۰۹ تير ۱۳۹۸ - ۱۸:۴۰
کد خبر: ۵۱۱۱۹
روزنامه نگار کرد عراقی در خصوص جنایت اخیر پژاک در ایران گفت: این اقدام تحت هر شرایطی باشد جنایت است.
به گزارش پایداری ملی، پژاک بار دیگر در مناطق کردنشین ایران، مردم عادی را ترور کرد.

این خبر، در سال چندین بار تکرار می‌شود و رسانه‌ها برای مدتی به آن می‌پردازند و مجدداً تا انجام جنایت بعدی فراموش می‌شود.

در خرداد 1398 حداقل 5 غیرنظامی کُرد ایرانی در مقابل خانواده‌هایشان به طرز فجیعی توسط پژاک شکنجه و کشته شدند. کمپینی هم توسط «دیدبان حقوق بشر کردستان ایران» در فضای مجازی شکل گرفته که خواستار محکومیت و خلع سلاح پژاک شده است. برای بررسی دلایل وقوع این جنایات با عثمان باشقلی روزنامه نگار اهل اقلیم کردستان عراق گفت‌و‌گو کرده‌ایم.

سوال: پژاک طی یک هفته چهار غیرنظامی ‌کُرد ایرانی را در برابر چشم خانواده‌هایشان به قتل رسانده است. به نظر شما چرا پژاک غیرنظامیان را به قتل می‌رساند؟

باشقلی: هر قتلی که پژاک انجام می‌دهد، یک جنایت است. در تاریخ بشریت هم این نوع اقدامات جنایت بوده‌اند. قتل انسان‌ها به دلایل سیاسی، ایدئولوژیک یا به خاطر داشتن دیدگاهی متفاوت جنایتی بزرگ است.

مهم نیست این افراد کُرد هستند یا نه؛ مهم انسانیت است. گروه‌های مختلف نباید دست به جنایت بزنند. دنیای امروز به سوی انسانیت و اتحاد پیش می‌رود و ویژگی‌های قدیمی‌ مبتنی بر قومی، ‌جغرافیایی و ملی از بین می‌روند و جای خود را به معیارهای انسانی می‌دهند.

انسانیت به معیار حاکم در دنیا تبدیل می‌شود. هر جایی که در آن حقوق بشر رعایت شود، آنجا جایی پیشرفته است نه منطقه‌ای که در آن قتل و جنایت صورت گیرد.

این پیشرفت شامل همه حوزه‌های سیاسی، فناوری و اقتصادی می‌شود. متاسفانه گروه‌های تندرو حداقل هر هفته غیرنظامیان از جمله کودکان را به قتل می‌رسانند. تنها دلیل نیز این است که این غیرنظامیان دیدگاهی متفاوت از دیدگاه این گروه‌های تندرو دارند.

این که به برنامه و ایدئولوژی یک گروه اعتقاد نداشته باشیم، دلیلی برای قتل غیرنظامیان نمی‌شود. لازم است همه اعم از احزاب سیاسی و حاکمیت‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد دست به دست هم دهند و با این پدیده غیرانسانی مقابله کنند.

باید با این گروه‌های تمامیت‌خواه مقابله کرد، چون نمی‌توان همه را مجبور کرد مثل هم فکر کنند. من به عنوان یک انسان می‌گویم قتل یک غیرنظامی ‌به هر دلیلی و با هر توجیهی، جنایت است. چون فرد آزاد به دنیا آمده و یک گروه نمی‌تواند او را مجبور کند همانند ایدئولوژی آن فکر کند. این که این گروه‌های مسلح، دیدگاه خود را بر مردم تحمیل می‌کنند اقدامی ضد بشری است.

سوال: یکی از افراد کشته شده به نام «سامان دانشور» قبلاً 10 سال عضو پژاک بوده و چهار سال پیش جدا شد، اما اعضای پژاک آمده‌اند و در روستا جلوی چشم همه او را با سه گلوله به قتل رسانده‌اند. پژاک مدعی آزادی و دموکراسی است، آیا فردی که عضو شده، اکنون آزاد نیست از پژاک جدا شود؟

باشقلی: این که این فرد به دستور حزب کشته شده باشد یا به دستور فرد یعنی فرماندهی محلی، در هر دو حالت محکوم است. از این نوع قتل‌ها در بین احزاب کردی زیاد دیده می‌شود و سابقه هم دارد. بارها دیده‌ایم فردی عضو یک حزب را به خاطر داشتن اختلافات حزبی یا حتی خانوادگی به قتل رسانده است. در این مورد دقیقاً نمی‌دانم موضوع چه بوده، اما این قتل حتماً محکوم است.

سوال: من با افراد محلی مصاحبه کردم. آنها تایید کردند اعضای مسلح پژاک آمدند و مردم را تهدید کردند و در برابر چشم خانواده، سامان دانشور را کشتند.

باشقلی: باید بگویم این که فردی از یک حزب جدا شود و او را به خاطر جدا شدن، به قتل می‌رسانند، یک اقدام غیرانسانی و جنایت است. نباید فرد را ناچار کرد حتماً در حزب بماند. این جنایت است. پژاک هم مدعی دموکراسی و آزادی است، اما دست به چنین اقداماتی می‌زند!

می‌گویند ما کردها تحت ستم بوده‌ایم و خواهان ایرانی دموکراتیک هستیم، اما خودشان دست به اقدامات ضد دموکراتیک علیه اعضای خود نیز می‌زنند. کجای این دموکراسی است؟ وقتی خودشان به دموکراسی اعتقاد ندارند، چگونه می‌توان مدعی دموکراسی شد.

چگونه می‌توان از ترک و عرب و فارس خواست با آنها دموکراتیک رفتار کنند. اگر واقعاً به دموکراسی اعتقاد دارند باید از خود شروع کنند. اگر کردها بتوانند با خود دموکراتیک باشند در آن صورت می‌توانند با ترک و عرب و فارس هم دموکراتیک رفتار کنند.

در غیر این صورت این تلاش‌ها برای ایجاد دموکراسی بی فایده است. نمی‌توان هم خواهان دموکراسی شد، هم رفتاری ضد آن داشت. متاسفانه این رفتارها در قلب جامعه کُرد و احزاب سیاسی کرد نیز ریشه دوانده و نمی‌توانند دموکراسی را تحمل کنند.

این افرادی را هم که کشته‌اند تحت هر شرایطی باشد جنایت است. چون هیچ چیزی به ارزش جان انسان نیست، نه ایدئولوژی نه برنامه احزاب سیاسی به اندازه جان انسان باارزش نیست و اگر کسی دیدگاهی متفاوت از ما دارد نباید به خود حق بدهیم او را به قتل برسانیم.

ما مسئول گرفتن جان مردم نیستیم. من به عنوان یک انسان کُرد این اقدامات را محکوم می‌کنم. اگر کردها دست از این روند برندارند همچنان عقب‌مانده خواهند بود. چون در مغز ما تزریق کرده‌اند فقط همدیگر را بکشیم.

اگر چنین باشد اختلافات ما بیشتر خواهد شد و راه به جایی نیز نخواهیم برد. جامعه نیز متلاطم خواهد شد و این بر تمام ابعاد آن تاثیر خواهد گذاشت. به هر حال این اقدامات زشت و ناخوشایند است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر