رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: آمادگی داریم یک کنوانسیون ایمنی منطقهای ایجاد کنیم که ناظر بر فعالیتهای نیروگاهی کشورهای اطراف باشد بهگونهای که این فعالیتها در چارچوب یک کنوانسیون منطقهای ایمنی تحت نظارت و کنترل دائمی باشد.
تفاهمنامه همکاری میان سازمان انرژی اتمی ایران و سازمان حفاظت محیط زیست با حضور هیاتی از مسئولین دو طرف روز شنبه 11 بهمن در محل سازمان انرژی اتمی ایران به امضای روسای دو سازمان رسید.
علی اکبر صالحی، معاون رییس جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران امضای این یادداشت تفاهم را ناظر بر همکاری و همافزایی میان دو سازمان در امور مربوط به محیط زیست از منظر مسایل منابع پرتوی و تاسیسات هستهای خواند و تمامی فعالیتهای هستهای داخل و اطراف کشور را شامل این تفاهمنامه دانست.
رییس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه یادداشت تفاهم یازده بند دارد و بند سوم آن به ده قسمت تقسیم شده و زمینههای همکاری در آنها ذکر شده است، اظهار داشت: سازمان انرژی اتمی ایران وظیفه دارد مسایل محیط زیستی نظیر خاک، آب و هوا را از نظر مسایل پرتوی پایش کند. ایشان افزود: این امر برای ما در چارچوب قانون حفاظت در برابر اشعه الزامآور است تا ملت عزیز را در برابر فعالیتهای پرتوی مصون بداریم و آگاهیهای لازم را در شرایطی که ضرورت دارد به اطلاع مردم برسانیم. صالحی ادامه داد: از طرف دیگر محیط زیست نیز در رابطه با عمومیات محیط زیست مسئولیت دارد تا در جاهایی که بهطور اختصاصی به سازمان دیگری مربوط میشود، تبادل نظر و همکاری داشته باشد و مکمل یکدیگر باشند.
صالحی ادامه داد: در منطقه و خلیج فارس سازمان محیط زیست آبی تحت عنوان راپمی را داریم که مربوط به خلیج فارس است و کشورهای حوزه خلیجفارس در آن عضو هستند. جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یک عضو فعال در این سازمان حضور دارد.
صالحی ابراز امیدواری کرد پایش رادیواکولوژی در ارتباط با سایر همسایگان کشور برقرار باشد و افزود: جمهوری اسلامی ایران از کشورهایی است که تعداد قابل توجهی همسایه دارد و این نعمت الهی است.
رییس سازمان انرژی اتمی ابراز علاقه کرد که با کمک سازمان حفاظت محیطزیست و وزارت امور خارجه با کشورهای اطراف وارد گفتگو شویم تا در سرحدات کشور پایش رادیواکولوژی داشته باشیم و بتوانیم تبادل اطلاعات کنیم تا برای روز مبادا اگر حادثهای رخ دهد بتوانیم آثار سوء آن را تا حد ممکن به حداقل برسانیم.
صالحی اضافه کرد: ملت عزیز ما عنایت دارند کشورهای همسایه بخصوص در حوزه خلیجفارس وارد عرصه فعالیتهای صلحآمیز هستهای شدهاند و برای مثال امارات در حال ساخت 4 نیروگاه اتمی است و کشورهای دیگری هم برای ساخت نیروگاه اتمی اعلام آمادگی کردهاند.
صالحی با تاکید بر اینکه ما چند بار آمادگی کشورمان را اعلام کردهایم، گفت: اینبار هم در حضور خانم ابتکار اعلام میکنیم آمادگی داریم یک کنوانسیون ایمنی منطقهای ایجاد کنیم که ناظر بر فعالیتهای نیروگاهی کشورهای اطراف باشد بهگونهای که این فعالیتها در چارچوب یک کنوانسیون منطقهای ایمنی تحت نظارت و کنترل دائمی باشد. صالحی افزود: البته در دنیا و مناطق مختلف کنوانسیونها و معاهداتی از این قبیل هست و در حال اجراست و ما نیز آمادگی داریم.
رییس سازمان انرژی اتمی همچنین گفت: در مجموع سازمان انرژی اتمی و سازمان حفاظت محیط زیست از امروز به بعد بیش از گذشته توجه خود را به گسترش و تعمیق پایش و نظارن بر فعالیتهای پرتوی کشور خواهند داشت تا با دقت، عمق و وسعت بیشتر نسبت به این مسئله حساسیت بیشتری نشان دهیم و خدمات نظارتیمان را گسترش دهیم. صالحی ادامه داد: ما کشور بزرگی داریم و همسایگان زیادی داریم و ضرورتاً همافزایی دو سازمان را میطلبد تا کارمان را بهتر پیش ببریم.