سفر رسمی رئیس جمهور روسیه به قرقیزستان فصل جدیدی از همکاریهای دو کشور را رقم خواهد زد و مسائل مهمی از جمله موضوعات نظامی، سیاسی و افزایش همکاریهای اقتصادی مورد بررسی طرفین قرار خواهد گرفت.
به گزارش پایداری ملی، در آستانه سفر رسمی «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه به قرقیزستان موضوعات مهمی در ارتباط با همکاریهای دوجانبه «بیشکک» و «مسکو» مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
پایگاه نظامی دوم روسیه در قرقیزستان
«دانیار صدیق اف» رئیس بخش سیاست خارجه دستگاه ریاست جمهوری قرقیزستان در نشست مطبوعاتی از عدم موضوع ساخت پایگاه نظامی دوم روسیه در قلمروی این قرقیزستان در برنامه مذاکرات رؤسای جمهور 2 کشور خبر داد.
وی گفت: اما امضای توافقنامه همکاری جدید در حوزه نظامی از جمله تغییر وضعیت پایگاه نظامی روسیه در شهر «قند» قرقیزستان به امضا طرفین میرسد.
صدیق اف ادامه داد: پس از سفر رسمی پوتین روابط دوجانبه روسیه و قرقیزستان به سطح جدیدی خواهند رسید و ارتباط دو کشور نزدیک تر خواهد شد.
وی گفت: تبادل نظر درباره مسائل اقتصادی، نظامی- تجهیزاتی، توسعه زیرساختها، انرژی و کشاورزی شکل خواهد گرفت.
این مقام دستگاه ریاست جمهوری قرقیزستان خاطر نشان کرد: در آستانه سفر پوتین به بیشکک روسیه مهاجرین قرقیزی متخلف را مورد عفو قرار داد در نتیجه شهروندان قرقیزستان که قبلا قوانین مهاجرتی روسیه را نقض کرده بودند میتوانند به طور هیچ مشکلی به این کشور سفر کنند.
صدیق اف تصریح کرد: در چارچوب بازدید پوتین بیش از 30 سند همکاری امضا میشود و روابط دوجانبه به سطح جدید و استراتژیک میرسند.
تقویت روابط بین جامعه کسب و کار و جامعه علمی
وی ادامه داد: در بازدید پوتین هشتمین دوره کنفرانس بین استانی قرقیزستان- روسیه با حضور بیش از 700 نماینده جامعه کسب و کار 2 کشور برگزار میشود که در آن قراردادهای جدیدی برای ایجاد شرایط مطلوب برای تولید کنندگان و تجار امضا میشوند.
صدیق اف افزود: علاوه بر این همایش رؤسای دانشگاههای عالی 2 کشور با حضور 40 نماینده دانشگاههای 2 کشور برگزار میشود.
دیدار پوتین و با رئیس جمهور سابق قرقیزستان
رسانههای محلی مطالب زیادی درباره دیدار احتمالی پوتین با «الماس بیک آتامبایف» رئیس جمهور سابق قرقیزستان و رئیس حزب پارلمانی «سوسیال دموکرات» منتشر کردند.
آتامبایف در زمان ریاست جمهوری خود روسیه را به عنوان شریک استراتژیک میدانست و حتی پس از اتمام دوره ریاست جمهوری، وی در نشستهای رسمی در مسکو شرکت میکرد اما در حال حاضر آتامبایف به عنوان رئیس جنبشهای اپوزیسیونی قرقیزستان معرفی میشود.
مقامات رسمی قرقیز در مورد این گونه اخبار هیچ واکنشی را نشان ندادند.
حضور روسیه در ساخت نیروگاههای برق آبی
قرار است مسائل مربوط به ساخت نیروگاههای برق آبی در قرقیزستان توسط شرکتهای روسیه در قالب هشتمین دوره کنفرانس بین استانی قرقیزی- روسیه بررسی شود.
به گفته مقامات دولتی قرقیزستان، روسیه شریک تجاری اصلی این کشور است که مبادلات تجاری در سال گذشته چهار برابر افزایش یافت و بر اساس نتایج سال 2018 میزان سرمایه گذاری روسیه در حدود 123 میلیون دلار بود که رشد 25 درصدی را نشان می دهد.
«دانیار ایمان علی اف» رئیس بخش توسعه استراتژیک، اقتصاد و مالی دستگاه ریاست جمهوری قرقیزستان از بررسی مسائل ساخت نیروگاههای برق- آبی کوچک خبر داد و گفت: قراردادهای مختلف به امضای طرفین خواهد رسید که تعداد قراردادها و بودجه آنان پس از اتمام سفر پوتین اعلام میشود.
ایمان علی اف همچنین بر اهمیت سفر رؤسای بزرگترین شرکتها و بانکهای روسیه تأکید کرد و گفت: نمایندگان شرکتهای نفتی، فن آوری، صنعتی، بانکهای نظیر «ونیشتارگ بانک» (بانک صادرات) و غیره همراه با پوتین به قرقیزستان میآیند.
وی ادامه داد: بیشکک علاقمند استفاده از تمام ظرفیتهای این بازدید رسمی است زیرا در قرقیزستان برنامههای متوقف شده در زمینه انرژی، صنعت، نیروگاههای برق آبی و غیره وجود دارد و مسئله اصلی آنان عدم سرمایه میباشد.
مقامات قرقیزی خواستار دریافت مجوز برای صادرات محصولات غذایی خود به روسیه است و در مذاکرات دوجانبه حتما اینگونه مسائل مطرح میشوند.
برای نمایندگان جامعه کسب و کار روسیه ظرفیت راه آهن قرقیزستان معرفی خواهد شد همچنین دولت بیشکک علاقمند انتقال این شرکت به سهامی خاص است.
توجه به جوانان
در چارچوب بازدید پوتین همایش با موضوع «جوانان روسیه و قرقیزستان: چشم اندازهای همکاری» در بیشکک راه اندازی شد.
آژانس امور جوانان و ورزش قرقیزستان یکی از برگزار کنندگان این همایش است و این مرکز ایجاد برنامهها برای تقویت همکاری جوانان 2 کشور را هدف خود عنوان کرده است.
همچنین دولتمردان مسائل توسعه سیاست در حوزه جوانان را بررسی میکنند.