۱۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۱
کد خبر: ۷۶۴۴۷
دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: براساس ارزیابی سال گذشته پیشرفت شبکه ملی اطلاعات ۵۹.۱۸ بود که امیدواریم با تجمیع ارزیابی ها، تا پایان سال یا هفته آخر فروردین میزان پیشرفت ۱۴۰۳ را اعلام کنیم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پایداری ملی به نقل از مرکز ملی فضای مجازی، دکتر سیدمحمد امین آقامیری دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی به مناسبت سیزدهمین سالگرد تاسیس این شورا در گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر سیما گفت: شورای عالی فضای مجازی راهبر ساخت ایران نوین از منظر جامعه مجازی و همچنین تأثیر آن برجامعه فیزیکی است.

وی با اشاره به اینکه باید میراث تاریخی و هویتی ایران را در فضای مجازی حفظ کنیم، افزود: اگر بتوانیم این مسیر را مدیریت کنیم، می‌توانیم شاهد نتایج درخشان باشیم، اما اگر از این بازی حذف شویم، در نقشه جدید فضای مجازی دنیا، کشوری به نام ایران نخواهیم داشت.

شورای عالی فضای مجازی تنها شورای عالی در کشور با سطح اختیارات بالاست

دکترآقامیری درخصوص اختیارات شورای عالی مجازی تأکید کرد: براساس احکام مقام معظم رهبری در سال‌های ۹۰ و ۹۴، به مصوبات شورای عالی فضای مجازی ترتیب اثر قانونی داده شده و در واقع مباحث سیاستگذاری، راهبری وتصمیم گیری در این فضا به این شورا واگذار شده و تنها شورایی است که در سی وپنج سال گذشته با این سطح از اختیارات بالا تاسیس شده است.

وی با بیان اینکه چارچوب کلی فضای مجازی شامل زیرساخت، خدمات پایه، خدمات کاربردی، حوزه محتوا و نظام‌های حقوقی، قانونی و امنیت است، اعلام کرد: تمامی مصوبات شورای عالی فضای مجازی برای دستگاه‌های مربوطه لازم الاجراست و این مهم در برنامه هفتم که مجلس شورای اسلامی مصوب کرده نیز آمده و طبق آن شورای عالی فضای مجازی به عنوان نقطه کانونی تصمیم گیری و سیاستگذاری دراین حوزه در نظرگرفته شده است.

دکتر آقامیری با اشاره به اینکه سازوکار قانونی برای ضمانت اجرا و نظارت بر مصوبات درنظرگرفته شده است، تصریح کرد: اگر مصوبات شورای عالی فضای مجازی اجرا نشده و ترک فعل دراین حوزه صورت گیرد، تبعات آن برای دستگاه‌های ترک فعل کننده درنظرگرفته شده، اما این تبعات جرم انگاری نشده است.

دبیر شورای عالی فضای مجازی درخصوص عدم تشکیل جلسات این شورا به صورت منظم، اظهار داشت: براساس آیین نامه شورای عالی فضای مجازی باید این جلسات حداکثر هر چهار هفته یک بار برگزار شود که در دولت جدید چهار جلسه برگزار شده است و به دلیل اینکه ریاست آن با رئیس جمهور بوده و دولت بازیگر اصلی است باید با حضور ایشان برگزار شود که انشالله یک جلسه پیش از پایان سال نیز برگزار خواهد شد و درآینده نیز به صورت منظم‌تر شاهد تشکیل آن خواهیم بود.

حذف تمامی نهاد‌های موازی با شورای عالی فضای مجازی

وی در پاسخ به این سؤال که آیا با تشکیل شورا و به دستور رهبر معظم انقلاب، تمامی نهاد‌های موازی حذف شدند، گفت: درهمان سال اول تاسیس شورا، نهاد‌های موازی شناسایی شده و در این خصوص تصمیم گیری شد. همچنین پس از تشکیل شورا در سال ۹۰ نیز هیچ نهاد موازی شکل نگرفته است و اگر در مصداق با موازی کاری یک نهاد روبرو شویم با تعامل و سازوکار موجود به دلیل تمکین به حکم رهبر معظم انقلاب، حل می‌شود.

دکتر آقامیری درخصوص رها و ول بودن فضای مجازی افزود: بحث صیانت از مردم در فضای مجازی به خصوص کودکان جزو دغدغه‌های بین‌المللی است و همه کشور‌ها قوانین سختگیرانه‌ای دراین حوزه دارند که خوشبختانه شورای عالی فضای مجازی نیز در سال‌های گذشته برای صیانت از کودکان در این حوزه سندی مصوب کرده است و در دولت‌های مختلف این سند پیگیری شده که البته هنوز با نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم.

