اگرچه نیروهای مسلح، در همه مناطق درگیر با ویروس کرونا، نقشهایی را برای ریشه کنی زودتر بیماری بر عهده دارند اما بررسی ها نشان می دهد نقش سپاه، ارتش و وزارت دفاع کشورمان در این عرصه، بسیار پررنگتر است.
به گزارش پایدار ملی، شیوع ویروس کرونا و تبعات فراوان و متنوع ناشی از آن، بخش های زیادی از جهان و کشورهای مختلف را غافلگیر کرده بگونه ای که برخی وضعیت های به وجود آمده، در تاریخ کم سابقه و شاید بی سابقه محسوب شوند. با توجه به این شرایط سخت و حساس، مبارزه حساس و نفسگیری در برخی از کشورهای جهان از جمله ایران برای مقابله با تداوم شیوع و سرکوب این بیماری آغاز شده و جمهوری اسلامی نیز همچون بسیاری از کشورها درگیر این مبارزه است.
البته طبق معمول و ساختار موجود در کشورها، بخش های بهداشت و درمان وابسته به دولتها به عنوان خط مقدم و بخش اصلی چنین مقابله ای شناخته می شوند اما به دلیل تخصص، آمادگی همیشگی و توان علمی و لجستیکی موجود در نیروهای مسلح و مجموعه های نظامی کشورها، این بخش نیز نقش بزرگی را در مقابله با بیماری کوید -19 بر عهده گرفته اند. از چین تا ایتالیا را می توان گستره جغرافیایی دانست که عمده موارد شیوع گسترده کرونا در آنها رخ داده و در این گستره، تنوع فراوانی از اقدامات به چشم می خورد. اما به نظر می رسد نیروهای مسلح و مردمی کشورمان، در مقایسه با سایر نیروهای مسلح دنیا، نقش برجسته تر و گسترده ای را در کمک و همراهی با دولت و نهادهای اجرایی عهده دار شده اند که در ادامه به برخی از این اقدامات در ایران و جهان نگاهی خواهیم داشت.
چین به عنوان نقطه آغاز این بیماری، در حال حاضر بیشترین تعداد بیمار و تلفات را داشته و در مرکز آن یعنی منطقه ووهان مبارزه سنگینی را برای قرنطینه و درمان بیماران آغاز کرد. از همان روزهای ابتدایی ارتش چین به این مبارزه پیوست و حجم زیادی از نیروها و تدارکات لازم برای این پروسه از طریق ارتش چین منتقل شد. یکی از نکات جالب درباره عملیات ارتش چین علیه کرونا، وارد شدن پرنده های ترابری سنگین Y-20 ساخت چین است که به نوعی حضور در پل هوایی امداد رسانی به ووهان اولین عملیات واقعی آنها به شمار می آمد. این هواپیما توسط صنایع هوایی چین و با الگو گیری از ایلوشین 76 روسی طراحی و ساخته شده و مدتی است که تحویل آن به واحدهای عملیاتی نیروی هوایی ارتش چین شروع شده.
نیروی های ارتش چین در حال اعزام به ووهان با هواپیمای Y-20
منابع خبری نزدیک به دولت و ارتش چین اعلام کرده اند که به نظر می رسد چیزی در حدود 8 هزار نفر از پرسنل ارتش این کشور به منطقه ووهان اعزام شده و در عملیات قرنطینه و امداد رسانی شرکت دارند. بحث انتقال و نظارت بر تقسیم آذوقه و موارد مورد نیاز مردم در مناطق قرنطینه شده چین نیز تماما بر عهده ارتش این کشور است و حجم قابل توجهی از توان لجستیکی و انسانی ارتش چین برای این امر اختصاص پیدا کرده است. برای مقایسه بد نیست بدانید که در زمان شیوع بیماری سارس در سال 2003 ارتش چین تنها 1200 نفر از پرسنل بهداشتی خود را درگیر مبارزه با آن ویروس کرد.
همچنین ارتش چین بخش عمده ای از توان بخش تحقیقاتی خود را برای توسعه واکسن و داروهای مورد نیاز برای مقابله با این ویروس متمرکز کرده است. پیش از این چینی ها تجربه مقابله با بیماری سارس و همچنین کمک به مقابله با شیوع بیماری ابولا در کشور آفریقایی سیرالئون را نیز در کارنامه دارند.
