به گزارش پایگاه خبری پایداری ملی به نقل از فارس، مجتمع ولیعصر تهران در میدان سپاه اینروزها میزبان نخبگان بسیجی از سراسر کشور است. نخبگانی در هر سن و سال از همه استانها که با طرحهای مختلف به نمایشگاه ملی فناورانه دانش بنیان بسیج آمده اند. در این نمایشگاه محصولات مختلف از هر حوزهای به چشم میخورد، از دستگاه تست ورزش تا اصلاح ژنتیکی دام زنده.
نمایشگاهی که اگر از سوی مسئولین دیده شود، میتواند به پیشبرد نیازهای فناورانه کشور و پیشرفت اقتصاد دانش بنیان که یکی از تاکیدات مهم رهبر انقلاب نیز هست، کمک کند.
صنعتگر مازندرانی با محصولی که نیاز نیروگاهها را فع میکند
نمایشگاه با چندین غرفه در طبقه همکف ساختمان برگزار شده است. از درب ورودی که وارد فضای نمایشگاه میشوم، غرفهای نظرم را به خودش جلب میکند. برای گفتگوی بیشتر وارد غرفه میشوم.
صنعتگری است از اهالی قائمشهر که با دخترش به نمایشگاه آمده تا محصولی تماما بومی سازی شده را به نمایش بگذارد. آنها روی دیوار غرفه در کنار عکس محصول نوشته اند: با افتخار محصول ایران است.
محمد هنرمند، مدیرعامل شرکت نوین شمال و سازنده راپچر دیسک. او با لهجه زیبایی مازندرانی محصولش را اینگونه معرفی میکند: راپچر دیسک صفحه محافظ پاره شونده ایست که از موتورهای گازسوز نیروگاهی در حال انفجارهای نابهنگام در اگزوز، محافظت میکند.
او میگوید که ساخت این محصول در انحصار آمریکا و کره جنوبی است و او توانسته با مهندسی معکوس این محصول را بسازد. هنرمند میگوید: هزینه واردات هر راپچر دیسک ۳۲۰ میلیون تومان است و ما حاضریم این محصول را با ۱۲۰ میلیون تومان برای نیروگاهها بسازیم. من یک نمونه از محصول در کلاس پایینتر را برای یک نیروگاه ساختم که دوسال از آن استفاده کرد و نمونهای که شما میبینید، محصول بهینه شده است.
او میگوید که سفارش گیری و تولید این محصول دو چالش بزرگ دارد، یکی از چالشها مالی است، یعنی اینکه برای تولید این محصول باید قرارداد ۱۰ تایی ببندم، یازده محصول تولید کنم تا طرف قرارداد به صورت تصادفی یک محصول را انتخاب کند و بخرد. با توجه به گرانی محصول نیاز به سرمایه گذار هست و خود من نیز توانایی تامین بخش مالی را ندارم.
چالش بعدی زمان است. برای نیروگاه دارها زمان خیلی مهم است. یعنی اگر روزی محصولی را بخواهند، باید به سرعت در دسترس شان باشد. ساخت ۱۰ راپچر، سه ماه زمان میبرد و بعد که ساخته شود، نوش داروی بعد از مرگ سهراب است. نیروگاه دار ترجیح میدهد محصول خارجی که سریعا در دسترس قرار میگیرد را بخرد تا اینکه به من صنعتگر سفارش ساخت بدهد.
او در ادامه میگوید: من به پشتوانه مالی نیاز دارم تا بتوانم محصولم را بسازم و در اختیار نیروگاه قرار بدهم. برای من صنعت گر که ۳۵ سال است کار میکنم و توانستم محصول خارجی را بومی سازی کنم، اکنون همت مسئولان را میطلبد تا از من حمات کنند. من پول و وام بلاعوض نمیخواهم و در برابر پولی که میگیرم، ضمانت میدهم. طرح من پشتوانه علمی دارد، پارک فناوری مازندران مجوز به من داده، این طرح ثبت اختراع شده و من فقط نیاز به حمایت مالی برای تولید محصول دارم.
