وی افزود: وجود شکاف بین نسلی در جامعه، نبود نظارت لازم بر جوانان و نوجوانان و ناآگاهی والدین نسبت به تهدیدات و آسیبهای این فضا موجب شده است که نوجوانان بیشتر در معرض اینگونه آسیبها قرار بگیرند.
وی میانگین سنی مجرمان سایبری را 16 و 17 سال عنوان کرد و افزود: حملات هک که در کشور روی میدهد، اغلب ناشی از مسلط بودن جوانان و حضور بیشتر آنان در این فضا و نظارت کم والدین روی فرزندان است.
وی با اعلام اینکه 91 درصد جرائم سایبری کشور کشف میشود، گفت: این جرائم اغلب باانگیزه مالی روی میدهد و بیش از 80 درصد آن به صورت برداشت غیرمجاز از حسابهای بانکی الکترونیکی است.
وی افزود: بخش دیگری از جرائم سایبری نیز شامل هتک حرمت و حیثیت است که باز هم باانگیزه مالی و به قصد اخاذی صورت میگیرد.
به گفته وی، به دلیل توسعه فضای بانکداری الکترونیکی و افزایش کارتهای الکترونیکی بانکی شاهد رشد این جرائم هستیم که در این زمینه نیاز به آموزش بیشتر و تقویت حوزه پیشگیری، ایفای نقش رسانهها در این حوزه و آموزشهای سیستم بانکی به مشتریان در استفاده مناسب از ابزارهای مربوطه وجود دارد.
نیک نفس بابیان اینکه پیچیدگی جرائم سایبری در ایران نسبت به کشورهای پیشرفته کمتر است گفت: همین امر باعث میشود قدرت کشف بیشتری داشته باشیم ضمن آنکه این امر بیانگر توان و دانش پلیس نیز هست.
نیک نفس بابیان اینکه پلیس فتا از سال 1389 راهاندازی شده است، گفت: در این مدت حدود 20 هزار پرونده جرم سایبری در کشور رسیدگی شده است.
وی بابیان اینکه بر اساس تقسیم کار انجامشده بخشی از جرائم اینترنتی از قبیل کلاهبرداریهای پیامکی در حوزه پلیس آگاهی رسیدگی میشود، اظهار داشت: پلیس سایبری به صورت تخصصی به پروندههای جرائم سایبری میپردازد.
به گفته وی بیش از 75 درصد افرادی که در پلیس فتا استخدامشدهاند مهندس حوزه نرمافزار، فناوری اطلاعات و رشتههای مرتبط هستند.
نیک نفس افزود: در کنار دورههای تخصصی که این افراد گذراندهاند دورههای ویژه پلیسی، کارآگاهی و حقوقی نیز برای آنان برگزار و تلاش شده است توان و تخصص آنان در این زمینه ارتقا یابد.
وی طرح همیاران پلیس فتا را ازجمله طرحهای این مجموعه عنوان کرد و گفت: تلاش میشود نخبگان، دانشجویان و اقشاری که در فضای سایبری فعالیت جدی دارند در قالب این طرح به عنوان همکار برای توسعه فضای سایبری و تقویت امنیت در این فضا به کار گرفته شوند.