تنها پنج هفته تا پایان تعطیلات تابستانی سنای امریکا و رأیگیری 26 شهریور درباره توافق هستهای با ایران مانده است. پایگاه خبری پوششدهنده اخبار کنگره آمریکا، با مرور مواضع سناتورهای آمریکایی، شانس رد یا اجرایی شدن توافق هستهای را بررسی کرده است.
تا رأیگیری سنای آمریکا درباره توافق هستهای 5+1 و ایران در 26 شهریور ماه حدود 5 هفته مانده است. به نظر میرسد به تدریج آرای کافی برای زنده ماندن و اجرایی شدن توافق در حال جمع شدن است.
به گزارش پایگاه هیل که اخبار کنگره آمریکا را پوشش میدهد، در حالی که رأیگیری سنای آمریکا درباره توافق هستهای در 17 سپتامبر برابر با 26 شهریورماه برگزار خواهد شد، تاکنون 20 سناتور دموکرات از این توافق اعلام حمایت کردهاند. هفت تن دیگر از آنها متمایل به حمایت از این توافق هستند و هجده تن دیگر هنوز تصمیم خود را نگرفته یا اعلام نکردهاند.
در میان سناتورهای دموکرات، تنها چارلز شومر سناتور پرنفوذ ایالت نیویورک است که تاکنون با توافق با ایران اعلام مخالفت کرده است.
در میان جمهوریخواهان نیز مخالفت 29 نفر قطعی به نظر میرسد، 23 جمهوریخواه دیگر متمایل به رأی منفی به توافق هستند و تنها دو سناتور هنوز تصمیم خود را نگرفته یا اعلام نکردهاند.
رأی مخالف اولیه سنا به توافق با ایران به نظر قطعی میرسد، ولی با فرض اینکه همه جمهوریخواهان با توافق مخالف باشند، این حزب برای مقابله با وتوی قطعی اوباما به همراهی 13 سناتور دموکرات نیاز دارد تا جلوی اجرایی شدن توافق هستهای را بگیرد.
این گزارش به مرور آخرین مواضع صد عضو سنای آمریکا اختصاص دارد.
دموکراتهای موافق توافق (20 نفر)
تامی بالدوین (ویسکانسین): به زبان ساده، من باور ندارم که رد این توافق به نفع امنیت ملی آمریکا باشد.
شرود براون (اوهایو): این توافق بر مبنای اعتماد به نظام ایران نیست بلکه بر پایه همکاری با متحدان ما برای بستن جامع و قابل راستیآزمایی مسیر ایران به سوی بمب هستهای بدون دامن زدن به جنگی دیگر در خاورمیانه است.
باربارا باکسر (کالیفرنیا): از نظر من، این توافق تنها راه اطمینان از منحصرا صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران است و بهترین کار برای منافع ایالات متحده، اسرائیل و دنیاست.
دیک دوربین (ایلینویز): یافتن راهی دیپلماتیک، کشور ما، متحدان ما و دنیا را امنتر میکند.
دایان فیناشتاین عضو ارشد پنل اطلاعاتی سنا (کالیفرنیا): من پشت سر تیم مذاکرهکننده خواهم ایستاد و از این توافق پشتیبانی خواهم کرد.
ال فرانکن (مینهسوتا): اقدام عجیب رد این توافق به دلیل انتظارات صریحا غیرواقعبینانه، به دلیل هوس فرستادن نیروهای نظامی به جنگی دیگر و بدتر از همه به دلیل جناحبازی، اشتباهی وحشتناک خواهد بود.
کریستن گیلبراند (نیویورک): هدف ما این بوده و هست که مانع ساخت سلاح هستهای توسط ایران بشویم. با تأیید توافق ما توانایی بسیار بیشتری برای رسیدن به این هدف داریم.
مارتین هینریش (نیومکزیکو): این توافق، صحنه را برای خاورمیانهای امنتر و باثباتتر و نیز ایالات متحدهای امنتر فراهم خواهد کرد.
