به گزارش پایداری ملی به نقل از خبرگزاری مهر، اسپیس نوشت؛ در روز ۲۸ فوریه ۲۰۲۴ میلادی ماهواره جاسوسی از کار افتاده روسی Cosmos ۲۲۲۱ و ابزار TIMED ناسا که از سال ۲۰۰۱ میلادی در حال بررسی زمین است، از فاصله بسیار نزدیک و حدود ۲۰ متری یکدیگر در مدار زمین گذشتند.
البته این تخمین اولیه بود، اما تحلیلهای بعدی نشان داد فاصله دو ابزار فضایی هنگام گذر از کنار یکدیگر بسیار نزدیکتر بوده است. پم ملروی معاون ناسا در این باره گفت: ما اخیرا و پس از تحلیلها متوجه شدیم این دو ابزار از فاصله کمتر از ۱۰ متری یکدیگر گذر کرده اند. این برای ما بسیار شوکه کننده بود و ما را ترساند.
وی در ادامه افزود: اگر دو ماهواره با یکدیگر برخورد میکردند، انبوهی از زبالههای فضایی در مدار زمین پراکنده میکنند و قطعات کوچک زباله با سرعت چند هزار مایل بر ساعت حرکت میکردند و ممکن بود با یک فضاپیمای دیگر برخورد و آن را سوراخ کنند. به این ترتیب جان انسانها به خطر میافتاد.
البته چنین رویدادی فقط یک نظریه نیست. مثلا در آگوست ۲۰۲۱ میلادی ماهواره نظامی چین با یک قطعه زباله فضایی برخورد کرد که به نظر میرسد بخشی از موشک Zenit ۲ باشد که روسیه در سال ۱۹۹۶ میلادی به فضا ارسال کرده بود.
هرچند برخورد ابزارهای فضایی با یکدیگر یک پدیده نادر است، اما گذر آنها از فاصله بسیار نزدیک بسیار اتفاق افتاده و دلیل این امر نیز شلوغ شدن مدار زمین است. در حال حاضر حدود ۱۱۵۰۰ ماهواره دور سیاره خاکی مدار میزنند که ۹ هزار مورد آنها فعال هستند. نیمی از این ماهوارههای فعال نیز به پروژه استارلینک شرکت اسپیس ایکس تعلق دارند که هر روز درحال گسترش است.
از سوی دیگر سازمان فضایی اروپا تخمین میزند حدود ۳۶۵۰۰ قطعه زباله فضایی با عرض حداقل ۱۰ سانتیمتری و بیش از ۱۳۰ میلیون قطعه با قطر کمتر از یک میلیمتر در مدار زمین وجود دارند.