صیانت از مردم در فضای مجازی چالش جهانی برای دولت هاست

وی با اشاره به اینکه یکی از چالش‌های دولت ها، حکمرانی بر فضای مجازی برای صیانت از مردم است، اعلام کرد: بسیاری از کشور‌ها همچون استرالیا و اروپا قوانین سختگیرانه‌ای در این حوزه دارند وسکو‌ها نیز با تعامل با این دولت‌ها درحال اعمال این قوانین هستند، اما متأسفانه در ایران، سکو‌ها سیاست‌ها و قوانین کشور را لحاظ نکرده و به اجرای آن متعهد نیستند بنابراین درحال حاضر این قوانین بر روی سکو‌های داخلی اعمال می‌شود، اما بر روی سکو‌های خارجی اعمال نمی‌شود.

رئیس مرکزملی فضای مجازی ادامه داد: درماه‌های گذشته مذاکرات مختلفی توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با سکو‌ها صورت گرفته و این وزارتخانه در تلاش است تا با سکو‌های پرمخاطب به تفاهم در این زمینه برسد.

ایران در نقشه جهانی فضای مجازی حضور دارد

وی درخصوص تأثیر این فضا بر سبک زندگی مردم گفت: خوشبختانه ایران جزو کشور‌هایی است که در نقشه جهانی فضای مجازی حضور دارد و ما نقاط قوت بسیاری نسبت به خیلی ازکشور‌ها در این فضا داریم. این نقاط قوت شامل ایجاد خدمات بومی همچون حمل ونقل، گردشگری، مالی، فروشگاهی وحتی نمایش‌های خانگی است و درحال حاضرسکو‌های داخلی بسیاری درچارچوب مقررات کشور درحال ارایه خدمت به مردم هستند که خیلی ازکشور‌های پیشرفته از این خدمت بومی محروم بوده وهنوز وابسته هستند.

دبیر شورای عالی فضای مجازی افزود: این خدمات بومی مهم به همت جوانان متخصص و شرکت‌های دانش بنیان داخلی محقق شده است که در حال پیگیری گسترش خدمات فضای مجازی کشورمان به سایر کشور‌ها هستیم.

وی تاکید کرد: وظیفه حاکمیت است که امنیت مردم را در فضای مجازی برقرار کرده و با سکو‌ها درتعامل باشد و حتی آمریکا نیز برای تیک تاک چینی قوانین سختگیرانه گذاشته است و یا اتفاق اخیر در فرانسه و تمکین تلگرام به قوانین این کشور و پاسخگویی به دولت آن گواه این مدعاست.

دکتر آقامیری گفت: در همه دنیا این وجود دارد و نسبت آن فقط متفاوت است و باید تلاش کنیم در این فضا شرایط بهتری داشته باشیم. به طور مثال همین قوانینی که آمریکا برای تیک تاک گذاشته، سکو‌های آمریکایی برای ایران بپذیرند و یا تعهداتی که سکو‌ها به کشور‌های اروپایی دادند و یا تعاملاتی که سکو‌ها با کشور‌های همسایه ما مثل ترکیه، امارات و هند دارند برای ما هم اعمال شود. در واقع سکو‌ها در تعامل با بسیاری از کشور‌ها هستند و حتی زمانی که جرمی اتفاق می‌افتد سکو پاسخ گو است.

هوش مصنوعی برنامه بلند مدت نمی‌خواهد، نیاز به عمل دارد

دکتر آقامیری درخصوص فناوری هوش مصنوعی که مورد تأکید مقام معظم رهبری نیز بوده است، تصریح کرد: دستگاه‌های متعددی درکشورمسئول این حوزه هستند چرا که هوش مصنوعی یک موضوع چند بعدی است و نمی‌توان به این موضوع به شکل یک سند بلند مدت پرداخت و به عمل بیشتر نسبت به تصویب اسناد پشتیبان نیاز است. درواقع تحولات در این حوزه به‌قدری سریع است که معادلات آن را بهم می‌ریزد بنابراین باید اهداف راهبردی و چارچوب مشخص باشد، اما مسیر نیاز به برنامه بلندمدت ندارد و به دلیل تغییرات سریع باید با قوه ابتکار بیشتر عمل کرد که خوشبختانه در این حوزه ایده‌های خلاقانه درکشور بسیار است و در حال حاضرنیز برنامه ملی هوش مصنوعی توسط معاونت علمی ریاست جمهوری تصویب شده که مرجع اقدام است.