هنرمند درباره کارهایش گفت: من ۳۵ ساله تراشکار و صنعتگر هستم. من با صنعت به دنیا آمده ام و امیدوارم با صنعت هم از دنیا بروم. سازمان علمی بسیج از ما حمایت کرد تا بتوانیم به این نمایشگاه بیاییم. خوشحالم که توانستم محصولم رت اینجا به نمایش بگذارم. حضور سردار باقری در روز افتتاحیه قوت قلبی برای من بود و امیدوارم این نمایشگاهها و حمایتها موقتی نباشد.
انتقال اطلاعات از فاصله ۱۰ کیلومتر با نور لیزر
از این پدر و دختر مازندرانی خداحافظی میکنم و به بقیه غرفهها سر میزنم.
صدای سالار عقیلی در یک غرفه توجهم را جلب میکند. ضبط صوت یا بلندگویی که صدا را پخش کند نمیبینم و فقط دو دستگاه وجود دارد که با نور لیزر صدا را پخش میکنند. از افراد داخل غرفه سراغ مسئول طرح را میگیرم، مهندس غنی زاده را به من معرفی میکنند.
غنی زاده میگوید: ما از آذربایجان غربی به این نمایشگاه آمدیم. سه محصولهای تک داریم که یکی از آنها انتقال اطلاعات بوسیله لیزر است. برای اولین بار موفق شدیم محصولی را بسازیم که میتواند اطلاعات را حدود ۱۰ کیلومتر فاصله انتقال دهد. در حال حاضر روی پروژهای کار میکنیم که بتوانیم این فاصله را به هزار کیلومتر برسانیم.
او با افتخار میگوید صفر تا صد محصول ایرانی است و تمامی قطعات و ابزار از بازار داخل تهیه شده و نوآوری فوق العاده در صنعت نظامی و تجاری است. این محصول اکنون رونمایی شده و قصد داریم با نهادهای نظامی و امنیتی ارتباط داشته باشیم تا محصول را در بعد نظامی عرضه میکنیم.
یکی از کاربردهای این سیستم، استفاده در حوزه نظامی است. از کنترل موشکهای فراصوت و پهپاد و دفاع در برابر ماهوارههای متخاصم تا انتقال انرژی برق و صنعت مخابرات، میتوان از این محصول استفاده کرد.
او درباره بورسیه شدن از سوی کشورهای اروپایی میگوید: برای ثبت اختراع دستبند هوشمند ناشنوایان پذیرش یکی از کشورهای اروپایی را داشتم، اما به دلیل عرق ملی و حمایتهایی که از سوی معاونت علمی سپاه شهدا داشتیم، تصمیم گرفتم که بمانم و کارم را همینجا ادامه بدهم. حمایتها خوب است، اما باید ادامه دار باشد. به یک تقدیر و تشکر نباید بسنده شود و حمایتها به گونهای باشد که بتوانیم پروژهها را به تولید برسانیم.
دستگاه تست ورزشی که از نمونه خارجی بهتر است
در قسمت دیگری از نمایشگاه دستگاههای تست قلب به چشم میخورد. شرکت دانش بنیان اوسسینا با ۱۵ سال سابقه در حوزه ساخت تجهیزات قلبی مانند تست ورزش، نوار قلب ۶ کاناله و به تازگی هم دستگاه الکترو شوک قلبی که اولین و تنها دستگاه ایرانی در کشور است، به این نمایشگاه آمده اند.
محمدصادق مکارمیان، نماینده این شرکت دانش بنیان میگوید: دستگاههای شرکت ما در حدود دو هزار مرکز در سراسر کشور نصب شده و به تازگی نیز صادرات به کشورهای حوزه خلیج فارس و آسیای میانه را آغاز کرده ایم. امسال نیز به عنوان بهترین صادر کننده انتخاب شدیم و در طی این سالها تلاش کردیم با توجه به کیفیت بالا و خدات سریع و مطلوب و همینطور قیمت گذاری مناسب، قدمی موثر در ارتقای سطح پزشکی کشور برداشته باشیم.
او درخصوص حمایتهایی که در این مسیر از این شرکت شده، گفت: حمایتها خوب بوده خصوصا در سالهای اخیر باتوجه به دستوراتی که داده شده، حمایتها در حوزه بازاریابی و مارکتینگ بهتر شده است. موسساتی مثل سپاه و موسسه درمان بسیجیان در این زمینه کمکهای خوبی به ما داشتند.