ارتش سوئد و سوییس در جنگ با دشمن نامرئی
سوئد از جمله کشورهایی است که مسئولین آن اعتقاد دارند احتمال شیوع این بیماری در آن پایین باشد ولی ارتش این کشور تمرینات خود برای مقابله با آن را از زمان شیوع در چین آغاز کرده است. سوئدی ها اعلام کردند که تا حدی نگران پیشرفت و گسترش سریع این ویروس در دنیا شده اند و تیمی از یگان های مقابله با جنگ های شیمیایی ، میکروبی و اتمی ارتش این کشور به همراه یک آزمایشگاه متحرک نظامی در حال همکاری با بخش دانشگاهی سوئد به منظور توسعه شیوه های کشف سریع این ویروس است.
ارتش سوئیس نیز پس از مشاهده یک مورد آلودگی به ویروس کرونا، خروج همه نیروهای خود را از محدوده تاسیسات نظامی ممنوع کرده و پس از ثبت اولین مورد ابتلا به کووید-19، مقامات سوئیس با اتخاذ تدابیر پیشگیرانه سخت اعلام کردند هیچ نیرویی حق ندارد از محدوده تاسیسات نظامی خارج شود. اولین مورد آلودگی به ویروس کرونا در سوئیس اواخر فوریه (چند روز قبل) مشاهده شده بود.
ارتش ایتالیا در حال مبارزه با شیوع کرونا
کشور ایتالیا یکی از بزرگترین کشور از نظر داشتن تعداد مبتلایان به ویروس کرونا است. به همین دلیل ایتالیایی ها به سرعت برنامه قرنطینه را به اجرا گذاشته و چیزی در حدود 100 هزار نفر از اهالی این کشور در حال حاضر در قرنطینه به سر می برند. بیش از 10 روز است که از آغاز مرگ و میر به دلیل این ویروس در ایتالیا می گذرد و عمدتا بخش های شمالی این کشور درگیر این ویروس شده اند. ارتش و پلیس ایتالیا وظیفه قرنطینه و نظارت بر اجرای دقیق قوانین منع رفت و آمد برای جلوگیری از گسترش ویروس را بر عهده دارند.
پست ایست و بازرسی ارتش ایتالیا در یکی از شهرهای قرنطینه شده
دستور قرنطینه به ارتش آمریکا و آماده باش به ارتش انگلیس
در پایگاه نظامی آمریکا در کره جنوبی نیز اولین موارد از ابتلاء به ویروس کرونا مشاهده شده و به همین دلیل فرماندهان در آن قسمت مقررات سخت آمد و رفت و متوقف کردن بخش های زیادی از برنامه های عادی را دستور داده اند. در انگلیس نیز با توجه به افزایش تعداد موارد مبتلا به بیماری به ارتش آماده باش داده شده تا در صورت نیاز به کمک سیستم درمانی بیاید.
«بوریس جانسون»، نخستوزیر بریتانیا امروز -سهشنبه- گفت که در صورت وخیمتر شدن اوضاع در پی شیوع «کرونا» ارتش این کشور حاضر است از پلیس حمایت کند.
ایران؛ همه بازوان نظامی به میدان آمدند
مبارزه با کرونا در ایران برای نیروهای مسلح به صحنه خدمت همه جانبه و تمام عیار بدل شده و همه 4 بازوان نظامی کشور یعنی ارتش، سپاه پاسداران ، وزارت دفاع و نیروی انتظامی به میدان آمده اند تا با این دشمن نامرئی مقابله کنند. یکی از اولین بخشهای نیروهای مسلح که درگیر این مبارزه سنگین شد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بود . وقتی که در ابتدا شیوع بیماری اخبار مربوط به کمبود مواد بهداشتی و برخی اقلام مثل ماسک ها پخش شد وزارت دفاع وارد کار شده و با استفاده از توان صنعتی خود به سمت تولید روزانه 20 هزار لیتر مایه ضد عفونی کننده رفت که از نیازهای اصلی در امر پیشگیری به حساب می آید. ساخت کیت های تشیخص آلودگی نیز از دیگر اقدامات مهم وزارت دفاع در این دوره بوده است.
کارگاه تولید ماسک در وزارت دفاع
عملیات پاکسازی یگانهای مخصوص سپاه در قم و رشت
آغاز به کار قرارگاه مقابله با کرونا در ارتش
کارگاه تولید ماسک نیروی زمینی ارتش
ارتش و سپاه به توجه به تجربیات بسیار طولانی از زمان دفاع مقدس تا به امروز در خصوص مقابله با انواع بیماری ها و مصدومیت ها دست به تشکیل قرارگاه های ویژه برای مقابله با این بیماری زده اند. این دو نیرو به دنبال ارسال یگان های بهداری و درمانگاه ها و بیمارستان های سیار به مناطق مختلفی هستند که ممکن است دچار آلودگی شده باشد تا بخشی از بار فشار از روی دوش سیستم بهداشت و درمان کشور کاسته شود. از طرف دیگر یگان های رفع آلودگی سپاه و ارتش نیز وارد کار شده و در چندین شهر کشور از جمله مناطق شمالی که آمار بالایی از مبتلایان را به خود اختصاص داده عملیات پاکسازی و ضد عفونی کردن محیط های مختلف را بر عهده گرفتند.
