۳۰ دی ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۴
کد خبر: ۶۲۳۵۳
سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت های هفتم و هشتم گفت: کار با آمریکا در دوران جدید به هیچ عنوان هموار نخواهد بود.
به گزارش پایداری ملی به نقل از فارس، حمیدرضا آصفی امروز در نوزدهمین جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی با تحلیل تحولات سیاسی و اقتصادی در آمریکا گفت: ترامپ فردی خودشیفته بود که  فکر می کرد عقل کل و مرکز عالم است و لذا آن داستان ها را بعد از نتایج انتخابات آمریکا به وجود آورد. 

* ساختار آمریکا به این نتیجه رسیده بود که ترامپ باید برود

سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت های هفتم و هشتم بیان داشت: ساختار آمریکا خودش به این نتیجه رسیده بود که ترامپ باید برود یعنی این موضوع برای ساختار آمریکا قطعی بود به خاطر اینکه آقای ترامپ تقریبا برای آمریکا هیچ آبرویی نگذاشته بود.

وی اظهار داشت: ترامپ آمریکا را در دنیا منزوی کرد و شرایط را بگونه ای کرد که آمریکا روز به روز تنهاتر می‌شد، آقای ترامپ در دور اول ریاست جمهوری که به دور دوم هم نرسید یکجانبه‌گرایی را در دستورکار خود قرار داده بود و این در حالی است که در دوره کنونی یکجانبه‌گرایی و تک‌روی جواب نمی‌دهد. لذا این موضوع آمریکا را با مشکل مواجه کرد و اگر بررسی کنید متوجه خواهید شد که حتی فرمانداران جورجیا هم رأی را تأیید کردند و حتی  وکلایی را که ترامپ معرفی کرده بود، برای دادگاه‌های عالی نتوانستند به وی کمکی کنند.

آصفی گفت: حتی واکسن کرونا که ما نمی‌دانیم چقدر خوب یا بد است و کارشناسان باید در مورد آن صحبت کنند و همین واکسن را که ترامپ برای تولید آن کلی هزینه کرده بود تا قبل از انتخابات تولید شود، سیستم پزشکی آمریکا آن را قبل از انتخابات اعلام نکرد و یک هفته بعد از آن موضوع را اعلام کرد، لذا همه شواهد و قرائن نشان می‌دهد که ساختار آمریکا به این نتیجه رسیده بود که آقای ترامپ باید برود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت‌های هفتم و هشتم بیان داشت: بنابراین ترامپ رفت و الان در این شرایط هستیم، اتفاقاتی که در عرصه  جهانی می‌افتد و به نوعی به ما برمی‌گردد، این است که آمریکا دیگر در دوران پساترامپ قرار گرفته است و حتی نمایندگان مختلف آمریکایی نیز گفته‌اند که دوران پساترامپ شروع شده و اینها اذعان دارند که جمع کردن این شرایط بد مدت‌ها به طول می‌انجامد.

* آمریکا به شرایط قبل از انتخابات برنمی‌گردد

وی گفت: اتفاقی که خواهد افتاد این است که حزب جمهوریخواه به شدت ریزش خواهد داشت و شرایطش مشکل خواهد شد و بر این اساس برخی معتقدند که ترامپ حزبی را ایجاد خواهد کرد، البته ایجاد حزب برمی‌گردد به موضوعات هفته آینده در مورد استیضاح ترامپ، اما حتی آنهایی که خوش‌بین هستند، معتقدند که اگر ترامپ حزبی ایجاد کند، آن حزب بیشتر اقتصادی خواهد بود و سیاسی نیست، ضمن آنکه آن حزب نیز دوام نخواهد داشت.

آصفی افزود: نکته دیگر در عرصه بین الملل این است که آمریکا در شرایط قبل از انتخابات خودش قرار نخواهد داشت. سخنگوی وزارت خارجه روسیه صریح بیان کرد که آمریکا دیگر در شرایطی نیست که در مورد انتخابات سایر کشورها در آینده اظهارنظر کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت‌های هفتم و هشتم بیان داشت: چین هم به کنایه گفت که آقای پمپئو در داستان هنگ کنگ به ما درس  دموکراسی می‌داد، الان آمریکا با تعداد کشته‌هایی که به وجود آورده نشان می‌دهد که بیش از هر کسی به این درس نیاز دارد.