وی با اشاره به نصب دستگاههای این شرکت در حدود دو هزار مرکز در سراسر کشور میگوید: در زمینه تست ورزش تقریبا ۴۰ درصد بازار را تامین میکنیم و حدود ۸۰۰ دستگاه تاکنون نصب شده و در این سالها نیز در زمینه برخی از محصولات و تجهیزات قلبی شاید بالاترین سطح فروش را داشتیم.
مکارمیان در پاسخ به این سوال من که آیا اکنون که شرکتهای مختلف در زمینه تولید این تجهیزات پزشکی کار میکنند، آیا هنوز این محصولات را وارد میکنیم یا خیر، گفت: باتوجه به نیاز بازار هنوز واردات ادامه دارد و امیدواریم بتوانیم سطح تولیدات را بالاتر ببریم تا جلوی واردات گرفته شود. محصول ما با نمونه مشابه خارجی رقابت میکند. در برخی مراکز دانشگاهی نمونه خارجی از بهترین برند اروپایی و آمریکایی را برای رقابت با این دستگاههای ایرانی آوردیم و در بسیاری از موارد دستگاه ما تایید شده است. از لحاظ قیمت و خدمات پس از فروش نیز از نمونه خارجی بهتریم. دستگاههای وارداتی از نظر خدمات و قیمت چالشهایی دارند و ما حتی از لحاظ کیفیت هم از نمونه خارجی در برخی موارد بهتر هستیم. چون دستگاه با سلامت بیمار سروکار دارد، کیفیت حرف اول را میزند و بعد قیمت آن مطرح میشود. محصولات ما کاملا ایرانی و بومی سازی شده است. در این سالها با حمایتهایی که شده شرایط بهبود پیدا کرده، اما دید مراکز پزشکی نسبت به دستگاههای ایرانی هنوز ضعیف است، ولی توقع داریم فرصت به ما هم داده شود. م به دنبال سرمایه گذار نیستیم و فقط دنبال فرصتی برای ارائه محصولات مان هستیم.
گوسفندهای اصلاح نژاد شدهای که کمک بزرگی به صنعتی دامداری است
حتما شما هم در زمان کودکی مارهایی که در شیشههای الکل نگهداری میشدند را دیده اید. در این نمایشگاه هم مشابه همان مارهای الکلی کودکیهای مان بود با این تفاوت که مارها این بار جای خودشان را به جنینهای گوسفند داده بودند.
شرکت رشد پایدار ایرانیان این جنینهای گوسفند را به نمایشگاه آورده بودند. احسان روبیانی، کارشناس این شرکت دانش بنیان میگوید: شرکت در مسیر دانش بنیان شدن است و در حوزه کشاورزی و دام و تولیدات این حوزه فعالیت میکنیم. ما روی پروژه چغندر علوفهای که بخشی از خوراک دام را تامین میکند، دستگاهی چند منظوره را طراحی کردیم که یکی از کارهای اصلی آن خرد کردن چغندر علوفهای است.
یکی دیگر پروژههای مهم این شرکت، بهبود ژنتیک دام سبک در کشور است. روبیانی درباره این پروژه با اشاره به جنینهای داخل شیشه میگوید:فرآیند بهبود ژنها با استفاده از فناوری کمک تولیدمثلی انجام میشود. یکی از این پروژهها تولید جنین در آزمایشگاه یا IVP است. در این فرآیند دامهایی که از نظر ژنتیکی ارزشمند هستند انتخاب میشود. سلولهای جنسی از دا مهای نر و ماده ارزشمند استحصال شده و به آزمایشگاه آورده شده و همان فرآیند IVF روی آنها انجام میگیرد. در نهایت جنین تولید میشود. ما اکنون مشغول ذخیره سازی ژنها هستیم. دامهایی با نژاد افشار که دوقلو زا هستند را تولید میکنیم.
