بهگزارش پایدرای ملی، ایران در حال حاضر در حالی با بهرهبرداری از 12 هزار مگاوات نیروگاه برقآبی رتبه ۱۹ دنیا، ششم آسیا و دوم منطقه خاورمیانه را به خود اختصاص داده است که قدرت اول تولید برق بین کشورهای منطقه است.
بنابراین گزارش، اکنون بهواسطه توانمندی و ارتباطی که با کشورهای همسایه از جهت تبادل انرژی برقرار است، میتوانیم بهعنوان قدرت اول تولید برق، حضور فعالی در بازارهای منطقه داشته باشیم.
ایران در حال حاضر بیش از 80 هزار مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاهی دارد و این میزان ظرفیت نصب شده نسبت به چهار دهه قبل، بیش از 11 برابر رشد کرده است.
*کشورهای همسایه همواره نیازمند متخصصان و سازندگان ایران
این رشد ظرفیت نیروگاهی به گونهای است که کشورهای همسایه همواره نیازمند و پذیرای حضور متخصصان و سازندگان ایرانی هستند و به لحاظ خودکفایی ۹۰ درصدی در ساخت تجهیرات شبکه تولید و توزیع تحریم ها باعث رشد و شکوفایی توان داخلی شده است.
*ایران رتبه دوم تولید برقابی در خاورمیانه
بر اساس تازهترین گزارش انجمن جهانی انرژی برقآبی، میزان تولید نیروگاههای برقآبی دنیا به حدود چهار میلیون مگاوات ساعت رسیده است که این میزان تولید انرژی برقآبی مانع از انتشار چهار میلیارد تن گازهای گلخانهای در سراسر جهان شده است.
در حال حاضر 26.5 درصد از کل انرژی تولیدی دنیا توسط انرژیهای تجدیدپذیر تامین میشود که در این بین 16.4 درصد از این رقم مربوط به نیروگاههای برقآبی، 5.6 درصد مربوط به نیروگاههای بادی، 2.2 درصد مربوط به نیرگاههای زیست توده، 1.9 درصد مربوط به نیروگاههای خورشیدی و 0.4 درصد مربوط به سایر نیروگاههای تجدیدپذیر است که در کشور ایران سهم نیروگاههای برقآبی از کل ظرفیت نیروگاهی نصب شده به حدود 15 درصد رسید است.
طبق گزارش این انجمن که در سال 2018 منتشر شده است، در حال حاضر کشور چین بیشترین ظرفیت نیروگاههای برقآبی جهان را به خود اختصاص داده است، به طوری که میزان تولید واحدهای برقآبی این کشور به بیش از 341 هزار مگاوات رسیده است.
پس از چین نیز کشورهای آمریکا (103 هزار مگاوات)، برزیل (100 هزار مگاوات) و کانادا (81 هزار مگاوات) در میان چهار کشور برتر دارای بیشترین ظرفیت نیروگاههای برقآبی قرار گرفتهاند.
کشور ایران نیز هماکنون با بهرهبرداری از 12 هزار مگاوات نیروگاه برقآبی رتبه نوزدهم دنیا، ششم آسیا و دوم منطقه خاورمیانه را به خود اختصاص داده است.
نمودار ظرفیت کشورهای جهان در تولید برقابی
*افزایش ۱۱ برابری طول شبکههای برق کشور در طول 40 سالدر حال حاضر کشورهای چین، ژاپن، هند، ترکیه، ویتنام و ایران شش کشور برتر آسیا به لحاظ بهرهبرداری از نیروگاههای برقآبی هستند.
براساس گزارش انجمن جهانی انرژی برقآبی، ایران در سال 2017 توانسته است با بهرهبرداری از 520 مگاوات واحدهای جدید برقآبی در میان کشورهای پیشتاز این بخش قرار بگیرد و رتبه هفتم جهان را به لحاظ افزایش ظرفیت نیروگاههای برقآبی به خود اختصاص بدهد.
طول شبکههای برق کشور (انتقال، فوق توزیع و توزیع) در طول 40 سال گذشته بیش از 11 برابر افزایش یافته و از مرز 923 هزار کیلومتر مدار گذشته است که این حجم شبکه برق احداث شده حدود 154 برابر طول مرزهای زمینی ایران با کشورهای همسایه و 74 برابر قطر کره زمین است.
نگاهی به فعالیتهای این صنعت در زمینه احداث شبکههای برق (انتقال، فوقتوزیع و توزیع) در کشور حکایت از آن دارد که طول شبکههای یاد شده در سال 57 و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی به حدود 81 هزار کیلومترمدار میرسید که با همت تلاشگران صنعت برق این رقم در ابتدای دولت یازدهم به حدود 812 هزار کیلومترمدار و هم اکنون از مرز 923 هزارکیلومتر مدار گذشته است تا برق به دورترین نقاط مصرف برسد و مشترکان از نعمت آن برخوردار شوند.
بر این اساس در مدت زمان فعالیت دولت تدبیر و امید بیش از 110 هزار کیلومتر مدار به طول شبکههای برق کشور افزوده شده است و طبق برآورد صورت گرفته شبکههای برق (انتقال، فوقتوزیع و توزیع) کشور نسبت به ابتدای انقلاب 11.3 برابر افزایش پیدا کرده است.
بنابراین برق در ایران بدون در نظر گرفتن نیروگاهها و پستهای برق، در بیش از 923 هزار کیلومتر کابل جریان دارد که این حجم شبکه برق احداث شده حدود 154 برابر طول مرزهای زمینی ایران با کشورهای همسایه و 74 برابر قطر کره زمین است.