وی افزود: هوش مصنوعی جزو فناوری‌هایی است که نمی‌توان به شیوه سنتی آن را حل کرد و، چون لایه‌های مختلفی همچون زیرساخت، فنی و لایه کاربردی دارد نیاز به مترجمان میان لایه‌ای برای تکمیل این زنجیره است.

دبیر شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد: یکی از اقدام‌های صورت گرفته آموزش و افزایش سواد مردم در این حوزه است که به طور مثال برای تحقق آن در حال حاضر در مدارس به جد به این موضوع پرداخته شده تا افراد از پایه به بلوغ در این حوزه برسند.

دکتر آقامیری افزود: در سطح دنیا نیز پیگیر ضوابط و آیین نامه‌های بین المللی در این حوزه هستیم که نمونه‌ای از این اقدامات بحث اخلاق در یونسکو و مباحث مختلف در سازمان ملل است که ایران نیز مشارکت فعالی در این مجامع دارد چرا که مدیریت این فناوری نیاز به همکاری جهانی دارد.

وی گفت: هوش مصنوعی نقش مهمی درتحولات دارد و کشور‌ها امروز برای رشد، توسعه فناوری، ارایه خدمت و تکمیل حلقه رشد، به آن نیاز دارند.

رئیس مرکز ملی فضای مجازی با بیان این که برای محتوای دیجیتال در سند برنامه هفتم، سند مالکیت معنوی گنجانده خواهد شد، ادامه داد: هوش مصنوعی، ابزار قدرتمندی برای تحول است؛ قرار نیست فقط با این ابزار همایش برگزار کرد و حتی شاید این ابزار کمک کند تا بتوان چند وزارتخانه را ادغام کرد.

سند راهبردی در مسیر توسعه کشور در فضای مجازی است

دکتر آقامیری در تشریح آخرین وضعیت سند راهبردی فضای مجازی اظهار داشت: از ۳۹ اسناد سند راهبردی فضای مجازی، ۶ سند مصوب شورا بود که بحث بازنگری بر روی آن‌ها مطرح است و ۱۳ سند توسط دستگاه‌ها ارسال شده است که ۳ سند تقریبا به اتمام رسیده است.

وی بابیان اینکه برخی از اسناد نیز به دلیل تغییر شرایط فناوری برای بازنگری به دستگاه مربوطه بازگشت داده شده اند، افزود: از ۱۳ سندی که پیش نویس آن‌ها تهیه شده است، سند رمزارز‌ها ابلاغ شد و اسناد حکمرانی داده و نظام جامع تنظیم گری در کمیسیون‌های مربوطه در حال بررسی و بازنگری هستند.

دکتر آقامیری گفت: سیاست کشور در این حوزه توسعه‌ای است و این اسناد مباحث چالشی بسیاری برای اجرا دارند که برای اطمینان، مرکز ملی فضای مجازی پس از دریافت اسناد، آن‌ها را برای اعضای شورای عالی فضای مجازی و سایر دستگاه‌های همکار نیز ارسال کرده و پس از تجمیع نظرات درکمیسیون‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرند که درحال حاضر کمیسیون‌های عالی مرکزملی فضای مجازی در حال برگزاری جلسات هفتگی دراین زمینه هستند تا ۱۲ سند باقی‌مانده نیز به مرحله ابلاغ برسد.

وی درخصوص عملکرد دستگاه‌ها در تدوین اسناد تأکید کرد: نسبت به آخرین وضعیتی که اعلام کردم، تغییر کلانی نداشتیم و صرفا وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی و نیروی انتظامی اسنادی ارسال کردند که امیدواریم تا سه ماهه اول سال آینده شاهد ارسال تمامی پیش نویس‌ها و آغاز فرایند تصویب آن‌ها باشیم.

اعلام میزان پیشرفت شبکه ملی اطلاعات تا فروردین ۱۴۰۴

دکتر آقامیری در تشریح وضعیت پیشرفت شبکه ملی اطلاعات گفت: شبکه ملی اطلاعات لایه‌های متعددی همچون زیرساخت، محتوا، امنیت و خدمات پایه دارد که بر لایه زیرساخت و خدمات پایه تمرکزدارد. یعنی مردم باید در شبکه ملی اطلاعات به یک شبکه ارتباطی باکیفیت و امن، دسترسی داشته باشند که بتوانند بر روی آن خدمات مختلف دریافت کنند و این خدمات وابسته به کشور خاصی نباشد که با قطع شبکه ارتباطی، کاهش کیفیت و قطع خدمت اتفاق بیفتد.