او یکی از مشکلات این پروژه را تخمک گیری از دام ماده زنده عنوان کرد و گرفت: نمیشود دامهای ارزشمند را صرفا به خاطر تخمک گیری ذبح کرد. ما برای این کار روشی دیر را انتخاب کردیم. پیشتر این روش در کشورهای غربی وجود داشت و اکنون ما نیز از آن استفاده میکنیم. این روش اووم پیک آپ نام دارد و آن را به کمک پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان انجام دادیم. این فرآیند به روش لاپاروسکوپی انجام میشود و تخمک از دام ماده خارج شده در آزمایشگاه رویان تولید میکنیم.
او درباره سودآوری این پروژه میگوید: نسبت به حالت عادی حاملگی و در مدت کوتاه، در این روش میتوانیم تعداد زیادی جنین از دو قوچ و میش تولید کنیم. یکی از مزایای این روش تولید تعداد زیادتر جنین است. مزیت بعدی این است که، چون جنینها از نظر ژنتیکی خالص هستند، هر قوچ چندین میلیون تومان سودآوری برای دامدار به همراه دارد.
دستگاه بسته بندی علوفه کاملا ایرانی!
در بخش دیگری از این نمایشگاه فناورانه، محصولی را دیدم که نیاز دامداران را برطرف میکند. حسن رضوانی مخترعی میانسال است که دستگاهی را برای بسته بندی علوههای دامی اختراع و به این نمایشگاه آورده است. او درباره محصول شان میگوید: ما در سال ۱۳۸۹ کارمان را شروع کردیم. دستگاه ما نمونه خارجی دارد، اما چون نوع محصول با اقلیم کشور ما سازگاری نداشت و نوع دامداری ما کم راس است، این محصولات خارجی برای دامداریهای بزرگ ساخته میشد، قادر به پاسخگویی به نیازهای دامداران ما نبود. به همین دلیل ما این محصول را با یک تحقیقات میدانی شبیه به همان محصول، اما نه به صورت مهندسی معکوس، تولید کردیم.
او در ادامه میگوید: در ابتدا بستههای ۵۰ کیلویی را با دست روی رپر میگذاشتیم. بستهها در ۳۶۰ درجه بسته بندی میشدند و ماندگاری یک ساله داشتند. دستگاه بعدی ما دستگاهی بود که بتواند این بستهها پر کند که به این اختراع هم رسیدیم. همه این دستگاهها در یک دستگاهبا طول ۶ متر و ارتفاع دو متر ساخته شد که هم اکان بسته بندی و هم پرس را دارد. از سال ۱۳۹۰ تاکنون ۹ مدل دستگاه شساختیم. دستگاه جدید تمام مکانیزه است و اصلا دخالت انسانی ندارد.
هر دستگاه معمولی ما تا ۳ تن در ساعت محصولات را بسته میکند. این دستگاهها میتوانند به طور مستقیم برای ۵ نفر و به طور غیرمستقیم برای ۵ دامداری اشتغالزایی کند.
رضوانی درباره انتظاراتش از مسئولین برای توسعه کارش میگوید: ما مجوز تجاری سازی را داریم، اما نمیتوانیم تولید انبوه داشته باشیم. امیدواریم دولت، وزارت جهاد و صمت ما را ببینند و بتوانیم اشتغالزایی کنیم. ما به سرمایه گذار برای تولید محصول نیاز داریم. امیدواریم با حضور سردار سلیمانی در بسیج بتوانیم کارمان را توسعه داده و برای مردم کشور اشتغالزایی کنیم.
از ما و محصولاتمان حمایت کنید!
یکی دیگر از شرکتهایی که به گفته مدیرش، تنها تولید کننده تجهیزات دندان پزشکی در کشور است نیز در این نمایشگاه حضور دارد. مدیر این شرکت یک خانم است. او میگوید که ما اولین تولید کننده اینسترومنت دندان پزشکی در کشور هستیم و گواهیهای بین المللی را نیز داریم. محصولات ما شامل هندپیس جراحی، توربین آچاری، آنگل و ایرموتور است. این محصولات به طور کامل توسط شرکت ما صورت میگیرد و انحصارا در اختیار شرکت ماست. تمامی قطعات به جز بلبرورینگ را خودمان تولید میکینم. محصولات خدکات پس از فروش دارد و حتی قیمت ما حدود ۴۵ درصد از نمونه مشابه خارجی بهتر است و در زمینه کیفیت نیز با نمونه خارجی رقابت میکنیم.
