با این وجود با بهرهبرداری از بخش هایی از طرح توسعه فاز ۱۲، ۱۵ تا ۱۸ پارس جنوبی تولید گاز طبیعی ایران در ۲۹۵ روز نخست سال جاری معادل با کل سال ۱۳۹۲ بوده است.
آمارهای رسمی وزارت نفت نشان میدهد که در طول ۲۹۵ روز نخست سال جاری بیش از ۱۶۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در ایران تولید شده است نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشدی حدود ۱۶ میلیارد متر مکعبی را به ثبت رسانده است.
تولید گاز طبیعی ایران در حالی در طول نزدیک به ۱۰ ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته جهشی حدود ۱۶ میلیارد مترمکعبی را تجربه می کند که پیش بینی می شود با توجه به بهره برداری از بخشهایی از طرح توسعه فاز ۱۲، ۱۵ تا ۱۸ پارس جنوبی، تولید گاز ایران تا پایان سال جاری به مرز ۲۰۰ میلیارد متر مکعب افزایش یابد.
بر اساس اعلام شرکت ملی نفت ایران هم اکنون با بهره برداری از تعدادی از چاه ها، سکوهای دریایی و ردیف های شیرین سازی پالایشگاهی روزانه نزدیک به ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز بیشتری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از پارس جنوبی برداشت می شود.
به عبارت دیگر در شرایط فعلی به طور متوسط روزانه ۶۰ میلیون مترمکعب گاز در فاز ۱۲ پارس جنوبی، ۱۲.۵ میلیون مترمکعب گاز در فاز ۱۷ و۱۸ پارس جنوبی و حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون مترمکعب از فاز ۱۵ و۱۶ پارس جنوبی گاز از مخزن مشترک برداشت و پس از فرآورش به شبکه سراسری خطوط لوله کشور تحویل داده می شود.
افزایش تولید گاز ایران با بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی در حالی رقم می خورد که تا چند هفته آینده موسسه برتیش پترولیوم گزارش جدیدی درباره آخرین وضعیت تولید گاز طبیعی در کشورهای مختلف جهان ارائه می کند.
مطابق با گزارش سال ۲۰۱۳ میلادی این موسسه انگلیسی آمریکا با تولید سالانه ۶۸۷ میلیارد مترمکعب، روسیه با ۶۰۴ میلیارد متر مکعب، ایران با ۱۶۶ میلیارد متر مکعب، کانادا با ۱۵۴ میلیارد متر مکعب، قطر با ۱۵۸ میلیارد متر مکعب جز کشورهای بزرگ تولید کننده گاز جهان هستند.
با این وجود جمهوری اسلامی ایران با ثبت یک رکورد تاریخساز و افزایش ۱۶میلیارد مترمکعبی تولید گاز در سال ۲۰۱۴میلادی با پیشی گرفتن از آمریکا و روسیه بهعنوان ۲ غول گازی، بیشترین افزایش تولید گاز جهان را بهنام خود ثبت کرد.
درآمد ۵ میلیارد دلاری با افزایش گازرسانی به نیروگاهها
آمارهای شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران نشان میدهد سال گذشته حدود ۲۴ میلیارد لیتر نفت کوره و گازوئیل در نیروگاههای برق کشور مصرف شده و این در حالی است به جهش تولید گاز طبیعی در پارس جنوبی، رشد مصرف سوخت مایع در واحدهای نیروگاهی منفی شده است.
ازاین رو ازابتدای سال جاری تاکنون حدود ۴۳ میلیارد مترمکعب گاز در نیوگاه ها مصرف شده است که حجم تحویل گاز به واحدهای تولید برق کشور در سال جاری در مقایسه با سال گذشته حدود ۱۰ میلیارد مترمکعب تفزایش را نشان می دهد.
آمارهای وزارت نفت حاکی از آن است که در طول نزدیک به ۲۹۵ روز نخست سال جاری به طور متوسط روزانه حدود ۱۵۰ میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل شده است.
قطعا در ماجرای افزایش تحوی گاز به نیروگاهها رد پای پارس جنوبی هم به چشم میخورد و با افزایش تولید و انتقال گاز از این میدان مشترک با قطر، علاوه بر کاهش مصرف نفت کوره و گازوئیل در نیروگاهها به میزان قابل توجهای هم میزان آلایندگی های حاصل از مصرف فرآورده های نفتی در واحدهای نیروگاهی کاسته شده است.
برآورد اقتصادی افزایش تولید و عرضه گاز به نیروگاهها نشان میدهد که با افزایش عرضه ۱۰ میلیارد متر مکعبی گاز به نیروگاه ها از مصرف معادل ۱۰ میلیارد لیتر سوخت مایع جلوگیری شده است که با احتساب هر لیتر ۵۰ سنت قیمت گازوئیل صادراتی ایران حدود پنج میلیارد دلار در مصرف سوخت صرفهجویی حاصل شده است.
علاوه بر این در طول ۲۹۵ روزنخست سال جاری هم حدود ۲۷ میلیارد مترمکعب گاز به صنایع عمده، کارخانه ها و صنایع پتروشیمی کشور تحویل شده است.
جهش صادرات گاز ایران در سال ۹۳
به گزارش مهر، همزمان با افزایش تولید و گازرسانی به نیروگاه های برق، صنایع و پتروشیمی ها از ابتدای سال جاری، با راه اندازی فازهای مختلف پارس جنوبی، حجم صادرات گاز ایران هم با افزایش ۱۰ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته روبرو شده است.
بر این اساس ایران در طول ۲۹۵ روز نخست سال جاری در حالی هشت میلایرد مترمکعب گاز به ترکیه و جمهوری نخجوان صادر کرده است که حجم صادرات گاز ایران در مدت مشابه سال گذشته حدود هفت میلایرد مترمکعب بوده است.
علاوه بر این با راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی و امکان افزایش ۲۰۰ مییون مترمکعبی تولید گاز از فازهای مختلف این میدان مشترک با قطر تا پایان سال اینده، مهمترین زیر ساخت صادرات این انرژی پاک به کشورای مختلف منطقه خاورمیانه و اتحادیه اروپا فراهم یم شود.
تاکنون ایران قراردادی به منظور صادرات ۲۵ میلیون مترمکعب گاز به عراق امضا کرده است که پیش بینی می شود در صورت تعلیق کامل تحریم ها امکان صادرات گاز بیشتر به کشورهای اروپایی هم فراهم شود.