۱۷ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۹:۲۸
کد خبر: ۷۹۲۰۱

پلتفرم هوش مصنوعی دانشجویان امیرکبیر برای تحلیل نوار مغزی معرفی شد

پلتفرم هوش مصنوعی دانشجویان امیرکبیر برای تحلیل نوار مغزی معرفی شد
نمونه اولیه پلتفرم دانشجویان امیرکبیر با تحلیل نوار مغزی، پروتکل درمانی شخصی‌سازی‌شده را پیشنهاد می‌دهد.

به گزارش پایگاه خبری پایداری ملی به نقل از خبرگزاری تسنیم، هیما امجدی از مدیران یک تیم استارتاپی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر به تشریح جزئیات پلتفرم هوش مصنوعی ابداع‌شده توسط این تیم برای کلینیک‌های مغز و اعصاب و روان‌پزشکی پرداخت.

امجدی درباره ضرورت این طرح اظهار کرد: ایده اصلی ما این است که تشخیص بیماری زودتر از موعد انجام شود و برای درمان، پروتکل‌های «شخصی‌سازی شده» (Personalized) و دقیق تعریف کنیم. تا پیش از این، روال به این صورت بود که مثلاً دو بیمار با علائم افسردگی، هر دو یک درمان مشابه را دریافت می‌کردند؛ در حالی که ساختار عملکرد مغز هر شخص با دیگری متفاوت است و تجویز دارو برای فرد X و Y نباید یکسان باشد.

وی ادامه داد: ما با استخراج «فیچرها» (ویژگی‌ها) از سیگنال‌های مغزی (EEG)، با کمک هوش مصنوعی تحلیل‌هایی را روی داده‌ها انجام می‌دهیم تا پروتکل درمانی دقیق و منحصر به همان شخص را پیش‌بینی کنیم.

سه سال تلاش برای جمع‌آوری دیتا در سایه محدودیت‌های مالی

این پژوهشگر درباره مسیر پرچالش جمع‌آوری داده‌ها گفت: ما حدود سه سال است که در این حوزه کار می‌کنیم و با مشکلات زیادی رو‌به‌رو بودیم. برخی کلینیک‌ها و بیمارستان‌ها همکاری نکردند، برخی دیگر هم که همکاری داشتند، هزینه‌های بسیار بالایی دریافت می‌کردند؛ مثلاً به ازای هر نوار مغزی (EEG) مبلغ ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان از ما می‌گرفتند. تمامی این هزینه‌ها را بچه‌های تیم از جیب خودمان جمع‌آوری و پرداخت کردیم. علاوه بر دیتای کلینیکی، از دیتا‌های پابلیک موجود در اینترنت نیز استفاده کردیم و در نهایت موفق شدیم مدل خود را بر روی دیتای حدود ۱۰۰۰ بیمار آموزش دهیم.

تیم تخصصی و پیوند آکادمیک با صنعت

وی درباره ساختار تیم تحقیق گفت: خود من متولد سال ۱۳۷۸ و دانشجوی بیوانفورماتیک دانشگاه امیرکبیر هستم. تیم ما چهار نفر است؛ دو نفر از اعضا دانشجوی دکترای هوش مصنوعی دانشگاه امیرکبیر، یک نفر ارشد هوش مصنوعی و یک نفر ارشد بیوانفورماتیک از همین دانشگاه هستند. این پروژه در واقع موضوع پایان‌نامه خودم نیز بوده که در حال پیش بردن آن به سمت تجاری‌سازی و بزرگ‌تر شدن است.

ویژگی‌های فنی محصول: ترکیب MRI، دارو و چت‌بات هوشمند

امجدی در خصوص قابلیت‌های فنی این پلتفرم افزود: پلتفرم ما فقط به EEG محدود نیست؛ ما پارامتر‌های دیگری مانند عکس‌ام‌ار‌آی (MRI) و سوابق دارویی بیمار را نیز به آن اضافه کرده‌ایم. همچنین یک «چت‌بات» در کنار پلتفرم قرار دادیم که پزشک می‌تواند با آن تعامل داشته باشد. این چت‌بات بر اساس بایومارکر‌های استخراج شده، پیشنهاد‌ها و توصیه‌های درمانی (Advice) به پزشک ارائه می‌دهد. هدف ما کاهش زمان، هزینه و افزایش دقت برای پزشک است تا در زمان کمتر، به نتیجه بهتری برسد.

وضعیت فعلی و نیاز به جذب سرمایه‌گذار

این محقق با اشاره به ارائه نسخه اولیه (MVP) محصول گفت: ما با کمک «نواتک» مراحل استارتاپی را پیش برده‌ایم و محصول‌مان را بالا آورده‌ایم؛ در حال حاضر نیازمند آن هستم تا بتوانیم «سال اول» فعالیت‌مان را پشت سر بگذاریم؛ سالی که برای ما بسیار حیاتی است و معتقدیم با عبور از آن، به درآمد‌های بالایی می‌رسیم.

امجدی در پاسخ به این سوال که آیا این محصول نمونه مشابهی وجود دارد، گفت: در ایران مجموعه‌ای را می‌شناسم که بر روی تحلیل‌های ECG و EEG کار می‌کنند و با بچه‌های آنها همکار هستیم. اما تفاوت کار ما در این است که تا به حال کسی از هوش مصنوعی برای تجمیع این داده‌ها و افزایش دقت مدل به این شکل استفاده نکرده است و دیگر نمونه‌ها بیشتر بر روی روش‌های قدیمی و بایومارکر‌های سنتی کار می‌کنند.

وی در پایان درباره الزامات قانونی خاطرنشان کرد: این کار قطعاً نیاز به تأییدیه وزارت بهداشت و انجمن روان‌پزشکی دارد که در مسیر کاری ما لحاظ شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر
captcha