او درباره حمایت از این شرکت میجگوید: حدود هفت سال است که سازمان بسیج از ما خرید میکند و همین موضوع زمینهای شد تا ما کیفیت محصولاتمان را بالا ببریم و بازار را بدست بگیریم. ما میتوانیم تمام نیاز بازار در این حوزه را در دست بگیریم. در حال حاضر تولید ماهانه ما ۲۰۰ ست است که میتوایم تعداد آن را افزایش بدهیم. ما اکنون واردات این محصولات را داریم و اگر از ما حمایت شود میتوانیم حتی جلوی واردات و خروج ارز از کشور را بگیریم.
وی افزود: ما کمک میخواهیم تا انبوه سازی کنیم. اگر تعداد دستگاهها افزایش پیدا کند میتوانیم تولیدات را بالاتر ببریم و برای مردم کشور خودمان شتغالزایی کنیم. کیفیت محصولات ما حتی از محصولات خارجی هم بهتر است. ما توان تولید انبوه داریم، اما حمایت از ما کم است. دولت باید دست صنعت را بگیرد تا کشور توسعه پیدا کند. ما در مسیر دانش بنیان شدن هستیم و نیاز داریم تا این روند تسهیل شود. اگر همه چیز در زمان مناسبش اتفاق بیوفتد و حمایتها در زمان درست صورت بگیرد، کارها بهتر پیش میرود.
مسئولان در کنار نخبگان و مخترعین
مشغول گشتن در نمایشگاه هستم که اعلام میشود سردار محمد عزیزی دلشاد، رئیس اداره تحقیقات و توسعه صنعتی و سلامت ستاد کل نیروهای مسلح برای بازدید به نمایشگاه آمده است. بعد از سلام و احوالپرسی و تبریک هفته بسیج، نظر سردار را درباره شرکتهای حاضر در نمایشگاه و حمایتهای نهادها از آنها میپرسم.
او در پاسخ به سوالاتم میگوید: این نمایشگاه میزبان بخشی از توانمندیهای شناسایی و سازماندهی شده است. ما قابلیتهای کشف نشده بسیاری در کشور داریم. این نمایشگاه اولین علامت برای مسئولین مرتبط با حوزه مدیریت نوآوری است. باید تلاش مان را برای اکتشاف و شناسایی قابلیتهایی که در بین جامعه نخبگانی و بخصوص نخبگان بسیجی و جوان که انگیزههای دینی، اعتقادی و ملی هم دارند و با انگیزه این کارها را انجام میدهند، بیشتر کنیم. در این نمایشگاه مصداقهای برجسته بسیاری در نوآوری به معنای واقعی دیدم که هم ابتکاری هستند و هم ارزش افزودهای برای صنعت کشور دارند.
عزیز دلشاد گفت: مهمترین حمایتی که این افراد نیاز دارند این است که به بازار مصرف متصل شوند. اینکه ما حمایت کنیم تا اولین نمونه تحقیقاتی را بسازند لازم است، اما کافی نیست. مهمترین حمایت این است که شرکتها به بازار مصرف برسند و بسیاری از مواردی که در این نمایشگاه دیدیم کاملا آمادگی حضور در بازار را دارند. برخی از این محصولات به بازار مصرف موفق رسیده اند. فضا و زیست بوم نوآوری فضایی است که باید همه مولفهها در کنار هم فراهم باشند تا نوآوری اتفاق بیوفتد. وظیفه مسئولین هم بررسی صحنه، کشف کاستیهای زیست بوم نوآوری و تلاش برای برطرف کردن آنهاست.
از سردار خداحافظی میکنم و چرخی دوباره در نمایشگاه میزنم. تمامی نخبگان و مخترعینی که در این نمایشگاه حضور دارند از من میخواهند تا صدایشان را به مسئولین برسانم. خواسته این افراد حمایتهای مالی، اعطای تسهیلات و تسهیل گری در فرآیند کاری است. اگر مسئولین کشور به زیست بوم فناوری و نوآوری بیش از پیش توجه کنند و رابطه صنعت با دانشگاه و صنعت با بازارمصرف بیشتر و بهتر شود، شاهد پیشرفت در حوزه نوآوری و اقتصاد دانش بنیان خواهیم بود.