
به گزارش پایگاه خبری پایداری ملی، نخستین شورای مدیران کل پدافند غیرعامل استانداریهای کشور در سال ۱۴۰۴ به ریاست سردار دکتر غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، سردار محمدعلی قمی، معاون بسیج و امور استانهای سازمان، امیر سرتیپ علی ملک معاون صنعت، تجارت و صنایع دفاعی سازمان، جمعی از مدیران آبفای وزارت نیرو و با حضور برخط مدیران کل پدافند غیرعامل استانداریهای کشور برگزار شد.
سردار جلالی در این جلسه با بیان اینکه قانون جدید تشکیل سازمان پدافند غیرعامل کشور ظرفیتها و فرصتهای زیادی را برای ما فراهم کرده است، اظهار داشت: تدوین اساسنامه پدافند غیرعامل در دو مرحله انجام شد و پس از ویراستاری و اصلاحات، مجدداً به تصویب رسید و اکنون باید از حداکثر ظرفیتهای قانونی استفاده کنیم.
وی ادامه داد: در حوزه استانها، طبق اساسنامه جدید، مسئولیت استانداران بهعنوان مسئول پدافند غیرعامل در هر استان پیشبینی شده است و یکی از اولویتها، بازنگری در دستورالعملهای عملیاتی است که بهزودی از مدیران کل استانی درخواست میکنیم تا پیشنهادات خود را ارائه دهند.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور ادامه داد: از دیگر الزامات جدید که باید در سال جاری به آن توجه کنیم، وظایف عملیاتی پدافند غیرعامل بر اساس بند ششم اساسنامه است که به هماهنگی، هدایت و همافزایی بین بخش کشوری و لشگری برای مقابله با تهدیدات تأکید دارد. براساس این مسئولیت جدید باید اقدامات و الزامات اجرایی را در استانها تنظیم و عملیاتی کنیم.
وی با بیان اینکه برآورد تهدیدات در پنج حوزه شیمیایی، هستهای، الکترونیک، سایبری و امنیت ملی انجام و اولویتها در سطح ملی مشخص شده است متذکر شد: در حال حاضر هر دستگاه اجرایی موظف است که بر اساس این اولویتها برنامههای خود را تنظیم کند.
به گفته رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در حوزههای عملیاتی، بهویژه در وضعیت آمادهباش و در مواجهه با تهدیدات، دستورالعملهای اجرایی جدیدی تدوین شده است. این دستورالعملها به استانداران و مدیران کل استانها ابلاغ شده و قرار است که در سه سطح فوریتی، میانمدت و بلندمدت، اقدامات اجرایی دنبال شود. در شرایط مختلف، الزامات اجرایی برای استانها بهروز شده و باید بهطور مستمر پیگیری شود.
سردار جلالی متذکر شد: موضوع بعدی که باید به آن توجه کنیم، الزامات عملیاتی در حوزههای مختلف است. برای مثال، در شرایط بحرانی و در هنگام تغییر وضعیت تهدیدات، استانها باید آماده دریافت دستورات عملیاتی از سازمان پدافند غیرعامل کشور و در هماهنگی با سایر دستگاهها، اقدامات لازم را انجام دهند. این ارتباطات باید بهطور دقیق و شفاف مدیریت شود تا بتوان در مواقع بحرانی، اقدامات بهموقع و مؤثری انجام داد.
وی با اشاره به تصویب آئین نامه رسیدگی به تخلفات و استنکاف از الزامات پدافند غیرعامل در کمیته دائمی پدافند غیرعامل، خاطر نشان کرد: این دستورالعمل بهطور دقیق بیان کرده که در صورت عدم رعایت تکالیف، چگونه باید با تخلفات اداری و جرائم برخورد شود. این دستورالعمل در حال ابلاغ است و شامل جزئیاتی برای رسیدگی به تخلفات در دستگاهها و استانها است.
اهمیت عملیاتی کردن دستورالعملهای پدافند غیرعامل از سوی مدیران کل استانی
در ادامه این جلسه سردار محمدعلی قمی، معاون بسیج و امور استانهای سازمان پدافند غیرعامل کشور با تاکید بر اهمیت عملیاتی کردن دستورالعملها و وظایف از سوی مدیران کل استانی، گزارشی از رزمایش تداوم کارکرد نانواییها در چهار استان زنجان، گیلان، سمنان و گلستان ارائه داد و از کارشناسان حوزه آب خواست تا برای مقابله با تنشهای آبی، همکاری بیشتری داشته باشند.
وی همچنین از مدیران کل سابق استانهای سمنان و لرستان تقدیر و سرپرستان جدید این استانها را معرفی کرد. سردار قمی بر لزوم همکاری در حوزههای مختلف، از جمله پدافند غیرعامل به ویژه تضمین تداوم کارکرد نانواییها تأکید کرد و از مدیران خواست تا لیست دقیق نانواییها و کارخانههای پخت نان صنعتی را ارائه دهند.
