سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشوردر هم اندیشی ملی چشم انداز آینده معماری ایران با تشکر ازدست اندرکاران بنیاد معماری انقلاب اسلامی که به یک خلا جدی در این موضوع پرداختند،گفت: آثار معماری هر ملت و تمدن می تواند نشان دهنده ی تفکر، باور و نتایج تمدن بشری باشد.
"موضوع معماری فاقد نگاه معمارانه"
وی با اشاره به اهمیت موضوع معماری و دفاع گفت: به لحاظ مسئولیتی که در حوزه پدافند غیرعامل دارم اگر معماری را به عنوان ساخت و ساز، آبادانی و طراحی و تولید فضا برای انسان مطرح کنیم و موضوع معماری را صرفا بنای مسکونی نبینیم بلکه بنا های اداری، صنعتی، شبکه ترافیک، پل ها، تاسیسات، کارخانه ها و مجتمع های صنعتی و شهرهای بزرگ مصنوع معماری ببینیم،گزینش طراحی صنعتی بیشتر در حوزه های صنعتی و مجتمع های بزرگ حاکم شده و فاقد نگاه معمارانه بر موضوع می باشد.
" هدف معماری تولیدکننده آرامش برای زندگی بشر"
دکتر جلالی یکی از کارکردهای معماری را حفاظت از انسان در برابر خطرات و تهدیدات دانسته و گفت:هدف معماری تولیدکننده آرامش، سکونت، امنیت، پایداری و بازدارندگی برای زندگی بشر است.
" کارکرد دفاعی موضوع جدی معماری "
رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشورگفت:وقتی در تاریخ بشر و شکل گیری بناها نگاه می کنیم می بینیم یکی از کارکردهای جدی کارکرد دفاعی است به شکلی که در تاریخ گذشته نمی توانیم شهری را پیدا کنیم که بدون عناصر دفاعی باشد. در واقع دروازه ها برج ها، باروها، ارگ ها و این دسته از عناصر، عناصر معماری دفاعی بوده که ضمن ایجاد زیبایی کارکرد دفاعی را برای شهرها و منازل تامین می کردند.
"نقش معماری در تولید امنیت"
سردار جلالی دفاع و پدافند را به دو دسته دفاع با اسلحه و دفاع بدون اسلحه تعریف و عنوان داشت: ،دفاع با اسلحه دفاع نظامی است که با استفاده از واحدهای نظامی انجام می شود ، در واقع پدافند غیر عامل را دفاع بدون اسلحه می نامند ، در تعریفی که به تصویب مقام معظم رهبری نیز رسیده و ابلاغ شده است، پدافند غیرعامل اینگونه تعریف میشود" به مجموعه ای از اقدامات، تدابیر و رویکرد های غیر مسلحانه ای گفته می شود که بدون استفاده از سلاح و تجهیزات نظامی باعث تولید بازدارندگی دفاعی و پایداری و تداوم کارکردهای اساسی و کاهش آسیب پذیری ها در برابر تهدیدات می شود"،به طور خلاصه می توان پدافند غیرعامل را دفاع با سایر ابزار به غیر از ابزار نظامی نگاه کرد لذا معماری هم می تواند نقش بسیار جدی در تولید امنیت و بازدارندگی داشته باشد.
" هدف نهایی پدافند غیر عامل ایجاد امنیت برای انسان"
وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری که پدافند غیر عامل را مصونیت بخشی به جامعه تعریف کرده اند به نوعی که اگر تهدیدی اثر کرد، اثر تهدید حداقل باشد یا اینکه بی اثر باشد، گفت:همانطور که هدف غایی معماری ساخت فضا و بنا برای انسان است، در پدافند غیر عامل هم کاملا انسان محور حرکت می کنیم و هدف نهایی پدافند غیر عامل ایجاد سکونت، آرامش و امنیت برای انسان است.
"تسلط بر تهدید با دانش معماری"
سردار جلالی تهدیدات را به دو دسته تهدیدات طبیعی و تهدیدات غیرطبیعی و انسان ساخت تقسیم کرد و گفت:تهدیدات طبیعی مثل سیل و زلزله و ...، که منشا آن طبیعت است و خصومت و انگیزه برای تخریب وجود ندارد بلکه فعل و انفعالات طبیعی ممکن است تهدید ایجاد کند، تهدیدات طبیعی ثابت و کم تغییرند چون ثابت هستند، دانش بشر منجمله دانش معماری می تواند بر آن تسلط و با آیین نامه ها و نظامات و تدابیر، اثر آن را کنترل کند.
"کم کردن اثر تهدیدات انسان ساخت"
رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشورگفت:تهدیدات غیر طبیعی و انسان ساخت که در موضوع پدافند غیرعامل با آن مواجه هستیم، تهدیداتی هستند که انسان در آن نقش و دانش، تجربه، انگیزه و اراده و استراتژی در آن وجود دارد، این تهدیدات متغیر، پویا و متناسب با تغییر در تکنولوژی و دانش در حال تغییر می باشند، کنترل کردن و بی اثر کردن این نوع تهدیدات با روش های معماری کار مشکلی است که بایستی به آن پرداخت.
" مدل تهاجم به سازه ها ، مدل مهندسی "
دکتر جلالی گفت:در مدل تهدیدات انسان ساخت، مدل تهاجم به سازه ها به نوعی یک مدل مهندسی شده است و طراحان سلاح تهاجمی با نظام باربری ساختمان ها آشنایی دارند.
" توسعه مفاهیم و ظرفیت های مهندسی معماری "
سردار جلالی در خاتمه با اشاره به تربیت نیروی انسانی در این زمینه گفت:ما حدود ۱۲ سال است که در زمینه ی روش های کنترل تهدیدات با استفاده از ابزار و تکنیک های معماری در حال کار هستیم و توانسته ایم دانشجویانی در این زمینه تربیت کنیم،ان شاء الله بتوانیم با توسعه مفاهیم و ظرفیت هایی از مهندسی معماری و هنر معماری با هر دو نگاه برای ایجاد امنیت، سکونت و سلامتی برای مردم استفاده کنیم.
شایان ذکر است؛ این هم اندیشی با مشارکت جمع کثیری از برجستهترین اساتید معماری کشور و چهرههای ماندگار و از سوی دیگر حضور و همکاری صمیمانه بالاترین رده مدیریتی وزارت خانهها و دستگاههای اجرای و رسمی کشور، ۱۷ دانشگاه مهم سراسر کشور و بیش از ۲۵ نهاد و سازمان دیگر، بدون شک از منظر جامعیت یکی از بزرگترین هم اندیشیهای تخصصی برگزار شده پس از انقلاب میباشد و میتواند نقشه راه مناسبی برای آینده معماری ایران محسوب شود، همچنین در این مراسم از کتاب منویات مقام معظم رهبری در مقوله معماری با عنوان"طرحی از آسمان" و کتاب"گذری بر چشم انداز معماری ایران رونمایی شد.