اندیشکده بروکینگز میگوید رژیم بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی فرصتهای جدید برای جمعآوری اطلاعات فراهم خواهد کرد و سازمانهای اطلاعاتی میتوانند از این گزارشها درباره برنامه هستهای ایران سود ببرند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پایداری ملی، جاشوا رونر، استاد دانشگاه ساوترن متدیست آمریکا، در مقالهای که در پایگاه اینترنتی اندیشکده بروکینگز منتشر شد، نوشت: "اطلاعات مخفی نقش عیانی در مذاکرات کنونی بر سر برنامه هستهای ایران ایفا میکنند. اگر توافق در ژوئن نهایی شود، ایران بخش اعظمی از توانمندی غنیسازی اورانیوم خود را قربانی برداشته شدن تحریمهای اقتصادی کرده و بهمدت بیش از یک دهه مجبور به پذیرش رژیم بازرسیهای سرزده خواهد شد تا پایبندیاش مورد راستیآزمایی قرار گیرد".
وی در ادامه مینویسد: "حضور بازرسان فرصتهای جدیدی برای جمعآوری اطلاعات فراهم خواهد کرد: نه تنها سازمانهای اطلاعاتی از گزارشهای بازرسی درباره برنامه هستهای ایران سود خواهند بود، بلکه آزاد خواهند بود که دیگر حوزههای علمی و زیرساختهای صنعتی ایران را نیز بررسی کنند".
"جان برنان، مدیر سیا، اخیراً از امتیازات زیادی که ایران داده اظهار خرسندی کرده و دیپلماتهای آمریکایی را بهخاطر کسب آنچه میتوانستند، مورد تقدیر قرار داد. هیچ دلیلی برای تردید در صداقت برنان وجود ندارد. در حقیقت، اگرچه روابط بین سیاستگذاران آمریکایی و رهبران اطلاعاتی برخی اوقات شکننده بوده، اما زمانی که پای مسأله ایران به میان میآید هر دو موضع واحدی دارند".
در ادامه مقاله بروکینز، با اشاره به اینکه در گذشته سازمانهای اطلاعاتی برای عدم رویارویی با دولت ارزیابیهای اطلاعاتی خود را تغییر دادهاند میخوانیم که این امر نباید درباره برنامه هستهای ایران تکرار شود و در صورت تخطی ایران از تعهداتش سازمانهای اطلاعاتی آمریکا باید آن را اعلام کنند. "اگر آنها پس از توافق فهمیدند که ایرانیها تقلب میکنند باید آن را آشکارا بیان کنند حتی اگر این امر بهمعنای ناراحت کردن سیاستگذارانی باشند که سرمایهگذاری بسیاری بر آن [توافق هستهای با ایران] کردهاند".
"سیاستگذاران نیز باید جامعه اطلاعاتی را از کانون توجهات بهدور نگه دارند. استفاده از اطلاعات برای توجیه کردن توافق هستهای ایران این انتظار را پدید میآورد که ارزیابیهای آتی نیز علنی شوند. بدین ترتیب وسوسهای برای فشار آوردن بر نهادهای اطلاعاتی پدید خواهد آمد تا اطمینان حاصل شود یافتههای آنها هماهنگ با اظهارات مقامات دولتی باشند".
رونر در انتها مینویسد: "اطلاعات درباره ایران تاکنون دقیق و روابط بین سیاستگذاران و جامعه اطلاعاتی نیز سالم بودهاند. بهترین راه برای حفظ این وضعیت خوب این است که دولت اطلاعات محرمانه را از دسترسی عموم خارج سازد".