تیم کین (ویرجینیا): توافق پیشرفتی بزرگ نسبت به وضع موجود است.
آمی کلوبوچار(مینهسوتا): هرچند توافق ابدا کامل نیست، من به این نتیجه رسیدهام که بهترین گزینه در دسترس است تا ترمز ساخت سلاح هستهای را در ایران بکشد و من به این دلیل از توافق حمایت میکنم. همزمان من بر افزایش کمک امنیتی به اسرائیل و تشدید همکاری دفاعی با متحدان عرب خود در منطقه برای جنگ با تروریسم اصرار دارم.
آنگوس کینگ (مین): اگر این توافق رد شود، جایگزینهای موجود یا غیرواقعبینانه و یا خطرناک هستند. بر همین اساس من قصد دارم به این توافق رأی موافق بدهم.
پاتریک لیهی(ورمونت): از صحبت با اوباما، کری و مونیز فهمیدهام که رسیدن به این توافق چقدر مشکل بوده است. همچنین متوجه شدهام که آنها ترک مذاکرات را به توافقی بد ترجیح میدادند.
کریس مورفی (کانکتیکات): آزمون کردن این توافق آسان است، ایران با این توافق راحتتر به سلاح هستهای دست خواهد یافت یا بدون آن؟ از آن جایی که پاسخ من به این سؤال با این توافق است، من در ماه سپتامبر به این توافق رأی مثبت خواهم داد.
بیل نلسون (فلوریدا): اگر ایالات متحده از این توافق دست بکشد، تصور میکنم که ما خود را در دنیا تنها و بدون اعتبار خواهیم یافت.
برنی ساندرز، از جمله نامزدهای دموکراتها برای انتخابات 2016 (ورمونت): این توافق آشکارا چیزی نیست که بسیاری از ما به آن تمایل داشتیم، ولی بر گزینههای دیگر و از جمله جنگی که ممکن است سالها به طول بینجامد برتری دارد.
برایان شاتز (هاوایی): این توافق بهترین راه برای ممانعت از دسترسی ایران به سلاح هستهای است. این توافق بهترین چیز برای آمریکا، اسرائیل و صلح در منطقه است.
جین شاهین (نیوهمپشایر): دست کشیدن از این توافق دست ما را از ابزارهای قابل اعتماد غیرنظامی برای ممانعت از سلاح هستهای ایران خالی خواهد کرد.
جون تستر (مونتانا): توافق تنها گزینه موجود است.
تام اودال (نیومکزیکو): من همکارانم را به حمایت از این توافق تشویق میکنم. ما باید بین این توافق یا نرسیدن به توافق یکی را انتخاب کنیم. فکر نمیکنم شانس دیگری داشته باشیم.
الیزابت وارن (ماساچوست): سؤال پیش روی کنگره و تنها سؤال پیشروی کنگره این است که آیا توافق اعلام شده بهترین گزینه موجود برای ممانعت از سلاح هستهای ایران است یا خیر؟
دموکراتهای متمایل به حمایت از توافق (هفت نفر)
ریچارد بلومنتال (کانکتیکات): من از اعلام توافق با ایران بعد از مذاکراتی طولانی و سخت استقبال میکنم، ولی جزئیات توافق باید به دقت مورد بررسی کنگره قرار گیرد.
تام کارپر (دلاور): همکاران صبور باشند، بیایید متن را بخوانیم. بیایید مذاکرهکنندگان آمریکایی را ملاقات کنیم و سؤالات سختی را که باید، از آنها بپرسیم.
جو مانچین (ویرجینیای غربی): رد این توافق یک فاجعه است.
کلیر مککاسکیل (میسوری): ممانعت از رسیدن ایران به سلاح هستهای هدف نهایی امنیت ملی ماست و اگر این توافق، این هدف را برآورده کند، دنیا جایی امنتر برای آمریکا و متحدان آن خواهد بود.
جف مرکلی (اورگون): توافق اعلام شده، اتفاقی بزرگ در ممانعت از سلاح هستهای ایران است. شیطان در جزئیات توافق نهفته است. من تا روز رأیگیری، جزئیات را با دقت مطالعه خواهم کرد.
