وزیر خارجه عربستان با متهم کردن ایران به تشدید بحران در یمن، از راهحل سیاسی در سوریه و توافق هستهای به این دلیل که به گفته او مانع دستیابی تهران به سلاح اتمی میشود استقبال کرد اما همزمان گفت که ریاض «قاطعانه با دخالت ایران» مقابله میکند.
الجبیر که این روزها بشدت به ایران حمله و تهران را به سیاسی کردن فاجعه «منا» و دخالت در امور کشورهای عربی متهم میکند، در خصوص سوریه، یمن، فلسطین، ایران و تروریسم و صلح و ثبات بینالمللی سخن راند.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس)، «عادل الجبیر» وزیر امور خارجه عربستان سعودی، پنجشنبه شب به نمایندگی از کشورش در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کرد.
الجیبر: با قاطعیت با ایران مقابله میکنیم
به گزارش «واس»، الجبیر در سخنرانی خود با اشاره به امنیت ملتهای جهان، به توافق هستهای ایران و «5+1» اشاره کرد و مدعی شد که عربستان در رأس کشورهای حامی عاریسازی خاورمیانه از سلاحت اتمی و کشتار جمعی است و همین مسئله سبب شد تا از هر تلاشی که این هدف را محقق میکند، از جمله از توافق مجموعه «1+5» و ایران در دستیابی تهران از سلاح اتمی استقبال کند.
وزیر خارجه عربستان گفت: امیدواریم پس از این توافق، ایران از دخالتهای منفیاش در امور داخلی کشورهای عربی که با قاطعیت با آن مقابله میکنیم، دست بردارد. در عین حال عربستان بر تمایل شدید خود برای برقراری بهترین روابط با ایران بر اساس حسنهمجواری و احترام متقابل و عدم دخالت در امور منطقه تأکید میکند.
الجبیر در ادامه ادعای امارات درباره جزایر سهگانه ایران را تکرار کرد و گفت: در همین خصوص عربستان بار دیگر از ایران میخواهد که اشغال سه جزیره امارات را پایان دهد.
الجبیر: ایران به یمن سلاح قاچاق میکند
الجبیر بخش عمدهای از سخنانش را به یمن اختصاص داد و با تکرار این ادعا که کشورش از «رئیس جمهور قانونی» در یمن حمایت میکند و نیروهای ائتلاف عربی «دستاورهای بزرگی در آزادسازی مناطق متعددی از دست شورشیها از جمله شهر عدن به دست آورده» گفت که این مسئله مقدمهساز بازگشت دولت عبدربه منصور هادی به یمن است و جدیدترین دستاورد، تحکیم سیطره بر باب المندب است که ضامن کشتیرانی آزاد خواهد بود.
او در ادامه به توجیه تجاوز نظامی به یمن که وارد هفتمین ماه خود شده است پرداخت و انقلاب مردمی را کودتا نامید و با بیان اینکه «گزینه نظامی، آخرین گزینه عربستان و کشورهای ائتلاف (عربی) پس از کودتای حوثیها و (علی عبدالله) صالح (رئیس جمهور سابق یمن) و تسلط بر کل کشور و تهدید رئیسجمهور قانونی بود»، گفت: هدف عملیات نظامی در یمن ممانعت از توسعه خطر شبهنظامیان و حفظ امنیت مرزهایمان و یافتن راهکاری سیاسی بر اساس طرح ابتکار خلیجی و نتایج گفتوگوهای ملی و قطعنامه 2216 سازمان ملل است. همچنانکه اذعان میکنیم حوثیها بخشی از بافت اجتماعی یمن هستند اما این مسئله آنان را مُحق نمیکند که شبهنظامیانی خارج از چارچوب کشور یمن در اختیار داشته باشند.