* استراتژی بایدن تحریم و دیپلماسی توامان است

وی با بیان این که آقای ترامپ رفت و آقای بایدن از فردا، چهارشنبه بر سر کار می‌آید، گفت: به غیر از پنتاگون، کنگره، CIA، سنا و وزارت خارجه که درگیر رسمی روابط با کشورهای دیگر هستند، یک سری عوامل فشار در سیستم آمریکا وجود دارد، لذا عوامل فشار به نظام تصمیم‌گیری آمریکا در روابط ایران، فشار جدی و مستقیم اسرائیل و لابی آن، فشارهای تیم درگیر در عراق، فشارهای اضطرار زمانی ریاست جمهوری آمریکا، کاهش ظرفیت تحمل تداوم وضع موجود در جهان، فشارهای ناشی از اضطرار زمانی برنامه‌های منطقه‌ای آمریکا در یمن و خلیج فارس، فشارهای تیم درگیر در مسائل ایران و آمریکا، نگرانی و انتظارات کشورهای منطقه از آمریکا، فرصت با اهمیت شکل‌دهی نظم مورد نظر آمریکا، شتاب گرفتن تحولات داخلی ایران و موقعیت ضعیف اتحادیه اروپا و فشارهای مراکز مطالعاتی مهم آمریکا، علاوه بر نهادهای رسمی بر روابط ما و آمریکا متاثر هستند.

وی بیان داشت: آمریکا برای تصمیم‌گیری در مورد ایران حداقل سه محور دارد که اولین آن دیپلماسی و دومین مورد تحریم و مورد سوم نیز حلقه نظامی و تهدید نظامی است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت‌های هفتم و هشتم اظهار داشت: در زمان آقای ترامپ تحریم یا فشار حداکثری در کانون توجه ترامپ بود. در زمان آقای بایدن به نظر می‌رسد این شرایط عوض خواهد شد؛ یعنی دیپلماسی و تحریم توأمان در دستورکار قرار خواهد گرفت.

* زمان درگیری نظامی بین ایران و آمریکا سپری شده است

آصفی افزود: اقدامات نظامی بین ما و آمریکا تقریبا زمانش گذشته است، به دلیل توانمندی جمهوری اسلامی و ظرفیت کم جهانی برای ورود به جنگ‌های دیگر و تحمل کم خود آمریکایی‌ها برای درگیر شدن در جنگ‌های دیگر، لذا ما تصور می‌کنیم که بین ما و آمریکا از این به بعد تحریم با جدیت در دستورکار خواهد بود و در کنار آن دیپلماسی قرار خواهد داشت.

وی افزود: ترامپ فشار حداکثری را در دستورکار قرار داد، اما به نظر می‌رسد بایدن اجماع حداکثری را دنبال خواهد کرد و خودش نیز گفته است که امیدواریم در کنار اروپا با ایران کارهایی را انجام دهیم.

* دز نگاه به تل‌آویو در تیم بایدن بیشتر است

سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت‌های هفتم و هشتم با اشاره به تیمی که بایدن ایجاد کرده است، گفت: تیم امنیتی و سیاسی بایدن دو تیم مختلف هستند، اما از افراد سابقه دار دولت اوباما حداکثر استفاده را کرده است. لذا این نوید خوبی را می‌دهد، اما باید به این نکته توجه داشت که در تیم بایدن دز نگرش به تلاویو بیشتر است.

آصف اظهار داشت: به نظر می‌رسد بایدن به راحتی وارد برجام نشود. البته نه این که نتواند به برجام بیاید، بلکه نمی‌آید، زیرا دستاوردهایی داشته و امتیازاتی را برای خود متصور می‌داند و بایدن آنها را خراب نمی‌کند و از همان جا شروع خواهد کرد.

