عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: یک سوم اراضی قابل کشت در جهان از کمبود آب کافی برای کشاورزی رنج میبرند.
به گزارش پایداری ملی، دکتر پیام پزشکپور در گفتوگو با خبرنگار ایسنا گفت: در میان عوامل محدود کننده طبیعی، کمبود آب مهمترین عاملی است که به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان به طرق مختلف باعث محدودیت کاشت و کاهش محصولات غذایی میشود.
وی اضافه کرد: بر اساس گزارش فائو 90 درصد از کشور ایران با متوسط بارندگی 240میلیمتر در نواحی خشک و نیمه خشک قرار دارد.همچنین یک سوم اراضی قابل کشت در جهان از کمبود آب کافی برای کشاورزی رنج میبرند و با تغییرات آب و هوایی و افزایش جمعیت این مشکل در آینده جدیتر خواهد شد.
پزشکپور ادامه داد: بنابراین شناسایی گیاهان متحل به این شرایط با عملکرد مطلوب و مطالعه ساز و کارهای تحمل آنها از مهمترین راه حلها برای مبارزه با مشکل خشکی است. با این حال به نظر میرسد عملکرد دانه در شرایط بدون تنش و تنش خشکی نقطه شروع خوبی برای انتخاب ژنوتیپها جهت استفاده در کارهای به نژادی در شرایط خشکی باشد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان تصریح کرد: حبوبات نقش مهمی در تامین نیازهای غذایی انسان ایفا میکنند، بنابراین به نظر میرسد یکی از راههای مقابله با تنش خشکی، اصلاح گیاهان متحمل و زودرس است و شناخت این موضوع که هر یک از گیاهانیا ژنوتیپها چگونه با تنش مقابله میکنند، حائز اهمیت است.
وی یادآور شد: انتخاب برای گیاهانی که بدین شکل از تنش خشکی اجتناب میکنند با موفقیتهای زیادی همراه بوده و به منظور انتخاب ژنوتیپهای متحمل به خشکی شاخصهای مختلفی بر اساس عملکرد در شرایط تنش و غیرتنش معرفی شده است.