اگرچه از رئیسجمهوری و وزیر ارتباطات تا دادستان کل کشور، صیانت از حقوق و حریم خصوصی شهروندان را جزو وظایف خود میدانند، اما همانطور که رئیس مرکز ملی فضای مجازی نیز معتقد است، دوران حفاظت صرف دولت و حکومت از امنیت مردم به سر آمده و همه مردم باید در تأمین امنیت فضای سایبر در کشور نقش ایفا کنند.
به گزارش پایداری ملی، اگرچه از رئیسجمهوری و وزیر ارتباطات تا دادستان کل کشور، صیانت از حقوق و حریم خصوصی شهروندان را جزو وظایف خود میدانند، اما همانطور که رئیس مرکز ملی فضای مجازی نیز معتقد است، دوران حفاظت صرف دولت و حکومت از امنیت مردم به سر آمده و همه مردم باید در تأمین امنیت فضای سایبر در کشور نقش ایفا کنند.
رئیسجمهوری در جلسه شورای عالی فضای مجازی در روز شنبه ۱۹ تیر ماه، ضمن تأکید بر صیانت از اطلاعات و حریم خصوصی مشترکان اپراتورهای تلفن همراه برخورد قانونی با هرگونه سوءاستفاده در این حوزه را لازم دانست و بر لزوم اتخاذ تدابیر ویژه در حوزه حفاظت از حریم خصوصی برای جلوگیری از هرگونه دسترسی غیرمجاز تأکید کرد.
در عین حال، محمود واعظی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- با اشاره به وضعیت امنیت در شبکه ملی اطلاعات و محیط فضای مجازی کشور عنوان کرد: حفظ اطلاعات مردم، کمتر شدن اختلالات، محدودسازی دسترسی به داخل از خارج و... از جمله مصادیق در زمینه امنیت است که به آنها توجه میشود و گرچه از ابتدا که این شبکه درست شد، ما وارث یک شبکه وصله پینهای بودیم، اما امروز آن را باز تعریف و دوباره طراحی کردیم به طوری که در دنیا قابل قبول است و چون در شبکه جدید همه چیز با هم دیده شده، امنیت شبکه نیز بالا رفته است.
واعظی همچنین در پاسخ به شبهاتی در مورد ایجاد خلل در حریم خصوصی افراد با ایجاد شبکه ملی اطلاعات، با بیان اینکه بحث حریم خصوصی هیچ ارتباطی به شبکه ملی اطلاعات ندارد، افزود: ما یک نظام مانند همه نظامهای دنیا داریم و طبق قانون ما هویت همه مصرفکنندگان تلفن و اینترنت مشخص است و ارتباطی به شبکه ملی اطلاعات ندارد و قبل از شبکه ملی اطلاعات نیز هویتها مشخص بود.
وی با تأکید بر حفظ حریم خصوصی از طرف دولت بیان کرد: دولت خود را موظف میداند حریم خصوصی کسانی که از شبکه چه در زمینه مخابرات و چه IT استفاده میکنند صیانت کند و البته اینکه اطلاعات مردم در ایران تحت نظر دولت باشد بیشتر صیانت میشود تا اینکه اطلاعات به خارج برود و هیچ کسی مسئول آن نباشد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین خاطرنشان کرد: موضوع حریم خصوصی و حقوقی و شهروندی جزو اولویتهای ماست که باید رعایت شود و ما نباید فکر کنیم اگر شبکهای در داخل ایران و توسط محققان، دانشگاهیان و شرکتهای خصوصی و دانشبنیان به وجود میآید قابل اعتماد نیست چرا که قطعاً حریم خصوصی با استفاده از شبکههای داخلی بیشتر حفظ میشود.
واعظی در ادامه افزود: با توجه به حجم و تعداد شبکههای اجتماعی که در ایران فعالیت میکنند راهکار آن است که مردم را متقاعد کنیم به استفاده از شبکههای اجتماعی بومی روی آورند، زیرا در این شبکهها این امکان وجود دارد که مزایای متعددی علاوه بر مزایای شبکههای خارجی در نظر گرفته شود.
وزیر ارتباطات همچنین با رد این تصور که اگر از شبکههای اجتماعی خارجی استفاده کنند، هیچ نظارتی روی آنها وجود نخواهد داشت، گفت: دولت علاقهای به نظارت بر استفاده مردم از این فضاها ندارد مگر با حکم قضایی و در این میان فرقی ندارد که ارتباطات مردم در شبکه اجتماعی داخلی، خارجی یا محیط پیامک یا تلفن همراه انجام شود، زیرا اگر لازم باشد دستگاههای امنیتی روی تمامی این موارد نظارت کامل دارند.