جک رید عضو ارشد کمیته نیروهای مسلح سنا (رودآیلند): این توافق نمایش دیپلماسی به رهبری آمریکاست و سیستم رصد و راستیآزمایی قدرتمندی ایجاد خواهد کرد. اگر این توافق به طور کامل اجرایی شود، به کنترل مسیر ایران به سوی سلاح هستهای کمک خواهد کرد.
هری رید رهبر اقلیت دموکرات سنا (نوادا): این توافقی تاریخی است. اکنون نوبت کنگره است که در فرایندی متفکرانه که متناسب با بزرگی این توافق باشد، به بررسی آن بپردازد.
دموکراتهای مخالف توافق (یک نفر)
چارلز شومر رهبر احتمالی آینده دموکراتها (نیویورک): اگر هدف واقعی ایران این باشد که به سلاح هستهای دست یابد، تنها باید صبور باشد. بعد از ده سال، ایران میتواند بسیار به این هدف نزدیک شود. برخلاف وضعیت غیرقانونی فعلی برنامه هستهای ایران، برنامه هستهای ایران در آینده برنامهای مورد توافق آمریکا و دیگر کشورها خواهد بود.
دموکراتهای با موضع نامعین یا بدون تصمیم ( 18 نفر)
مایکل بنت که برای انتخاب مجدد در سال 2016 کار سختی پیش رو دارد (کلرادو): ما به دقت شرایط این توافق را بررسی خواهیم کرد. موضوع بسیار مهم است و جزئیات توافق از اهمیت برخوردار است.
کوری بوکر(نیوجرسی): ایران مسلح به سلاح هستهای تهدیدی غیرقابل قبول برای امنیت آمریکا و ایمنی متحدان آن و نیز ثبات خاورمیانه است. توافق را در سطحی بسیار استاندارد بررسی خواهم کرد.
ماریا کنتول (واشنگتن)
بن کاردین دموکرات ارشد در کمیته روابط خارجی (مریلند): مذاکرهکنندگان برای رسیدن به این توافق کار طاقتفرسایی انجام دادهاند. کنگره هم باید به نوبه خود وظیفه نظارتی خود را با بررسی عمیق، سرسختانه و منصفانه توافق انجام دهد.
باب کیسی جونیور (پنسیلوانیا): ممانعت از رسیدن ایران به سلاح هستهای برای امنیت ملی ما و شرکای ما در منطقه به ویژه اسرائیل حیاتی است. به همین دلیل بوده که من همواره پیشنهاددهنده و حامی تحریمها علیه ایران بودهام که این کار ایران را پای میز مذاکره آورد.
کریس کونز (دلاور): من به سرعت جزئیات توافق را بررسی خواهم کرد و تنها در صورتی از آن حمایت خواهم کرد که هر مسیری برای رسیدن ایران به توانایی سلاح هستهای را بسته باشد.
جو دانلی (ایندیانا): باور دارم که ایران مسلح به سلاح هستهای، یکی از جدیترین تهدیدات برای منافع امنیت ملی ماست و من همواره از این مسیر و از جمله تحریمها حمایت کردهام تا مانع ساخت سلاح هستهای توسط ایران شود. در روزها و هفتههای پیش روی، من به بررسی توافق خواهم پرداخت و به روند بررسی توافق در کنگره توجه خواهم داشت.
هیدی هیتکمپ (داکوتای شمالی)
مازی هیرونو (هاوایی): در حالی که کنگره در چند هفته آینده با استفاده از صلاحیتهای خود به بررسی دقیق این توافق میپردازد، ایران باید با پایبندی به تعهدات خود، از مزایای تخفیف تحریمها استفاده کند.
اد مارکی (ماساچوست): بنا دارم به دقت متن توافق را بررسی کنم و به جلسات استماع مقامات ارشد فعلی و رهبران ملی بازنشست شده درباره چگونگی تأثیر این توافق بر امنیت منطقهای و جهانی توجه خواهم داشت.
