به گزارش پایداری ملی، «ابراهیم الجعفری» وزیر امور خارجه عراق، روز سهشنبه در جلسه وزرای خارجه عضو اتحادیه عرب که در قاهره مقر اتحادیه برگزار شد، نماینده عربستان سعودی را به باد انتقاد گرفت.
طبق فیلمی که از جلسه منتشر شده، ابراهیم الجعفری از اینکه نماینده عربستان در نبود او، بدگویی کرده و برداشت اشتباهی از حرف او کرده، بشدت انتقاد کرد.
به نظر میرسد ماجرا اینطور رخ داده که وزیر خارجه عراق در بخشی از سخنان خود از جنگ یمن انتقاد کرد و گفت «اجازه بدهید یمن به روزهای درخشان خود بازگردد؛ یمن از دیرباز به ما الگوی حکومت عادلانه را نشان داده. بلقیس را ببینید چطور با زبان حکیمانه سخن میگوید، وقتی که مشاورانش به او میگویند که ما قدرتمندیم و لشگری قوی داریم، تصمیم تصمیم خودتان است، پاسخ میدهد «قَالَت إِنَّ الْمُلُوکَ إِذَا دَخَلُوا قَرْیَةً أَفْسَدُوهَا» (گفت [فعلا عزم نبرد ندارم چون] شاهان هرگاه [در جنگ پیروز و] وارد سرزمینی شوند، آن را تباه [و ویران] میکنند). ببینید چطور عاقلانه و با درایت پاسخ میدهد.
پس از این سخنان، در نبود الجعفری، احمد عبدالعزیز قطان، وزیر مشاور دولت عربستان در امور کشورهای آفریقایی گفت، وزیر خارجه عراق برداشت درستی از قرآن ندارد و پیش او نیز، معمر القذافی حرف مشابه این را زده بود.
نماینده عربستان باز هم پای ایران را به بحث باز کرد و گفت: عربستان به دعوت دولت قانونی یمن وارد یمن شد. نمیپذیریم که عربستان را [با موشک] بزنند و فکر نمیکنم کسی بپذیرد که قبله مسلمانان هدف قرار بگیرد. شاهان سعودی از زمانی که ابو تُرکی -اگر بشناسیدش- آن (عربستان) را بنا گذاشت، همگان، از او و فرزندانش به دلیل کارهایی که برای دنیای عرب و اسلام انجام دادند تمجید میکنند. ما دنبال این جنگ نبودیم. ایران و شیعیان [پیروان] ایران و شبهنظامیان و کسانی که ایران پشتشان است و حوثیها که با انواع سلاح مورد حمایت ایران هستند تا عربستان را بزنند، دنبال این جنگ هستند.
زمانی
که وزیر خارجه عراق به جلسه بازگشت، گفت «شنیدم که درباره سخنان من، نظر
دادهاند. هر کسی میتواند نظرش را بگوید اما مهم این است که نقد دقیق
باشد. آن چیزی که من گفتم، چیزی نیست که [از زبان من] گفتند. من به [ایه
قرآن] استناد کردم و گفتم که صحبت شاه حساس است و اصلا منظورم این [صرفا
شاه سعودی] نبود. نه تمجید نه انتقاد.
از رسول خدا نقل کردند که گفت، به حبشه بروید که در آنجا شاهی است که به کسی ظلم نمیکند. او هم شاه است. شما چرا این بخش را ندیدی. این [حرف من] نه تمجید است نه انتقاد.
این چه حساسیت افراطی است که شما [سعودیها] دارید؟ هر طور دوست داری فکر کن، آزادی. اما حق نداری چیزی را که من نگفتم، به من نسبت بدهی. آنقدر شجاعت دارم که اگر چیزی را گفته باشم، سینه سپر کنم و بگویم منظورم این بود. سال 1984 که اوایل سن جوانی بودم، با قذافی گفتوگویی کردم که آن زمان آوازهاش میان خیلیها پیچید و با صراحت تمام حرفم را زدم».
وزیر
خارجه عراق خطاب به نماینده سعودی ادامه داد: نیاز ندارم کسی بگوید، منظور
من چه بود. شما میتوانی بیایی و بپرسی منظورت چه بود. من اینجا هستم و به
شما میگویم که منظورم چه بوده. تو حق نداری، منظور و ترشحات ذهنی خودت را
به من نسبت بدهی. من دوازده روز پیش از حج برگشتم و در ضیافت شاه [سلمان] و
بر سر سفره او حاضر بودم. قضیه چیست؟ آدم چیزهای عجیب و غریبی میبیند.
حق نداری حرفی را که نزدم، در غیابم به من نسبت بدهی. من اینجا حاضرم، میتوانستی بیایی اگر موضوع فقط به من ربط داشت، به خودم بگویی که این خیلی شایسته احترام [من] است یا اینکه بیایی حرف من را درست و با امانتداری و با دقت بزنی. اما اینکه درباره من حرف بزنی، در حالی که من بیرون (جلسه) بودم، درست نیست.
الجعفری در پایان سخن گفت: دیگر بیشتر از این چیزی نمیگویم.. من اگر بخواهم نظر او [نماینده سعودی] را نقد کنم، وقتی خودش هست، مطرح میکنم. میتوانست در اتاق کناری بیاید بگوید منظورت از این حرف چه بود. آن وقت من میگفتم که مقصودم چه بود. شهامتش را دارم. متشکرم.
این جلسه، جلسه وزرای خارجه اتحادیه عرب در دور یکصدوپنجاهم آن بود که روز سهشنبه در قاهره، در مقر اصلی اتحادیه عرب برگزار شد.