وی در توصیف شبکه ملی اطلاعات تاکید کرد: خدماتی که به مردم می‌دهیم دارایی ملی ماست بنابراین باید در این خصوص مطمئن باشیم که اگر شبکه ملی اطلاعات به طور کامل پیاده سازی شود، شبکه‌ای امن، با سرعت و باکیفیت برای مردم فراهم شده و به دغدغه مردم در این خصوص پاسخ داده می‌شود.

دکتر آقامیری با اشاره به این که شورای عالی فضای مجازی راهبر و سیاست گذار این حوزه بوده و کیفیت شبکه ارتباطی مردم برعهده وزارت ارتباطات است که شبانه روز در حال تلاش برای ارتقای کیفیت و اصلاح گلوگاه هاست، افزود: تقسیم کار ملی و شاخص‌های ارزیابی برای تعیین پیشرفت شبکه ملی اطلاعات در نظر گرفته شده است که براساس ارزیابی سال گذشته پیشرفت شبکه ملی ۵۹.۱۸ بود که امیدواریم با بررسی و تجمیع ارزیابی ها، تا پایان سال یا هفته آخر فروردین، میزان پیشرفت سال ۱۴۰۳ را اعلام کنیم.

دبیر شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: در صورتی که سند حقوق فضای مجازی از مجموعه اسناد راهبردی این فضا که متولی آن معاونت حقوقی ریاست جمهوری است، تصویب شود، پیگیری حقوقی مردم در خصوص نارضایتی‌های ارتباطی شان در فضای مجازی تسهیل خواهد شد.

شورای عالی فضای مجازی متولی فیلتر در کشور نبوده و براساس قانون مجلس اجرا می‌شود

دکتر آقامیری در پاسخ به طرح رفع فیلتر در شورای عالی فضای مجازی گفت: موضوع فیلترینگ در کشور سازوکار مشخصی داشته و مجلس در سال ۱۳۸۲ و هشت سال پیش از تشکیل شورا برای آن قانون مصوب کرده است که براساس این سازوکار انجام می‌شود و شورای عالی فضای مجازی تا به امروز در اینکه سکویی فیلتر شود و یا به صورت مصداقی ورود کند، نقشی نداشته است و صرفا در سیاست گذاری، اصول و ارزش‌های حاکم بر این فضا ورود کرده است.

وی افزود: شورای عالی فضای مجازی به عنوان مدعو در جلسات بدون حق رای دعوت می‌شود که البته برای رفع این چالش که ذهن مردم را نیز درگیر کرده است، در دولت قبل و فعلی توسط شهید رئیسی و دکتر پزشکیان، به مرکز ملی فضای مجازی تکلیف شد که تدبیری کند تا از باب تصمیم گیری در این خصوص اقدام شود.

دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان این که با کارشناسان و سطوح مختلف فعالان و متخصصان این حوزه جلسات برگزار شد و سعی شد راهکار‌های مختلف تدوین شود، تاکید کرد: در فروردین ماه و دی ماه برنامه‌های مختلف ارایه شد تا این چالش رفع شود و طرح مفصل و خوبی تدوین شد که مباحث اولیه در خصوص کلاهبرداری و آسیب‌ها و پاسخ به نیاز‌های مردم در این سکو‌ها در آن طرح مطرح شد.

وی با اشاره به این که باید طرحی باشد که هم نیاز مردم رفع شده و هم حکمرانی در آن برقرار باشد، تصریح کرد: در مرحله اول طرح ارایه شده، واتساپ و گوگل پلی بازگشایی شد و سایر موضوعات درچارچوب‌ها حفظ امنیت، آرامش و حکمرانی تدوین شده و دستگاه‌های متولی مشخص شدند که پیگیری کنند تا از ابزار‌های مختلف به شکلی استفاده شود که هر سه این موارد لحاظ شده و این ترکیب حفظ و اجرا شود.

دکتر آقامیری افزود: شورای عالی فضای مجازی سیاستگذار و تصمیم گیر است و مسدود سازی توسط ساز و کار قانونی در کشور تا امروز صورت گرفته و رفع آن نیز باید بر همان اساس باشد.

وی در پاسخ به سوالی درباره شایعات منتشر شده درباره احتمال بازگشایی سکو‌های دیگر، گفت: پیگیری‌های جدی توسط دستگاه‌ها در حال انجام است، اما هنوز به نتیجه نهایی نرسیدیم که بتوانیم اعلام کنیم چرا که بستگی به این دارد که سکو‌ها بعد از رایزنی‌ها شرایط حکمرانی کشور را بپذیرند.