* شرایط منطقه و جهان تغییر کرده و کار به آن آسانی که تصور می‌شد نیست

وی افزود: البته به نظر می‌رسد بایدن یک سری مسائل دم دستی را برطرف می‌کند مثل موضوع لغو محدودیت ویزا و دو چیز را نیز به صورت جدی در دستورکار قرار می‌دهد؛ یکی موضوع توان دفاعی ایران و موضوع موشک‌ها و دوم فعالیت‌های منطقه‌ای ایران است. مواضعی که اخیراً طرف‌های اروپایی از جمله لدریان داشت و ظریف هم به آن پاسخ داد. لذا به نظر می‌رسد که اروپایی‌ها ممانعت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند از این که آمریکایی‌ها راحت جلو بیایند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت‌های هفتم و هشتم اظهار داشت: از وقتی ما برجام را امضا کردیم تا کنون هم منطقه عوض شده و هم ایران عوض شده است. ضمن این که دنیا و آمریکا نیز عوض شده‌ است، لذا اشتباه است که فکر کنیم همه شرایط ثابت است. از آن زمان تاکنون صلح ابراهیم را دیده‌ایم و اسرائیل به شدت در منطقه فعال است و در مجموع روابط در منطقه در حال عوض شدن است.

آصفی اضافه کرد: ما شاهدیم که ترکیه به سرعت روابطش را با کشورهای منطقه مانند عربستان سعودی و همچنین رژیم صهیونیستی عادی می‌کند و قطر و عربستان هم در حال تغییر وضعیت‌شان در منطقه هستند و لذا از همه اینها می‌توان نتیجه گرفت که بایدن و آمریکا دیگر به تنهایی تصمیم نمی‌گیرند و لذا باید با اروپا و رژیم صهیونیستی صحبت کنند و بر این اساس کار سخت‌تر از آن است که بگوییم بایدن می‌آید و بعد هم به برجام وارد می‌شود. ضمن این که مواضع ایران هم یک مقدار نسبت به گذشته متفاوت است و این طور نیست که آمریکا بگوید من به برجام آمده‌ام و ایران نیز خوشامد بگوید.

وی افزود: من فکر می‌کنم این بار در مورد برجام آقای بایدن باید امضا کند و این قطعی است و احتمالا درخواست تأیید سنا و کنگره نیز خواهد شد و موضوع لغو تحریم‌ها به صورت جدی در دستور کار است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت‌های هفتم و هشتم تصریح کرد: لذا وقتی این مسائل را خوب بررسی می‌کنیم متوجه می‌شویم که راه به آن راحتی که بعضی‌ها تصور می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند نیست.

* قبلا هم گفته بودم که آمریکا امضا می‌کند ولی زیر آن می‌زند

آصفی اظهار داشت: چند سال پیش در اتاق بازرگانی بیان کردم که اروپا نه می‌خواهد و نه می‌تواند با ما کار کند. این در حالی بود که برخی فکر می‌کردند اروپایی‌ها می‌خواهند با ما کار کنند اما نمی‌توانند. ولی اعتقاد من این بود که اجرای توافق با آمریکا سخت‌تر از امضای توافق است، زیرا آمریکا امضا می‌کند و اخلاق‌مدار نیست و بعد هم می‌زند زیر توافق که آن را هم دیدیم.

وی گفت: من در اتاق بازرگانی گفتم که از برجام و آینده‌اش به دلایلی خوف دارم. الان هم اعتقاد دارم کار با آمریکا به هیچ عنوان هموار نخواهد بود و لذا این را باید دوستان در برنامه ریزی در نظر بگیرند. البته ممکن است چند ماه اول به دلیل جو روانی شرایط خوب شود و من این موضوع را کتمان نمی‌کنم، ولی معلوم نیست که بعدا چه شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت‌های هفتم و هشتم اظهار داشت: فکر می‌کنم یکی از نقاط قوت ما کار با منطقه است و لذا این موضوع و کار با همسایه‌ها و منطقه باید در دستورکار قرار گیرد.

* در منطقه ضعیف شدیم چون همه تخم‌مرغ‌ها را در سبد برجام قرار دادیم

وی در پاسخ به سوالی که برای تقویت ایران  در منطقه چه باید کرد، و چرا وضعیت ما در منطقه این است که حتی ما برای رفتن به عراق با مشکل ویزا مواجهیم و بازرگانان ما هم برای اخذ ویزا با این کشور مشکل دارند،  بیان داشت: اگر در منطقه به این وضعیت رسیده ایم شاید مسیرمان را دقیق انتخاب نکرده ایم، یعنی ما تمام تخم‌مرغاهایمان را در برجام قرار دادیم و به اروپا و آمریکا توجه کردیم  و از منطقه غفلت کردیم و لذا وقتی به منطقه نگاه کردیم که یک مقدار دیر شده بود. 

