به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پایداری ملی، نخستین همایش ملی هوش مصنوعی و کاربردهای آن در پدافند غیرعامل و افتتاحیه دبیرخانه هوش مصنوعی در سازمان پدافند غیر عامل از سوی سازمان پدافند غیرعامل با همکاری دانشگاه عالی دفاع ملی در محل این دانشگاه با حضور سردار دکتر غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، حجت الاسلام و المسلمین دکترسید سعیدرضا عاملی؛ عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، سردار اسماعیل احمدی مقدم، رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی، محمد سعید سرافراز، رئیس سازمان ملی هوش مصنوعی و جمعی از اساتید دانشگاه، نخبگان و صاحب نظران در حوزه هوش مصنوعی برگزار شد.
سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در این همایش اظهار داشت: امیدوارم با تشکیل میز تخصصی هوش مصنوعی و پدافند غیرعامل و نیز برگزاری جلسات و کارگاههای مقدماتی بتوان به یک جمعبندی نهایی نسبت به هوش مصنوعی و کاربردهای آن در پدافند غیرعامل دست یافت.
وی همچنین به تبیین تاکیدات مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) به منظور بهرهمندی مفید و موثر از ظرفیت هوش مصنوعی پرداخت.
سردار جلالی با بیان اینکه در این راستا باید برای ایجاد و فراهمسازی زیرساختها نگاه عمیقترو دقیقتری صورت گیرد، گفت: هوش مصنوعی به عنوان یک پدیده استراتژیک و اثرگذار در زیست بوم جهانی شناخته میشود که این مهم میتواند اثرات بسیار راهبردی در سطوح قدرت ملی کشورهای مختلف داشته باشد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با اشاره به سرمایهگذاری بسیاری از کشورها در زمینه فراهمسازی زیرساختهای لازم به منظور بهرهمندی از هوش مصنوعی، ادامه داد: در همین راستا برخی از کشورها در حال تدوین قوانین و مقررات انحصارگرایانه در این زمینه هستند.
سردار جلالی تاثیر هوش مصنوعی بر تحولات جهانی را مهم برشمرد و افزود: هوش مصنوعی یک مولفه بسیار مهم است که نقش آن بر قدرت ملی کشور و نیز تبادلات جهانی بسیار موثر است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور تاکید کرد: با توجه به روند تحولات جهانی و احتمال بروز تهدید و انحصارها در این حوزه، لازم است نگاه جامعتری به زیست بوم هوش مصنوعی در کشور صورت گیرد و زیرساخت و ابزارهای مورد نیاز در راستای پیشبرد این مهم توسعه یابد.
وی با اشاره به ایجاد شورای ملی هوش مصنوعی و مرکز ملی هوش مصنوعی اظهار کرد: مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) تاکیدات ویژهای مبنی بر تداوم روند ایجاد سازو کارها و ساختارهای هوش مصنوعی داشتند.
سردار جلالی با بیان اینکه دارایی یا سرمایهها از جمله مهمترین عناصر مورد توجه پدافند غیرعامل است، متذکر شد: دارایی یا زیرساخت نقش اساسی در تداوم خدمت و تداوم کارکردها دارد. در همین راستا در الگوهای جدید تهدید، زیرساختها به عنوان اهداف اصلی و راهبردی در حوزه نظامی شناخته میشوند.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در ادامه تغییرات و تحولات فناورانه در حوزه زیرساخت را مورد اشاره قرار داد و گفت: در این زمینه اثر هوش مصنوعی بر داراییها و زیرساختها انکارناپذیر است.
وی بیان کرد: تهدیدات به عنوان عنصر خارجی در زیست بوم هوش مصنوعی تعریف میشود و این امر میتواند خارج از کنترل کشورها و دولتها بر داراییها اثر گذارد. این در حالی است که هوش مصنوعی بر مولفه تهدید اثرات بسیار زیادی دارد و میتواند آن را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.
سردار جلالی افزود: در الگوهای مبتنی بر پدافند غیرعامل تلاش میشود بین اثر تهدید و آسیب، یک حائل ایجاد شود تا از این طریق در صورت اثرگذاری تهدید، آسیبپذیری بیتاثیر بماند. در پدافند غیرعامل تلاش میشود، تهدید را ارزیابی، تشخیص، کنترل، خنثی سازی و مدیریت کرد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، وابستگیهای متقابل را به عنوان عنصر دیگر مورد توجه پدافند غیرعامل برشمرد و ابراز داشت: از آنجایی که داراییهای ما سیستمی بوده و دارای طبقات مختلفی هستند از این رو در ذات سیستم، تعامل و وابستگی بین اجزا وجود دارد. بر این اساس ما ناگزیر با پدیدهای به نام وابستگی متقابل بین اجزا در داراییها روبهرو هستیم.
سردار جلالی از ریسک به عنوان عنصر مهم دیگر مورد توجه در پدافند غیرعامل یاد کرد و توضیح داد: در این خصوص احتمالهای وقوع حوادث بررسی و ارزیابی میشود؛ بنابراین پدافند غیرعامل نیز باید در هرجا که زمینه تهدید وجود دارد، این ارزیابی را انجام دهد که آیا هوش مصنوعی ریسک را کاهش یا افزایش میدهد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور به پیامدها به عنوان دیگر عنصر اشاره و تصریح کرد: به طور کلی دارایی و زیرساخت، تهدید، آسیبپذیری، وابستگی متقابل، ریسک و پیامدها عناصر مهمی است که در این زمینه مورد تاکید و توجه قرار میگیرد.
وی با اشاره به افزایش جهانی حملات سایبری در دو سال گذشته، بیان کرد: برخی از این حملات که زیرساختهای کشور را هدف قرار دادهاند، مبتنی بر هوش مصنوعی بودهاند. از این رو، باید تهدیدات و مخاطرات هوش مصنوعی بهویژه در بخش زیرساختی کشور، بهطور جدی مورد توجه قرار گیرد.
سردار جلالی با بیان اینکه در عین توجه و رصد تهدیدات هوش مصنوعی، باید راهبردی برای استفاده از ظرفیتهای این فناوری در بخش دفاعی داشته باشیم، خاطرنشان کرد: در همین راستا، سازمان پدافند غیرعامل کشور، در دو سال گذشته، به مجموعه شرکتهای سایبری فعال در حوزه پدافند سایبری بر لزوم استفاده از ظرفیتهای هوش مصنوعی برای راهبری دفاع موثر سایبری، تاکید کرده است. در این زمینه خوشبختانه اقدامات موثری انجام شده که البته باید تلاش کرد تا به نقطه مطلوب و قابل اطمینان دست یابیم.
به گفته رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، اگر بخواهیم تهدیدات ناشی از هوش مصنوعی را شناسایی و مدیریت کنیم، از حداکثر ظرفیتهای قابل استفاده هوش مصنوعی برای کشور بهرهمند شویم و از این فناوری در حوزه دفاع نیز استفاده کنیم، نیازمند ایجاد یک زیست بوم جامع بومی هوش مصنوعی در کشور هستیم.