باب منندز (نیوجرسی): آخر داستان این است که این توافق به برنامه هستهای ایران پایان نمیدهد و آن را حفظ خواهد کرد، ولی باید کلیت توافق را مورد توجه قرار داد.
باربارا میکولسکی(مریلند): اکنون نوبت کنگره است که با هشیاری و جدیت به وظیفه خود بپردازد. یک توافق خوب باید همه مسیرهای ایران به سوی بمب را ببندد.
پتی مورای (واشنگتن)
گری پیترز (میشیگان): توافق را با همه جزئیات آن بررسی خواهم کرد تا مطمئن شوم زیرساختهای ساخت بمب در ایران از بین میرود و نظارتی پیشرفته بر تاسیسات ایران وجود دارد و این که در صورت عدم پایبندی ایران به تعهداتش، تحریمها بازگردانده خواهد شد.
دبی استابنو (میشیگان)
مارک وارنر (ویرجینیا): با حداکثر توجه ممکن، توافق را بررسی میکنم.
شلدون وایتهاوس (رودآیلند): باید برای تلاش دیپلماتیک دولت اعتباری عظیم قائل شد، ولی هنوز در حال بررسی جزئیات توافق هستم.
رون ویدن (اورگون): همواره گفتهام که به موافقت رهبران ایران با برچیدن برنامه سلاح هستهای خود بدبین هستم و درباره اجرایی شدن این هدف با این توافق سؤالاتی دارم به خصوص با توجه به سوابقی که ایران در این موضوع دارد. با وجود این، من از موقعیت خود در کمیته اطلاعاتی سنا برای بررسی دقیق این توافق استفاده خواهم کرد.
جمهوریخواهان مخالف توافق (29 نفر)
کلی ایوت (نیوهمپشایر)
روی بلانت (میسوری)
جان بوزمان (آرکانزاس)
ریچارد بور (کارولینای شمالی)
تام کاتن (آرکانزاس)
تد کروز (تگزاس)
استیو دینس (مونتانا)
دب فیشر (نبراسکا)
کوری گاردنر (کلورادو)
لیندسی گراهام نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری 2016 (کارولینای جنوبی)
چاک گراسلی (آیوا)
جیمز اینهاف (اوکلاهما)
جانی ایساکسون (جورجیا):
مارک کرک (ایلینویز)
جان مککین (آریزونا)
میچ مککانل (کنتاکی)
رند پال (کنتاکی)
دیوید پردو (جورجیا)
راب پورتمن(اوهایو)
بن ساسی (نبراسکا)
تیم اسکات (کارولینای جنوبی)
جف سشنز (آلاباما)
ریچارد شلبی(آلاباما)
دان سالیوان (آلاسکا)
تام تیلیس (کارولینای شمالی)
پت تومی (پنسیلوانیا)
دیوید ویتر (لوئیزیانا)
جمهوریخواهان متمایل به رأی مخالف (23 نفر)
لامار الکساندر (تنسی)
جان باروسو (وایومینگ)
بیل کاسیدی (لوئیزیانا)
دان کوتس (ایندیانا)
تاد کوچران (میسیسیپی)
سوزان کالینز (مین)
باب کورکر(تنسی)
جان کورنین (تگزاس)
مایک کراپو (آیداهو)
جونی ارنست (آیوا)
اورین هاچ (یوتا)
دین هلر (نوادا)
جان هون (داکوتای شمالی)
رون جانسون (ویسکانسین)
جیمز لنکفورد (اوکلاهما)
مایک لی (یوتا)
شلی مور کاپیتو (ویرجینیای غربی)
جری موران (کانزاس)
لیزا مورکوسکی (آلاسکا)
پت رابرتز (کانزاس)
مایک راوندز (داکوتای جنوبی)
جان تون(داکوتای جنوبی)
راجر ویکر (میسیسیپی)
جمهوریخواهان با رأی نامعلوم یا بدون تصمیم (دو نفر)