند غیر عامل را نیز ایجاد کرده است .
در بخش دیگر این مطلب آمده است: ایران که به طور سنتی تهدیدهایی را از مرز با عراق حس کرده به همین دلیل بیشتر نیروهای زمینی خود را در مرز با عراق ، سیلوهای موشکی را در شمال غربی و غرب کشور و اکثر توان نیروی هوایی را نیز در نزدیکی خلیج فارس مستقر کرده است و البته نیروی دریایی این کشور نیز با استقرار در خلیج فارس انعکاس دهنده میل ایران در نفوذ در منطقه و نمایش پرچم جمهوری اسلامی در سرتاسر جهان است . این کشور هنوز نیز آمریکا را «شیطان بزرگ» میداند.
دفتر مطالعات دانشگاه تفنگداران نیروی دریایی آمریکا محورهای ذیل را جزو ارکان راهبردی جمهوری اسلامی ایران نام نهاده است:
_ سیاستهای حکومتی جمهوری اسلامی ایران بیشتر مبتنی بر رویکرد واقع بینانه و همزیستی با دکترین مقاومتی است که در آن آمیزههای عقیدتی، مذهبی نیز مشاهده میشود.
_ ایران به طور معمول در پی اجتناب از نبردهای متعارف است و در عین حال با کمک نبردهای نیابتی و کسب اطلاعات از طریق جنگهای روانی از ترکیب قدرت نرم و سخت برای پیشبرد اهداف ملی خود استفاده میکند.
_ ایران به طور سنتی رویکرد جامعی را در بکارگیری قدرت نرم و سخت دارد و در این بین قدرت نرم بر قدرت سخت رجحان دارد . البته ممکن است برخی اوقات تغییراتی نیز در آنها به وجود آید که نمونههایی را در عراق و سوریه شاهد بودیم.
_ ایران در مواجه شدن با مجموعه تهدیدهایی که مواجه است، عوامل بازدارنده سه گانه نیروهای ویژه نبرد غیر متعارف، نیروهای شبه نظامی دریایی و یگانهای قدرتمند موشکی و راکتی را ایجاد کرده است.
_ راهبرد شیوههای جنگی جمهوری اسلامی ایران تاکید بر نبرد غیر مستقیم، صبر و خویشتنداری راهبردی ، اخلاق مداری، معنویات و توجه به ابعاد روانی کشور داری و راهبردی ، روابط متقابل، انعطاف پذیری تاکتیکی و ایجاد شکاف در ائتلاف مخالفان خود است.
در نتیجهگیری بررسی جدید دانشگاه تفنگداران نیرویی دریایی آمریکا آمده است؛ رهبری ایران نشان داده که منطقی بوده و در کل خطر گریز است و این امر میتواند هرگونه تلاشی را برای ایجاد توازن بازدارنده پایدار با یک ایران هستهای بغرنج نماید.