رئیس مرکز ملی فضای مجازی اظهار داشت: رایزنی با سکو‌ها محدود به سکوی خاصی نیست و با تمامی سکو‌های بین المللی و فراتر از سکو‌هایی که در حال حاضر در کشور مطرح است در حال مذاکره هستیم و در تلاشیم تا همان شرایطی که خیلی از مردم در دنیا دارند و سکو‌ها در کشور‌های مختلف حتی در همسایگی ما پذیرفتند، در ایران نیز قبول کنند.

وی با اشاره به این که رئیس جمهور هم بر این موضوع تاکید داشتند، افزود: باید سکو‌ها شرایطی را که برای بقیه کشور‌ها قبول کردند برای مردم ما هم قبول کنند چرا که کاربران ایرانی نیز نیاز به حفظ حریم خصوصی و پاسخگویی سکو در برابر آسیب‌های آن دارند و باید مالکان سکو‌ها احترام و حرمت مردم ایران را حفظ کنند.

دکتر آقامیری با بیان این که متن طرح مصوب شده برای رفع فیلتر واتساپ و گوگل پلی به دلیل این که مرتبط با دستگاه‌ها بود و جنبه عمومی نداشت و به دستگاه‌ها ابلاغ شده است، اظهار داشت: در رفع فیلتر این دو سکو و یا برخی دیگر از سکو‌های مشابه آنها، نیاز به مذاکره نبود چرا که مسیری که خود سکو دارد، حساسیت جدی برای مردم نداشته و مردم می‌توانند در چارچوب خود این سکو‌ها فعالیت کنند.

تاثیر هوش مصنوعی بر قدرت سایبری کشور‌ها

دکتر آقامیری در پاسخ به این سوال که با توجه به این که یکی از ماموریت‌های شورای عالی فضای مجازی تبدیل کشور به قدرت سایبری در جهان است، چقدر در جنگ‌های سایبری موفق بوده ایم، گفت: قدرت سایبری شاخص‌های مختلفی دارد که یکی از آن‌ها امنیت است. یک بخش امنیت زیرساخت‌ها و امنیت سایبری است که به معنای هک وعدم نشت اطلاعات است و یک بخش آن امنیت روانی است. در حال حاضردر منطقه و یا کشور، برخی مواقع می‌بینیم فضا سازی شده و مردم با اطلاعات غلط بمباران می‌شوند و تصویر درستی از فضای واقعی ترسیم نمی‌شود که البته این مهم با هوش مصنوعی تشدید خواهد شد.

وی افزود: یکی از موضوعاتی که یونسکو در حال بحث بر روی آن است، تاثیرهوش مصنوعی بر شناخت از مخاطب و ذائقه سنجی آن است، یعنی شما می‌توانید محتوایی را به افراد برسانید که براساس آن یک اقدام و تصمیم صورت گیرد که بسیاری از کشور‌ها در حال مقابله با آن هستند تا سکو‌ها نتوانند عملیات جمعی از طریق ذائقه سنجی مخاطب در این کشور‌ها ایجاد کنند. به طور مثال در آمریکا تیک تاک حق دسترسی چین به داده‌های آمریکایی را سلب کرده و اوراکل مسئول جمع آوری و کنترل این داده‌ها شده و الگوریتم‌های مورد استفاده نیز تحویل آمریکا شده است.

ابعاد سنتی مانع نوآوری در کسب و کار‌های اقتصاد دیجیتال

دکتر آقامیری درخصوص جلسه اخیر رئیس جمهور با فعالان اقتصاد دیجیتال گفت: مهمترین مانع نوآوری در اقتصاد دیجیتال، وضعیت موجود است و این یعنی جلوی نوآوری در کسب و کار‌های اقتصاد دیجیتال را ابعاد سنتی این حوزه می‌گیرند و حتی در خدمات دولتی نیز این نگاه جریان داشته و با تحول مقابله می‌کنند.

وی افزود: ترس از تغییر و تهدید انگاری آن مانع از این می‌شود تا بتوانیم خدمات محتوایی و کاربردی مناسب به مردم بدهیم و اگر نتوانیم در این حوزه موفق باشیم میراث ملی، تاریخی، دینی و فرهنگی ما در فضای مجازی آسیب خواهد دید بنابراین شورای عالی فضای مجازی باید به عنوان نقطه کانونی تصمیم گیری در این حوزه به کسب و کار‌های فضای مجازی کمک کند که خوشبختانه شرایط تسهیل این فرآیند در سند راهبردی در نظر گرفته شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر