محققان در سراسر جهان مشغول بررسی روشهای مختلف از خاموش کردن ژنها گرفته تا ترکیب داروهای ایدز و ابولا برای درمان ویروس کرونا هستند.
به گزارش پایداری ملی به نقل از مهر، طبق آمار سازمان جهانی بهداشت تاکنون ۷۹ هزار و ۷۳۱ نفر در سراسر جهان به ویروس کرونا مبتلا شدهاند. همچنین تعداد قربانیان این ویروس نیز ۲ هزار و ۶۲۷ نفر اعلام شده است. در همین راستا عدهای از محققان قصد دارند واکسنی برای این بیماری بسازند و عدهای دیگر مشغول آزمایش و ترکیب داروهای مختلف هستند تا کووید ۱۹ را درمان کنند.
گروهی از پژوهشگران سعی دارند با استفاده از پلاسمای خون بیماران شفایافته درمانی برای کرونا بیابند. عدهای دیگر نیز مشغول آزمایش خاموش کردن ژنهایی خاص برای درمان این بیماری هستند.
از سویی برخی دیگر نیز تصمیم دارند تأثیرگذاری داروهای ایدز یا ابولا را برای درمان ویروس کرونا آزمایش کنند.
آنچه در زیر میخوانید گوشهای از تلاشهای محققان برای درمان این ویروس است:
تلاش محققان برای درمان کرونا با پلاسمای خون
نشریه ساینتیست در گزارشی اشاره میکند در سراسر جهان حدود ۱۰۰ آزمایش بالینی برای درمان ویروس کووید ۱۹ انجام میشود. برخی از این آزمایشها در چین انجام میشود و برخی دیگر در ژاپن، تایلند و انگلیس آغاز خواهند شد.
به عنوان مثال در یکی از آزمایشهای بالینی مذکور که هم اکنون در شانگهای در حال انجام است، پزشکان قصد دارند از پلاسمای خون بیماران شفا یافته از ویروس را با پلاسمای خون بیماران ترکیب کنند و دارویی برای درمان کرونا بسازند.
«لو هانگزو» یکی از مدیران مرکز عمومی بهداشت کلینیکی شانگهای در این باره میگوید: ما نسبت به تأثیر گذاری این دارو روی بیماران خوش بین هستیم.
یکی از مقامات سازمان جهانی بهداشت میگوید: این روش درمانی بسیار معتبر است، البته در صورتیکه تزریق آن در زمان مناسب انجام شود تا سیستم ایمنی بیمار بهبود یابد.
درمان با داروی ایدز
از سوی دیگر در ژاپن پزشکان تصمیم دارند با استفاده از داروهای «آنتی رتروویرال» (antiretroviral drugs) ویروس HIV بیماران مبتلا به کووید -۱۹ را درمان کنند. «یوشیهید سوگا»، یکی از مقامات این کشور به روزنامه گاردین میگوید: دولت ژاپن در حال حاضر مشغول انجام اقداماتی است تا در آزمایشی بالینی تأثیرگذاری داروهای HIV برای درمان ویروس کرونا را بررسی کند.
البته تاکنون شواهد محدودی نشان دهنده تأثیرگذاری این داروها برای درمان ویروس کرونا است.
ترکیب داروی ایدز و آنفولانزا
در این میان پزشکان در تایلند با ترکیبی از داروی ضد ویروسی آنفلوانزا و HIVیک زن ۷۰ ساله چینی را درمان کردند. او ۴۸ ساعت پس از دریافت درمان، بهبود یافت.
درمان کرونا با خاموش کردن ژنها
از سوی دیگر وب سایت NPR به تشریح روشهای مختلف برای متوقف کردن عفونت ویروسی پرداخته که یکی از آنها شامل خاموش کردن ژنهای خاص است.
در این گزارش آمده است: در حال حاضر دو روش کلی برای متوقف کردن عفونت ویروسی وجود دارد. یکی از این روشها متوقف کردن آنزیمی است که ویروس با کمک آن یک کپی از خود میسازد و سلولهای دیگر را مبتلا میکند. روش دیگر ساخت یک آنتی بادی تک بنیانی (monoclonal) بر اساس واکنش سیستم ایمنی بیماری است که شفایافته است.
البته محققان مشغول بررسی و آزمایش روش نخست هستند و در حقیقت آزمایش داروی Remdesivir نیز در همین راستا است.
آزمایش داروی ابولا و سارس
شرکت آمریکایی «گیلید ساینس»(Gilead Science) این دارو را برای درمان بیماریهای عفونی مانند ابولا و سارس ساخته است. اما گروهی از پزشکان بیمارستان «دوستی چین و ژاپن» قصد دارند تأثیرگذاری این دارو برای درمان کرونا را روی انسانها آزمایش کنند. این آزمایش بالینی احتمالاً در آوریل تکمیل شود.
از سوی دیگر شرکت داروسازی Sironamics امیدوار است با استفاده از روش «دستکاری RNA» ، ژنهای کلیدی در ویروس جدید کرونا را خاموش کند.
«پاتریک لو» مدیر ارشد اجرایی شرکت مذکور میگوید: ما در حال حاضر مشغول آزمایش ۱۵۰ ژن با استفاده از سلولهای کشت شده در آزمایشگاه هستیم. در همین راستا با گروههایی در آمریکا و چین همکاری میکنیم.
این درحالی است که به گفته محققان برخی از داروهایی که هم اکنون تاییدیه سازمان غذا و دارو آمریکا را دارند قابلیت متوقف کردن آنزیمهای ویروس کرونا را دارند.
NPR در ادامه مینویسد: روش دوم برای از بین بردن ویروس به وسیله مولکولهایی برگرفته از سیستم ایمنی است. این روش به تولید آنتی بادیهای تک بنیانی میپردازد که در اصل پروتئینهای هستند که برای متوقف کردن یک ویروس طراحی شدهاند.
شرکت فناوری زیستی کاناداییAbCellera قصد دارد با استفاده از این روش دارویی برای درمان ویروس کرونا بسازد.
درمان به وسیله آنتی بادی بیماران بهبودیافته
«استر فالکونر» مدیر بخش توسعه و تحقیقات این شرکت کانادایی میگوید: ما سعی داریم با تحقیق روی بیماران بهبود یافته از کرونا، آنتی بادیهای مذکور را شناسایی کنیم. زیرا سیستم ایمنی بدن آنها راهی برای پاکسازی ویروس یافته است. ما میتوانیم خیلی سریع و در کمتر از یک روز میلیونها سلول ایمنی مختلف را بررسی کنیم. به این ترتیب میتوان آنتی بادیهایی تک بنیان و مخصوص را برای درمان کرونا ساخت.
تولید واکسن کرونا از یک ویروس تنفسی
از سوی دیگر به تازگی شرکت آمریکایی گرفکس ادعا میکند واکسنی برای ویروس کرونا ساخته است. به گفته مدیران این شرکت واکسن مذکور تولید شده و اکنون میتوان آن را روی حیوانات آزمایش کرد.
همچنین این شرکت ادعا میکند محققان برای رعایت جوانب ایمنی از ویروس زنده یا غیر فعال کرونا برای تولید واکسن استفاده نکردهاند. بلکه محققان گرفکس این واکسن را مبتنی بر یک آدنوویروس ساختهاند.
آدنوویروس ها شایعترین دلیل عفونتهای تنفسی ویروسی هستند و در تولید واکسنهای مختلف از آنها به طور گسترده استفاده میشود.
هرچند آزمایش و تولید واکسن به طور معمول بین ۱۸ ماه تا ۲ سال طول میکشد اما شرکت گرفکس هنوز اعلام نکرده این واکسن چه زمان تولید میشود.
تولید واکسن کرونا با کمک گیره مولکولی
تلاشها برای تولید واکسن کرونا فقط مختص یک کشور یا دانشگاه نیست. یک کارخانه داروسازی در استرالیا تولید آزمایشی واکسن جدیدی برای کرونا را آغاز کرده است. محققان دانشگاه کویینزلند در بازه زمانی ۶ هفتهای و با استفاده از فناوری گیره مولکولی این واکسن را ساختهاند. محققان از ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰ میلادی فعالیت خود را برای تولید واکسن را آغاز کردند. آنها بخشی از ویروس به نام پروتئین اسپایک را شناسایی کردند و هدف گرفتند. برای این منظور آنها از فناوری گیره مولکولی استفاده کردند.
گیرههای مذکور طوری طراحی شدهاند تا شکل پیچیده و در حال تغییر پروتئین اسپایک حفظ کنند. به این ترتیب سیستم ایمنی بدن انسان میتواند آن را شناسایی کند و راههایی برای از بین بردن آن بیابد. این واکسن از هفته آینده روی حیوانات آزمایش میشود.
نخستین واکسن اواخر آوریل میآید
در همین حال شبکه خبری سی ان بی سی در گزارشی مینویسد: سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده نتایج اولیه دو آزمایش کلیدی برای ویروس کووید تا ۳ هفته دیگر اعلام میشود.
یکی از این آزمایشها دارویهای Lopinavir و Ritonavir (که برای درمان HIVبه کارمی روند) را ترکیب کرده است.
همچنین «شو ناپینگ» معاون وزیر علوم و فناوری چین اعلام کرده نخستین واکسن کرونا در اواخر ماه آوریل به طور بالینی آزمایش میشود.