وی در ادامه به نیاز بازنگری در دستورالعملهای اجرایی پدافند غیرعامل اشاره کرد و از مدیران کل خواست که نظرات و پیشنهادات خود را بهموقع ارسال کنند. وی تأکید کرد که تجربیات گذشته باید مورد ارزیابی قرار گرفته و نقاط قوت و ضعف آنها در جلسات آینده مطرح شود.
سردار قمی در بخش دیگری از سخنرانی خود، از ضرورت بهرهبرداری از ظرفیت نیروهای مسلح در هر استان خبر داد و تأکید کرد که این نیروها باید از نظر علمی و تخصصی توانمندیهای لازم را داشته باشند.
وی همچنین ایجاد تیم بازرسی و تهیه چکلیست برای اطمینان از اجرایی شدن دستورالعملهای ابلاغی و لزوم هماهنگی میان ادارات کل و حراستها را مورد تاکید قرار داد.
معاون بسیج و امور استانهای سازمان در ادامه به تدوین الزامات و ملاحظات ارتباطات امن در شرایط اضطراری اشاره کرد و از مدیران کل خواست تا نظرات خود را در این زمینه در جلسات آینده مطرح کنند.
لزوم تهیه شناسنامههای پدافند غیرعامل برای واحدهای شیمیایی
در ادامه امیر سرتیپ علی ملک معاون صنعت، تجارت و صنایع دفاعی سازمان پدافند غیرعامل کشور به تشریح موضوعات مرتبط با پدافند غیرعامل در شهرکهای صنعتی کشور پرداخت و اظهار داشت: با توجه به سهم قابل توجه صنعت در اقتصاد کشور و وابستگی این بخش به زیرساختهای حیاتی مانند انرژی، حمل و نقل و ارتباطات، پدافند غیرعامل در صنعت باید بهطور ویژه در دستور کار قرار گیرد.
وی با بیان اینکه شهرکهای صنعتی به دستههای مختلفی تقسیم میشوند، از جمله شهرکهای عمومی، تخصصی و نواحی صنعتی، متذکر شد: همچنین، مراکز پرخطر و خطرزا در این شهرکها شناسایی شدهاند و نیاز به درجهبندی و نظارت بر آنها وجود دارد.
امیر ملک تأکید کرد که صنایع حیاتی مانند نفت، گاز، پتروشیمی و صنایع غذایی از اهمیت ویژهای برخوردارند و باید توجه ویژهای به امنیت و ایمنی زیرساختها و تجهیزات این صنایع شود. همچنین، پیشنهاد شد که حداقل دو نفر در هر استان بهطور اختصاصی در حوزه صنعت در ساختار اداره کل پدافند غیرعامل استانها حضور داشته باشند تا نظارتهای لازم بهطور مؤثر انجام شود.
معاون صنعت، تجارت و صنایع دفاعی سازمان پدافند غیرعامل کشور بر اهمیت آموزش منابع انسانی و ارتقای سطح مدیریت پدافند غیرعامل در شهرکهای صنعتی تأکید و به لزوم توجه به زیرساختهای حیاتی مانند آب، برق و حمل و نقل در این حوزه اشاره کرد.
وی متذکر شد برای ساماندهی وضعیت شهرکهای صنعتی از نظر پدافند غیرعامل، نیازمند یک سامانه جامع تشخیص، پایش و هشدار انواع مخاطرات را نیاز داریم. همچنین نیازمند یک سامانه جامع پاسخ به تهدیدات و مخاطرات داریم تا شاهد مصونسازی و ایمن سازی شهرکهای صنعتی از منظر پدافند غیرعامل باشیم.
امیر ملک بر لزوم تهیه شناسنامههای پدافند غیرعامل برای واحدهای شیمیایی تاکید کرد و متذکر شد: بحث شناسنامه پدافند برای این واحدها به عنوان یک ابزار ضروری برای شناسایی و مدیریت واحدهای خطرزا مطرح است. همچنین شهرکهای صنعتی باید به صورت مستمر نظارت و ارزیابی شوند و حداقل ۱۰ واحد در هر شهرک صنعتی برای درجهبندی و شناسایی خطرات انتخاب شوند.
برگزاری رزمایشها و آموزشهای لازم برای افزایش آمادگی در برابر تهدیدات از دیگر اقدامات ضروری بود که در این جلسه مطرح شد.
در ادامه نشست، مدیران کل پدافند غیرعامل استانها به تشریح اقدامات خود در راستای استقرار نظام پدافند غیرعامل در دستگاههای اجرایی استانهای خود پرداختند.
لزوم شرکت مدیران کل پدافند غیرعامل استانها در شورای حفاظت منابع آب استان و حصول اطمینان از اجرای دستورالعملهای ابلاغی پدافند غیرعامل در دستگاههای اجرایی از مهمترین مصوبات این جلسه بود.