الجبیر در ادامه ایران را نیز بار دیگر در موضوع یمن متهم کرد و گفت: برخی طرفها تلاش میکنند بحران در یمن را از طریق تحریک، تلاش برای قاچاق سلاح برای شورشیان تشدید کنند. مثلا روز شنبه 26 سبتامبر یک کشتی ایرانی توقیف شد که طبق بند مکانیزم بازرسی قطعنامه 2216 توقیف شد و حامل سلاح برای شورشیها بود. این مورد، تنها مورد قاچاق سلاح از طرف ایران نیست. در زمان فعلی عربستان با کشورهای ائتلاف در حال تشدید هماهنگیها با سازمانهای بینالمللی برای ارائه کمکهای حقوقبشری به یمن است... .
الجبیر: راه حل سوریه سیاسی و بر اساس بیانیه ژنو-1 است
نماینده سابق عربستان در سازمان ملل در ادامه به سوریه نیز پرداخت و بدون اشاره به نقش کشورش در تجهیز و حمایت مالی از گروههای تروریستی در سوریه، و با بیان اینکه بحران سوریه وارد سال پنجم شده و هنوز جامعه بینالملل از اتخاذ تصمیمهای تعیینکننده ناتوان مانده است، مدعی شد که بشار اسد در سوریه بیش از 300 هزار انسان را کشته شو 12 میلیون سوری را آواره کرده است.
الجبیر گفت: ما راهحلی جز راهحل سیاسی که بر اساس بیانیه ژنو-یک باشد و هدفش حفظ وحدت ملی و نهادهای کشوری و لشگری و تشکیل شورای انتقالی حکومتی بدون حضور بشار اسد است، برای سوریه نمیبینیم
او مدعی شد که کشورش که هنوز از تروریستها حمایت مالی و تسلیحاتی میکند، راهش را در تلاش برای حل سیاسی ادامه میدهد و در رأس کشورهایی باقی میماند که حام ملت سوریه هستند و نیازهایشان را پاسخ میدهد.
الجبیر: ما امروز شدیدا نیازمند حل منازعه عربی-اسرائیلی هستیم
الجبیر در خصوص مسئله فلسطین، منازعه جهان اسلام با رژیم صهیونیستی با به منازعه عربی-اسرائیلی تنزل داد و با بیان اینکه «مسئله فلسطین بندی همیشگی در برنامه مجمع عمومی سازمان ملل شده است»، گفت که «ما امروز شدیدا نیازمند یافتن راه حلی برای منازعه عربی-اسرائیلی، بر اساس قطعنامههای سازمان ملل و طرح صلح عربی هستیم که عربستان 13 سال پیش آن را ارائه داد و جهان عرب و اسلام و بخش بزرگی از جامعه بینالملل آن را تایید کردند».
او در ادامه از اقدام اسرائیل در هتک حرمت مداوم حرمت مسجد الاقصی که تلاش میکند آن را از حیث زمانی و مکانی تقسیم کند، ابراز انزجار کرد.
الجبیر: همه در معرض خطر تروریسم هستیم
وزیر خارجه عربستان در بخشی دیگر از سخنانش به موضوع تروریسم و ضرورت مقابله با آن پرداخت و با بیان اینکه «مهمترین چیزی که در خصوص مبارزه با تروریسم و افراطگرایی باید بر آن تأکید کنیم، این است که بهدور از نتیجه، نباید آن را به دین و فرهنگ و قومیت ربط داد و همه در معرض خطر آن هستیم»، گفت: عربستان از جمله کشورهایی است که خاک و مردمش را تروریسم هدف قرار داده و هنوز در رویارویی با آن قرار دارد.
الجبیر مدعی شد که کشورش در مقدمه کشورهایی است که از همه جوانب امنیتی و اندیشهای و منابع مالی، در حال مبارزه با تروریسم است و از همین جا عربستان ابراز انزجار خود را از اینکه تروریستها جنایاتشان را به اسلام نسبت بدهند، اعلام میکند حال آنکه اسلام به عشق و صلح و تسامح و اعتدال دعوت میکند.