آصفی اظهار داشت: دو نگاه وجود دارد یکی اینکه می گوید ما از بین الملل به دو جانبه برسیم و دیگر می گوید که ما از دو جانبه به بین الملل برسیم، شاید هم راه سوم این باشد که باید این دو را کنار هم گذاشت که ما به این مسیر سوم توجه نکردیم که البته اکنون تلاش می شود که روابط با منطقه خوب شود.

وی گفت: در مورد عراق باید بگویم که بیش از 10 میلیارد دلار با ما همکاری دارد و روابط تجاری ما با افغانستان هم قابل توجه است اما بهر حال غفلت شده است و لذا فکر می کنم اکنون مسئولیت تجار و صاحبان حرف و صنایع است که در مسیر ارتباط با همسایگان حرکت کنند و همین جا می گویم که اگر شما فکر می کنید که با اروپا اتفاق عیجب و غریبی خواهد افتاد با صدای بلند می گویم که نمی افتد. 

* ما همه جا نرمش نشان دادیم اما آمریکا کافه را بهم زد

سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت های هفتم و هشتم در پاسخ به سوالی در مورد اینکه ایران چه باید بکند که با توجه به مشکلات سیاسی  به دهکده بین المللی برگردد، اظهار داشت: این سوال خوبی است، اما در چند سال گذشته گیر از ما نبود. ما برجام را امضا کردیم و جلو هم رفتیم. مقام معظم رهبری هم فرمودند نرمش قهرمانانه و حتی ما در خیلی جاها در برجام کوتاه آمدیم ولی همین توافق را دولت آمریکا بهم ریخت، ما بر سر عهد و پیمان بودیم و حتی وقتی آمریکا از برجام بیرون رفت ما عاقلانه بیرون نرفتیم و حتی یک عده می گفتند برجام را پاره کنیم و آتش بزنیم.

وی بیان داشت: اما حاکمیت قوه عاقله نظام این کار را نکرد و در برجام ایستادیم و اگرچه برجام به یک زندگی نباتی رسیده بود ولی ما گفتیم حتی اگر این را حفظ کنیم فشارها از ما برداشته می شود و به آمریکا وارد می شود و البته سیاست کاملا درستی بود. 

آصفی بیان داشت: حداقل ما در  4 سال گذشته از راه تعامل پیش رفتیم و این آمریکا بود که کافه را بهم زد و من فکر می کنم که این عقلانیت هست که این کار ادامه یابد و فکر می کنم ادامه پیدا خواهد کرد. حالا اگر بایدن و تیم جدید بخواهد اقدامات مثبت انجام دهد فضای دیگری بوجود می آید اما من فکر می کنم ما باید از توانمندی های خودمان و از ظرفیت های منطقه باید شروع کنیم و در منطقه زیاد می توان کار کرد و بیانیه ای کشورهای شورای همکار حوزه خلیج فارس اعلام کرد که دارای 16 الی 17 بند انتقادی بود اما در یک بند از آن اعلام شده بود که کشورها علاقمند به همکاری و گسترش به رابطه با ایران هستند و این بند بی جهت قرار نگرفته بود و براساس اطلاعات ما این بند بر اساس اصرار امارات گنجانده شده بود بنابراین این اتفاقات در حال وقوع در منطقه است و ما اگر از منطقه شروع کنیم برخی نگرانی ها برطرف می شود. 

وی در رابطه به سوالی در مورد  اینکه با توجه به منع واردات واکسن کرونا از آمریکا و حتی فرانسه توسط مقام معظم رهبری تکلیف داروهای وارداتی ساخته شده از کشورهای اروپایی مثل فرانسه و حتی آمریکا که حدود یک میلیارد دلار است چه می شود، گفت :من جواب این سوال را نمی دهم، چون بلد نیستم و نمی دانم در این رابطه باید چه کار کرد. من نمی دانم در مورد این داورها به لحاظ تخصصی چه باید کرد. 

آصفی اظهار داشت: این موضوع کاملا یک بحث تخصصی است و فکر می کنم وزارت بهداشت در مورد این می تواند صحبت کند. 
گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر