راههای زیادی است که از طریق آنها میتوان به اطلاعات شخصی کاربران، سایتهایی که بازدید کردهاند، اطلاعاتی که وارد کردهاند و … دست پیدا کرد. بهتر است این راهها را بشناسیم و یاد بگیریم که چطور آنها را مسدود کنیم.
امنیت واژهای که این روزها با وجود وعدههایی که از صاحبان سایت های اینترنتی و فضای مجازی میشنویم، بسیار کمرنگ شده است.
ترس از فاش شدن اطلاعات شخصیمان یک لحظه هم دست از سرمان بر نمیدارد. در واقع با ورود به دنیای اینترنت باید قید حریم شخصی و در امان ماندن اطلاعتمان را بزنیم اما چه کنیم، مگر میشود این روزها بدون اینترنت زندگی کرد؟ اینجا دیگر باید خودمان مراقب باشیم.
راههای زیادی است که از طریق آنها میتوان به اطلاعات شخصی کاربران، سایتهایی که بازدید کردهاند، اطلاعاتی که وارد کردهاند و … دست پیدا کرد. بهتر است این راهها را بشناسیم و یاد بگیریم که چطور آنها را مسدود کنیم.
۱-کوکیها
بعضی از کوکیها هستند که حتی زمانی که اقدام به پاک کردن آنها میکنید، حذف نمیشوند. این کوکیها میتوانند دوباره و از طریق فایلهای ذخیره شده روی سیستم ایجاد شوند. اغلب این کوکیها متعلق به پلاگین ادوبی فلش و برنامههایی که برای انجام بازی یا تماشای ویدیوی آنلاین استفاده میشوند، هستند که به آنها کوکیهای فلش میگویند.
برای مقابله با این روش نفوذی بهتر است سراغ تنظیمات ادوبی فلش بروید و آنجا برنامه را از ذخیره دادههای روی سیستم منع کنید.
۲- چیزهایی که به اشتراک میگذارید
هر بار که وب سایتی را مشاهده میکنید، چیزهایی مثل آدرس آیپی، زبان، سیستم عامل و زمان منطقه را با سایت مربوطه به اشتراک میگذارید. مجموع این دادهها پروفایلی از شما ایجاد میکند که پس از آن تبلیغ کنندهها، آنالیتیکس، شرکتها، موتورهای جستجو و شبکههای اجتماعی از آن برای ردیابی کاربران استفاده میکنند.
برای مقابله با این راه نفوذ، بهتر است هر چند وقت یکبار کش مرورگر را پاک کنید و با مود ناشناس به مرور وب بپردازید.
۳- کلیک
کلیک ربایی روشی است که برای فریب دادن افراد به کلیک روی لینکها و سوق دادن آن به وب سایتهای آلوده استفاده میشود، سایتهایی که اطلاعات شما را میدزدند. معمولا این کار از طریق پاپ آپها صورت میپذیرد. شما در واقع با بستن این پاپ آپها و کلیک روی × تصمیم دارید که از شر پنجرههای تبلیغاتی خلاص شوید، ولی نمیدانید که در واقع روی یک لینک کلیک کردهاید.
هیچ راهی برای مقابله با این روش دزدی اطلاعات وجود ندارد. بهتر است فقط تا آنجایی که میشود پاپ آپها را غیر فعال و متوقف کنید.
۴- روش نمایش محتویات
هر وب سایتی که بازدید میکنید، روش ویژه خودش در نمایش گرافیکهای موجود دارد و به مرورگر شما و بر اساس تنظیماتی که دارد، یاد میدهد که چطور به نمایش این محتویات بپردازد. همین امر نرمافزار و سیستمی را که به نمایش این محتویات میپردازد قابل شناسایی میکند.
برای مقابله، جاوا اسکریپت را غیر فعال کرده و از نرمافزارهای انتقال ترافیک به کامپیوترهای رله استفاده کنید. پس از خاموش کردن جاوا اسکریپت، ویژگیهای چون پخش ویدیو غیر فعال میشود.
۵- کپچا
کپچاها را معمولا برای بالا بردن امنیت استفاده میکنند، اما آیا میدانید که همین کپچاها ممکن است حاوی حروفی باشند که به سایت های مختلف لینک میشوند؟ این را تا زمانی که با ماوس روی حروف نروید متوجه نخواهید شد.
هایپر لینک ها معمولا در وب سایتهای مختلف به رنگ های متفاوتی به نمایش در میآیند. همین امر باعث میشود که نتوانیم لینکهایی که در کپچا وجود دارد ببینیم یا متوجه آنها شویم. وقتی حروف کپچا را مینویسید در واقع وب سایتهایی را که مشاهده کردهاید مشخص میکنید.
برا مقابله آپشنی را که به صفحات وب اجازه میدهد فونت خودشان را انتخاب کنند غیر فعال یا اینکه آپشنی را که به رنگها، نوع و اندازه فونتها اهمیت نمیدهد فعال کنید.
۶- برنامههایی که نصب میکنیم
تحقیقی که اخیرا انجام شده است نشان میدهد انواع برنامههایی که نصب میکنیم، در واقع ویژه خودمان هستند و یک جور پروفایل شخصی از ما ایجاد میکنند.
مثلا اگر توییتر که لیستی از برنامههای نصب شده روی موبایل را جمعآوری میکند، این فهرست را در اختیار یک تبلیغ کننده قرار دهد، تبلیغ کننده سلیقه شما را تشخیص داده و نسبت به آن برای شما تبلیغات ویژه میفرستد.
برای مقابله آپشن «Tailor Twitter based on my apps» را در توییتر غیر فعال کنید.
۷- مصرف کمتر باتری برای کاربران آشنا
برخی از مرورگرها هستند که به وب سایتها اجازه میدهند به وضعیت باتری کاربر دسترسی داشته باشند، بدون آنکه خود کاربر بداند. همین اطلاعات بعدها میتواند برای ردیابی ما توسط وب سایت هایی که از همین روش بهره میبرند مورد استفاده قرار گیرد. مثلا فایرفاکس یکی از همین مرورگرهاست.
برای مقابله باید از اینکه مرورگرتان امکان دسترسی به وضعیت باتری را نمیدهد، مطمئن شوید البته اخیرا فایرفاکس و پس از گزارش ارسال شده از سوی محققین، این ویژگی را غیر فعال کرده است.