سازمان اطلاعات سپاه در چندین استان کشور به سراغ محتکرین ماسک ها رفته و انبارهای بزرگی را کشف و ضبط کرده که از جمله آن کشف یک انبار بزرگ احتکار تجهیزات پزشکی در جنوب تهران بزرگ بود. در این انبار، انواع ماسکهای اتاق عمل، ماسک بیهوشی، لوله ساکشن، دستکش جراحی و سایر موارد مورد نیاز در حوزه پزشکی، با ارزش تقریبی بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان احتکار شده بود. در بیرجند و استان فارس نیز چندین انبار پر از کالاهای پزشکی احتکار شده از جمله ماسک توسط این سازمان کشف شد. بسیج پزشکی کشور نیز تیم هایی را برای آموزش در بحث پیشگیری به نقاط مختلف کشور اعزام کرده است.
ارتش نیز بخشی از توان تولید پوشاک خود را تغییر کاربری داده و به تولید ماسک پرداخته و از طرف دیگر به یگان های مقابله با جنگ های نوین خود در 6 استان کشور اعلام آماده باش برای مقابله با این ویروس را داده است. نیروی دریایی ارتش نیز در شهر رشت 80 تخت از بیمارستان خود را به بیماران کرونایی اختصاص داده و اعلام آمادگی کرده که این رقم را افزایش دهد. فرمانده یگان شیمیایی، میکروبی و هستهای منطقه پدافند هوایی شهید نصر اصفهانی نیز از دستیابی و راهاندازی خط تولید ژل و اسپری ضدعفونیکننده و مایع دستشویی در سطح منطقه با ترکیبات جدید خبر داد. این یگان همچنین نزدیک به 6 هزار لیتر ماده ضد عفونی کننده را به صورت روزانه تولید می کند که 5 هزار لیتر آن برای ضد عفونی کردن واحد های منطقه مورد نظر و هزار لیتر آن نیز به شهرهای اطراف ارسال می شود.
بخشی از مرکز مقابله با کرونا در بیمارستان بقیه الله (عج)
نیروی زمینی سپاه نیز دست به تشکیل قرارگاه زیستی زده و یگان های خود را برای مقابله با این بیماری بسیج کرده است. همچنین در روزهای اخیر یگان هایی از گردان های جنگ نوین اعم از گروه جنگ نوین 24 بعثت، تیپ نیروهای ویژه صابرین و تیپ میرزا کوچک خان برای استقرار در نواحی که ویروس کرونا شیوع یافته است، دستورات لازم صادر شده و یگان های مذکور در مناطق مورد نظر مستقر شدهاند. کارشناسان و متخصصین میکروبیولوژی و ویروس شناسی نیروی زمینی سپاه نیز با ابلاغ ماموریت در مناطق آلوده به ویروس کرونا مستقر شده اند. در عین حال، از روز 7 اسفند یگانهای جنگ نوین نیروی زمینی سپاه در قم به عنوان اولین و گسترده ترین محل شناسایی کرونا مستقر شدهاند و مشغول ضد عفونی مناطق و معابر شهر قم هستند. تیپ ویژه صابرین و تیپ 20 رمضان و تیپ میرزا کوچک خان و تیپ انصار الرسول نیروی زمینی سپاه نیز مشغول گندزدایی محیط های آلوده شهری در استانهای گیلان، کرمانشاه و قم و تهران هستند.
از طرف دیگر دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله (عج) تحقیقات گسترده ای را برای ساخت واکسن برای مقابله با ویروس کرونا آغاز و نیروی زمینی ارتش نیز تلاش ها را برای توسعه کیت های شناسایی سریع بیماران متمرکز کرده است. یگان ویژه ناجا نیز وارد کار شده و بخش هایی از چند شهر را مورد پاکسازی قرار داده است. این موارد نشان می دهد ویروس کرونا از جمله موارد خاصی است که کل نیروهای مسلح کشور را به صورت هماهنگ بر علیه یک دشمن وارد جبهه نبرد کرده است.