۰۳ دی ۱۳۹۱ - ۱۸:۱۵
کد خبر: ۱۰۸۲
به جرأت می توان گفت، بحث اول فعالان ایرانی شبکه اجتماعی فیس بوک در ۵ روز گذشته، صفحه جدیدی است که با نام Khamenei.ir در این سایت فیلتر شده، باز شده و تاکنون با استقبال بیش از ۲۰ هزار نفر از کاربران فیس بوک مواجه شده است.
به گزارش پايداري ملي به نقل از الف، این صفحه جدید تا آنجا مورد توجه رسانه ها و کاربران فیس بوک قرار گرفت که مباحث مربوط به پایان جهان را نیز در این شبکه از رونق انداخت.

Khamenei.ir را در فیس بوک چه کسی راه انداخته است؟
اولین سوالی که در این باره به ذهن متبادر می شود این است که Khamenei.ir را در فیس بوک چه کسی راه انداخته است؟ برای پاسخ به این سوال چند نکته را باید بدانیم:

۱-    برای افتتاح صفحات جدید درفیس بوک به هر نام و آدرسی، هیچ محدودیتی وجود ندارد. به عنوان مثال همین حالا یک کاربر می تواند صفحه ای به نام خود یا هر شخص واقعی یا فرضی ایجاد نماید. بدیهی است فیس بوک از کاربرانش هیچ مدرکی برای اثبات رابطه شان با اسم صفحه ایجاد شده، مطالبه نمی کند.

۲-    خبر ایجاد Khamenei.ir در فیس بوک، نخستین بار و در حالی که ۵ روز از افتتاح آن می گذشت، یکشنبه گذشته از طریق اکانت کاربری سایت Khamenei.ir در شبکه اجتماعی تویتر اعلام شد. به فاصله کوتاهی پس از این اعلام تعدادی از رسانه های خبری، تیتر اول خود را به این موضوع اختصاص دادند.

۳-    در حالی که ده روز از افتتاح این صفحه و ۵ روز از اعلام خبر آن به صورت گسترده می گذرد، هنوز سایت اینترنتی Khamenei.ir که متعلق به دفتر نشر آثار آیت الله خامنه ای است، هیچ واکنشی به آن نداشته است. قابل توجه آن که وابستگی این صفحه به Khamenei.ir از سوی هیچ مرجع رسمی دیگر نیز تا این لحظه تکذیب نشده است.

۴-    پیش از این نیز وب سایت Khamenei.ir اقدام به ایجاد اکانت کاربری در شبکه های اجتماعی تویترو اینستاگرام (یک شبکه اجتماعی به اشتراک گذاری عکس) کرده بود.

با توجه به نکات فوق، حداقل تا این لحظه باید این گونه تلقی کرد که افتتاح صفحه مذکور توسط سایت رسمی دفتر نشر آثار رهبر معظم انقلاب و یا حداقل با هماهنگی این سایت صورت گرفته است. با فرض این واقعیت، درباره اقدام سایت دفتر نشر آثار رهبر معظم انقلاب باید به چند نکته مهم اشاره کرد:

-    حضور در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی فعال در این فضا، نشان دهنده هوشمندی تصمیم گیرندگان و دست اندرکاران این سایت است. در این باره کافی است نیم نگاهی به آمار فعالان ایرانی شبکه های اجتماعی اینترنتی بیاندازیم. آمار ۱۸میلیونی کاربران شبکه های اجتماعی، هر چند به صورت غیر رسمی اعلام شده ولی با قراین و نشانه های عینی و تأیید تلویحی آن از سوی مراجع رسمی کشور نزدیک به واقع است. در این شرایط استفاده از ظرفیت های فوق العاده این فضا، حتماً کاری ستودنی و هوشمندانه است.

-    حضور سایتی که منسوب به مجموعه بیت رهبری محسوب می شود در چنین فضایی، علاوه بر آنکه نزدیکی و صمیمیتی با مخاطبان فراوان و اغلب جوان آن ایجاد می کند، زمینه ساز رویه جذاب و موثر در اطلاع رسانی و پاسخگویی به افکار عمومی تلقی می شود که از این جهت نیز بسیار مبارک است.

