۳۱ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۱
کد خبر: ۷۶۶۵۰
محمد اسکندری - کارشناس مسائل سیاسی
در دنیای امروز، فناوری اطلاعات و ارتباطات به یکی از اساسی‌ترین پیشران‌های توسعه اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی بدل شده است. این فناوری با نفوذ عمیق در تمام ابعاد و مناسبات زندگی بشر، سازه‌های حکمرانی را نیز تحت تأثیر خود قرار داده است. در این طوفان فناورانه، کشور‌هایی که بتوانند با تحولات سریع همگام شوند، توانایی استمرار و تقویت حکمرانی خود را خواهند داشت، در حالی که جوامعی که به مقابله با این تحولات برخیزند، محکوم به عقب‌ماندگی و شکست خواهند بود.

به گزارش پایگاه خبری پایداری ملی، محمد اسکندری کارشناس مسائل سیاسی در یادداشتی نوشت؛ در جهانی که آینده آن وابسته به فناوری است، توانایی تسلط بر فناوری اطلاعات و ارتباطات یکی از مؤلفه‌های کلیدی قدرت محسوب می‌شود. برخلاف تصوری که برخی نورسانه‌ها تلاش می‌کنند برساخته کنند، مصرف فناوری الزاماً نسبتی با پیشرفت ندارد و واقعیت این است که کشور‌ها با تولید و توسعه زیرساخت‌های فناورانه است که می‌توانند تولید قدرت ملی کنند. به‌زعم راقم این سطور، حکمرانی در آینده چه در سطح ملی و چه در سطح بین‌المللی به کشور‌هایی تعلق خواهد داشت که به‌جای مصرف‌گرایی، تولیدگر فناوری باشند و بر عمق این حوزه اشراف کامل داشته باشند.

تولید و کنترل زیرساخت‌های فناورانه، به‌ویژه در حوزه امنیت سایبری، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین الزامات حفظ و ارتقای حکمرانی کشور‌ها در عصر دیجیتال مطرح است. مصرف‌گرایی صرف نه‌تن‌ها کشور‌های وابسته را در برابر تهدیدات آسیب‌پذیر می‌کند، بلکه آن‌ها را از تسلط و استقلال فناورانه محروم می‌سازد. کشور‌هایی که به‌جای مصرف‌گرایی به تولید فناوری و زیرساخت‌ها روی آورده‌اند، می‌توانند مدعی حکمرانی مؤثر در فضای دیجیتال باشند.

جمهوری اسلامی ایران با درک اهمیت تسلط بر فضای سایبری، طی دو دهه گذشته اقدامات متعددی در راستای حفظ امنیت و استقلال در دستور کار قرار داده است. تأسیس شورای فراقوه‌ای فضای مجازی و مرکز ملی فضای مجازی از جمله این اقدامات است که با هدف سیاست‌گذاری و تحکیم حکمرانی ایرانی اسلامی در این عرصه شکل گرفته‌اند.

از سوی دیگر، تشکیل سازمان پدافند غیرعامل کشور در دو دهه گذشته با تدبیر مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) نیز به‌منظور حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی در برابر تهدیدات سایبری و نوین، ایجاد یک جبهه جدید در برابر الگویی از جنگ و تهدید است که به عرصه سایبری سرریز شده است.

این سازمان با تمرکز بر رصد تهدید، کشف آسیب‌پذیری‌ها، ارتقای آمادگی زیرساخت‌ها و همچنین توسعه نظام صنایع بومی پدافند سایبری، به‌دنبال ایجاد یک لایه دفاعی و آرایشی نوین از دفاع در بخش غیرنظامی است. برخلاف قاب‌های ناصحیح رسانه‌ای، جمهوری اسلامی ایران یکی از بزرگ‌ترین قربانیان حملات سایبری از گذشته تا به امروز بوده است و اکنون نیز به آزمایشگاه تهدیدات نوین دشمن بدل شده است. در چنین فضایی، توسعه و بسط مفاهیم پدافند سایبری به‌عنوان یکی از زیرساخت‌های اساسی اعمال حاکمیت جمهوری اسلامی در جغرافیای فناوری‌محور می‌تواند راهگشا باشد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر