5 سال پیش ۶۰ درصد پهنای باند کشور فقط در اختیار تلگرام قرار داشت. امروز اوضاع فقط کمی تغییر کرده است؛ زیرا اکنون هم 56 درصد پهنای باند ایران در اختیار واتس اپ و اینستاگرام قرار دارد که معادل 70 درصد از کل ترافیک بینالملل کشور است.
به گزارش پایداری ملی به نقل از خبرگزاری فارس، حدود ۵ سال پیش وقتی مسوولان در شورای عالی فضای مجازی و مرکز ملی فضای مجازی سهم تلگرام از پهنای باند ایران را اعلام کردند، بسیار عجیب به نظر رسید.
محمدحسن انتظاری عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی گفت: ۶۰ درصد پهنای باند کشور در اختیار تلگرام قرار دارد که رقم بالایی است و وقتی چنین پهنای باندی در اختیار تلگرام قرار می گیرد، باید توجه مسئولان به این عرصه بیشتر شود.
کمی بعد امیر خوراکیان معاون محتوایی وقت مرکز ملی فضای مجازی کشور جزئیات بیشتری اعلام کرد و گفت: ۶۰ درصد پهنای باند کشور توسط تلگرام اشغال شده است. این شبکه پیامرسان در حال حاضر نزدیک به ۴۰ میلیون کاربر دارد که ساعت ۲۲ تا یک شب بیشترین ساعت ترافیکی آن است.
وقتی در سال ۹۶ به دلایل امنیتی برای مدت محدودی تلگرام و اینستاگرام در ایران مسدود شدند، وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات آماری از سهم این دو شبکه اجتماعی غالب در کشور اعلام کرد و گفت: پس از انسداد تلگرام و اینستاگرام مجموعا تا حدود ۴۵ درصد از پهنای باند اینترنت کشور کاسته شد.
یعنی تا سال ۹۶ در خوشبینانه ترین حالت سهم تلگرام و اینستاگرام از ترافیک ایران ۴۵ درصد بود.
پس از مسدود شدن تلگرام، جایگاه پرمخاطب ترین شبکه اجتماعی به واتس اپ رسید. بر اساس گزارش مرکز پژوهشی بتا از تعداد کاربران شبکه های اجتماعی مختلف در ایران، واتس اپ با حدود ۵۰ میلیون، تلگرام با ۴۹ میلیون مخاطب و اینستاگرام با ۴۷ میلیون مخاطب، پرمخاطب ترین شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها در ایران هستند.
در تازه ترین اطلاعات، امیر محمدزاده لاجوردی عضو هیأتمدیره شرکت ارتباطات زیرساخت سهم ترافیک داخلی از پهنای باند کشور را ۲۰ درصد و سهم ترافیک خارجی در پهنای باند را ۸۰ درصد اعلام کرده و گفته: از ۸۰ درصد ترافیک ایران که به پهنای باند خارجی اختصاص دارد حدود ۷۰ درصد مربوط به محتوای واتس اپ و اینستاگرام است.
این آمار یعنی در سال ۱۴۰۰ حدود ۵۶ درصد از کل پهنای باند کشور فقط به دو پیام رسان و شبکه اجتماعی واتس آپ و اینستاگرام تعلق دارد و ۵ سال پیش هم ۶۰ درصد پهنای باند کشور فقط در اختیار پیام رسان تلگرام قرار داشت.
بنابراین در حالی که طبق اسناد بالادستی در کشور از جمله طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات باید به هدف گذاری ۷۰ درصد ترافیک داخلی و ۳۰ درصد ترافیک خارجی برسیم به نظر می رسد در سال هایی که سپری شده نه تنها این هدف محقق نشده و سهم ترافیک داخلی به جای ۷۰ درصد فقط ۲۰ درصد است؛ بلکه فقط شاهد جابه جایی جایگاه پلتفرم های خارجی از سهم پهنای باند کشور بوده ایم.