-    فراتر از دو نکته گفته شده، باید با کمال تأسف اعلام کرد، اقدام اخیر با ایراداتی به لحاظ اجرایی و انتخاب نوع مسیر ورود به موضوع همراه می باشد که توجه به آنها می توانست این اقدام را موثرتر نماید. اولین ایراد جدی وارد بر این اقدام، انتخاب فیس بوک به عنوان مسیر ورود به شبکه های اجتماعی مجازی است. سایت فیس بوک در اولین نگاه به لحاظ فضای حاکم بر آن به هیچ وجه شایسته چنین اقدام مهمی نبوده و نیست. با احترام کامل به اغلب کاربران فیس بوک باید پذیرفت که فضای حاکم بر روابط کاربران و نوع طراحی شبکه اجتماعی آن از سطحی در خور سایت Khamenei.ir برخوردار نیست. نشانه این ادعا آن است که همین حالا نیز بسیاری از کاربران فیس بوک برای طراحی مدیریت روابط اجتماعی مجازی خود به سایر شبکه های اجتماعی روی آورده و به بیان ساده تر فیس بوک برای بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی کارکرد سرگرمی و تفنن دارد.

-    ایراد دوم این انتخاب، پارادوکسی است که در درون آن نهفته است. فیلتر بودن فیس بوک در جمهوری اسلامی تنها یک پیام به مخاطب منتقل میکند و آن غیرقانونی بودن فعالیت در این سایت است. هیچ توجیهی نمی تواند این واقعیت را نقض کند و دست اندرکاران Khamenei.ir باید توجیه قانع کننده و درخور به این پرسش بدهند که چرا برای وررد به شبکه های اجتماعی مجازی سایتی غیرقانونی را انتخاب کرده اند.

-    همین حالا نیز شبکه های اجتماعی وجود دارد که فعالیت آن ها مشمول تشخیص مصادیق مجرمانه از سوی کارگروه مربوطه نیست. فراتر و مهم تر اینکه آیا در شأن جمهوری اسلامی و سایت منتسب به نهاد رهبری انقلاب نیست که با استفاده از حداکثر توان فنی و تخصصی موجود در کشور، خود پایه گذار شبکه ای اجتماعی با استانداردهای جهانی برای حضور علاقمندان از اقصی نقاط جهان شده و بستری برای فعالیت علاقمندان به ویژه در جوامع مسلمان و ملت های آزادیخواه و عدالت طلب باشد؟

-    نکته آخر که باید تذکر داد اینکه، عملکرد صفحه مذکور در فیس بوک در حدود ده روزی که از افتتاح آن می گذرد نشان می دهد، دست اندرکاران آن توجه درخوری به استفاده از ظرفیت های فوق العاده آن نداشته و هیچ خلاقیت و نوآوری ویژه ای در محتوای صفحه مذکور دیده نمی شود. این صفحات، جدا از ایراداتی که پیش از این گفته شد، ظرفیتی برای اطلاع رسانی جذاب و هوشمندانه به مخاطبینی آگاه و اغلب مسلط به فضای مجازی و شبکه های اجتماعی فعال در آن ایجاد کرده است.

"لایک" هایی که با حجم و سرعتی قابل توجه در حال افزایش است البته درجای خود پر مفهوم است، اما هیچ یک از این ها جای خالی محتوای هوشمندانه چنین صفحه ای را پر نمی کند. ضمن آنکه همچنان مصر هستم که؛

حضور در سایتی با مختصات فیس بوک که استفاده از آن به دلیل سوءاستفاده هایی که از آن توسط برخی کاربران می شود و ایراداتی که نهادهای امنیتی کشور به ویژه در حوادث سال ۸۸ به آن گرفتند، ممنوع اعلام شده، به هیچ وجه در شأن سایت منسوب به بیت مقام معظم رهبری نیست.

بهترین گزینه برای تصمیم گیرندگانی که به درستی لزوم حضور در شبکه های اجتماعی مجازی را تشخیص داده اند، سرمایه گذاری بر روی شبکه ای جهانی با مدیدریت ایران اسلامی است که خود با تکیه بر توان تخصصی فوق العاده ای که چه در بعد فنی و چه در بعد طراحی شبکه اجتماعی آن در کشورمان وجود دارد، می تواند مخاطبانی بی شمار داشته باشد.

مخاطبان بالقوه چنین شبکه ای را میتوان، یک و نیم میلیارد مسلمان و میلیاردها انسان آزادی خواه و جویای عدالت در جهان دانست. میلیاردها انسان خسته از روابط مبتنی بر زور و چپاول سرمایه داری حاکم بر جهان که از رسانه های دیداری و شنیداری و مکتوب گرفته تا شبکه های غول آسای مجازی را در تسخیر خود دارد، امروز تشنه شنیدن صدایی نو هستند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر