یکی از دلایل حضور افراد در گروه های مختلف فضای مجازی این است که در این فضا می توانند با افراد بیشتری در تعامل باشند.
در گذشته که هنوز گوشی های تلفن همراه به بازار نیامده بود، مردم اوقات خود را در کنار خانواده و همراه با دوستان خود می گذراندند.
اما این روزها تلفن همراه جای دوست و خانواده را گرفته و به رفیق جدید افراد تبدیل شده است، این روند با روی کار آمدن شبکه های اجتماعی سرعت بیشتری گرفت و شاهد این هستیم که طی چندسال گذشته گوشی های موبایل جای دورهمی و مهمانی های خانوادگی را گرفته است و مردم برای صله رحم به همین احوالپرسی های ماهی یک بار از طریق فضای مجازی بسنده کرده اند.
فناوری ابزار مفیدی است، اما اکثر افراد نمی دانند که چطور باید از آن به درستی استفاده کرد که همین مسئله می تواند آن را به ابزاری مخرب تبدیل کند. افراد با حضور در گروه های مختلف در شبکه های اجتماعی موبایل در تلاشند تا تنهایی های خود را کاهش دهند و گمان می کنند فضای مجازی می تواند آن ها را به دوست و یا اعضای خانواده نزدیک تر کنند.
هرچه فردی تنهاتر باشد درگروه های بیشتری به فعالیت می پردازذ، اما به این نکته توجه نمی کند که افزایش حضور او در شبکه های اجتماعی همان ارتباط های دوستانه کوتاه در دنیای واقعی را از بین می برد و آسیب های جبران ناپذیری بر روح و روان وی باقی می گذارد.
دکتر زهره جعفری، روانپزشک؛ موارد زیر را از آسیب های عضویت در گروه های شبکه های اجتماعی مطرح کرد.
دوری از خانواده ها
یکی از دلایل حضور افراد برای عضویت در گروه های مختلف این است که با حضور در این فضای مجازی می توانند با افراد بیشتری در تعامل باشند، ارتباطات اجتماعی شان را گسترده تر کنند، به مسافرت بروند و دسته ای از کمبود هایشان را برطرف کنند. گاهی اوقات هم شرایط زندگی به گونه ای است که فرصتی برای معاشرت با افراد و دوستان باقی نمی ماند و ناچاریم برای آگاهی از حال و احوال اطرافیان به فضای مجازی پناه ببریم. به طور مثال فردی که از صبح سر کار می رود، بیشتر اوقات روز در محیط های بسته کار می کند و دایره ارتباطات محدودی دارد، چنین فردی از راه برقراری ارتباطات در شبکه های اجتماعی می تواند تبادلات اجتماعی بیشتری داشته باشد اما این موضوع همیشه هم بی عیب و نقص نیست.
مشکل زمانی پیش می آید که افرادخانواده زمان زیادی درگیر حضور در شبکه های اجتماعی مختلف می شوند و به این ترتیب از حضور و صحبت با خانواده دور می مانند. حتما شما هم این روزها افرادی را دیده اید که در خانه، رستوران، مهمانی های دوستانه و خانوادگی و حتی در مراسم عزاداری و عروسی هم از گوشی تلفن همراه و شبکه های اجتماعی جدا نمی شوند و هر لحظه می خواهند به روز باشند، اما این موضوع آسیب هایی را به همراه دارد و باعث غفلت از اعضای خانواده و بی توجهی به نیازهای آنها می شود. شاید افراد خانواده نتوانند این موضوع را به راحتی بپذیرند و هضم این ارتباطات مجازی برایشان مشکل باشد.
از بین رفتن ارتباط چهره به چهره
با استفاده بیش از حد از شبکه های اجتماعی نه تنها وقت کمتری برای گذراندن با افرادی خواهید داشت که به صورت فیزیکی در اطراف شما حضور دارند بلکه دوستان و اعضای خانواده تان زمانی که ببینند شما به دستگاه های الکترونیکی، موبایل و گجت هایتان بیش از آن ها اهمیت می دهید از محبت شما ناامید شده و ناراحت خواهند شد. در نهایت هم افراد تمایل کمتری به صرف وقت و بودن در کنار شما خواهند داشت.
خطر ابتلا به افسردگی
با توجه به مطالعات اخیر افرادی که از شبکه های اجتماعی استفاده ای اعتیاد گونه دارند نسبت به افراد عادی احساسات منفی بیشتری از جمله افسردگی را تجربه می کنند. افرادی که قبلا سابقه ابتلا به افسردگی داشته اند بیش از دیگران در معرض خطر هستند. اگر فکر می کنید که غمگین شده اید یا کمی احساس افسردگی می کنید بهتر است به خود استراحتی بدهید و چند روز از شبکه های اجتماعی و دوستان مجازی خود فاصله بگیرید.
مقایسه پیوسته خود با دیگران در شبکه های اجتماعی شما را به نابودی خواهد کشاند
شخصیت های دیجیتالی افراد که در شبکه های اجتماعی وجود دارد به طرز چشم گیری با شخصیت و هویت واقعی آن ها متفاوت است. بعد از چند ماه درگیر شدن با این شبکه ها و مقایسه خود با افراد دیگر ممکن است فکر کنید که آن ها از شما خیلی بهترند اما بهتر است این موضوع را همیشه به خاطر بسپارید که آن ها هم مانند شما یک انسان هستند و درست مانند شما از نقاط ضعف و قوت مشخصی برخوردارند.
وابستگی روانی منفی
مشکل دیگری که با عضویت در گروه های شبکه های اجتماعی پیش می آید، وابستگی روانی به این گروه هاست. بسیاری افراد از نظر روانی طوری به گروه وابسته می شوند که نمی توانند یک لحظه هم از آن دست بکشند، بنابراین در موقعیت های مختلف به دنبال این هستند که خودشان را به گروه برسانند و تبادل نظرات را از دست ندهند، در چنین شرایطی زندگی عادی فرد مختل شده و مشکلاتی برایش پیش می آید.
اینترنت بلای جان جامعه
شبکههای اجتماعی در دنیای کنونی محبوبیت زیادی یافتهاند به گونهای که اعضای آن با خویشاوندان، دوستان، همکاران و حتی افراد ناشناس رابطه برقرار میکنند. به عبارت دیگر، این شبکهها به درون خانوادهها و زندگی خصوصی کاربران راه یافتهاند، از این رو بسیاری از مناسبات انسانی افراد را تحت تأثیر خود قرار دادهاند. یافتههای پژوهشهای اجتماعی در ایران نشان میدهد جوانان بیشترین و مهمترین کاربران اینترنت در ایران هستند.
پس بهتر است برای از بین بردن تنهایی خود، موبایلمان را کنار گذاشته و در جمع خانواده و دوستان خود حاضر شویم، چراکه عضویت هرچه بیشتر در گروه های مجازی باعث تنهایی بیشتر و از دست دادن و دوری از خانواده و دوستان می شود.