این گزارش با عنوان «اقتصاد مقاومتی ایران؛ پیامهایی برای تحریمهای آینده» و طی روزهای اخیر منتشر شده است.
امریکن اینترپرایز انتخاب واژه مقاومت برای سیاست اقتصادی ایران را ناشی از ماهیت انقلاب اسلامی دانسته که بر مفهوم مقاومت استوار شده است. از نگاه این اندیشکده آمریکایی، رهبری ایران اقتصاد مقاومتی را در چارچوب مفهوم بزرگتر جنگ نرم، تعریف کرده است.
امریکن اینترپرایز مینویسد: رهبری ایران ابتدا در سال 2010 مفهوم اقتصاد مقاومتی را به عنوان راهکار مقابله با تحریمها و فشارهای اقتصادی مطرح کرد و سپس در آگوست 2012 پس از تحریمهای جدید آمریکا و اروپا علیه صنعت نفت ایران، بار دیگر این مسئله را با حرارت بیشتری تکرار کرد و از مسئولان خواست با فوریت به اجرای اقتصاد مقاومتی بپردازند.
به نوشته امریکن اینترپرایز، در حالی که تحریمهای آمریکا و اروپا موجب کاهش 50 درصدی صادرات نفت ایران شد، اما رهبری ایران این بحران را فرصتی برای تحقق هدف مهم کاهش وابستگی به نفت میدید؛ هدفی که از یک دهه پیش ایشان به دنبال آن بود.
در این گزارش درباره نگاه دولت روحانی به اقتصاد مقاومتی آمده است: انتخاب روحانی در سال 2014 سبب تغییر اوضاع نارضایتی از دولت احمدینژاد خصوصا در مسائل اقتصادی شد و فضای اقتصادی کشور را امیدوار کرد.
این گزارش میافزاید: شخص حسن روحانی پیش از انتخاب به عنوان رئیسجمهور و از سال 2012 در تدوین پیشنویس سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مشارکت داشته است. بنابراین از آنجا که او از ابتدا در جریان این سیاستها بوده، انتظار میرود به اجرای این سیاستها بپردازد.
امریکن اینترپرایز معتقد است اگر سیاستهای اقتصاد مقاومتی با موفقیت اجرا شود، به طور اساسی قدرت آمریکا در اعمال تحریمها علیه ایران را کاهش خواهد داد. بنابراین اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی سبب خواهد شد ایران در مذاکرات برای توافق جامع هستهای، با اطمینان خاطر بیشتری حضور پیدا کند، زیرا در صورت شکست مذاکرات و تداوم تحریمها، ایران راهکار جایگزین را دارد: اقتصاد مقاومتی.