به گزارش پایداری ملی به نقل از مهر، در عصر هوش مصنوعی، امنیت سایبری به سطح جدیدی از کارآمدی و قابلیت دست یافته است. این فناوری پیشرفته به سازمانها امکان میدهد تا با هزاران تهدید سایبری که روزانه با آن مواجه هستند، به سرعت و با دقت بالا مقابله کنند. هوش مصنوعی با استفاده از الگوریتمهای پیشرفته یادگیری ماشین، فرآیندهای امنیتی را خودکارسازی کرده و به شناسایی رفتارهای مشکوک و بدخواهانه میپردازد. این قابلیتها به سازمانها کمک میکند تا با سرعت و کارآمدی به تهدیدات پاسخ دهند و امنیت سایبری خود را تقویت کنند.
هزینههای تأمین امنیت سایبری به دلیل افزایش شدید حملات سایبری و پیچیدهتر شدن تکنولوژیهای مورد استفاده در این حوزه، به سرعت در حال افزایش است. هزینههای تأمین امنیت سایبری به دلیل نیاز به استخدام کارشناسان امنیت سایبری با مهارتهای تخصصی، خرید تجهیزات امنیتی گرانقیمت و اجرای سیستمهای امنیتی پیشرفته است. این هزینهها به دغدغهای برای همه بازیگران این عرصه، از جمله دولتها، کسب وکارها و کاربران بدل شده است و همه سازمانها و شرکتها از عهده آن بر نمیآیند.
باقر هدهدی مدیرعامل شرکت دانش بنیان نوآوران فناور هوراد در گفتگو با خبرنگار مهر از طراحی پلتفرم تشخیص نفوذ سایبری خبر داد و گفت: این شرکت در ۲ حوزه هوش مصنوعی و امنیت سایبری فعالیت دارد. در حوزه امنیت سایبری پلتفرمی را طراحی کرده ایم که شناسایی تهدید سایبری را انجام میدهد. این ابزار میتواند بالاتر از ابزارهای موجود، تهدیدات سایبری را شناسایی و اعلام کند که آیا همین الان هکری در شبکه وجود دارد یا خیر؟
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان افزود: در حال حاضر مجری مانورهای امنیت سایبری از سوی پدافند غیرعامل هستیم و پدافند قراردادها را امضا میکند و ما صرفاً آن را اجرا میکنیم. تاکنون به صورت پایلوت در دهها سازمان و شرکت از جمله شرکتهای حوزه برنامه نویسی، شرکتهای خودرویی و … این پلتفرم را اجرایی کرده ایم. همچنین قراردادی با شرکت صنایع ملی پتروشیمی در حال انعقاد است که در مرحله پروپوزال و قرارداد قرار دارد.
این فعال فناور ضمن بیان این مطلب که تنها شرکتی هستیم که ابزار اتوماتیک برای شناسایی تهدیدات سایبری را تولید کرده ایم، تصریح کرد: ما در داخل کشور چنین پلتفرمی را نداریم و در حال حاضر به وسیله نیروی انسانی این کار انجام میشود و اتوماتیک نیست. در حوزه امنیت سایبری به شدت با کمبود نیروی انسانی متخصص رو به رو هستیم و این مشکل نه تنها در کشور ما بلکه در دیگر کشورها نیز وجود دارد. هزینه بالای تربیت نیرو و استخدام موجب شده تا اکثر سازمانها و شرکتها بخشی برای تأمین امنیت خود نداشته باشند و به خاطر هزینههای بالا از شرکتهای امنیت سایبری نیز سرویس دریافت نکنند. خلأ عدم وجود نیروی متخصص باعث شده تا سادهترین حملات سایبری نیز تشخیص داده نشوند.
وی با اشاره به اینکه این ابزار میتواند سرعت شناسایی تهدیدات را افزایش دهد، گفت: به واسطه این پلتفرم موضوع محرمانگی که برای سازمانها اهمیت دارد، حفظ میشود چرا که ممکن است حضور فیزیکی افراد و دسترسی به اطلاعات، سازمانها و شرکتها را با چالشهایی مواجه کند.
هدهدی بیان کرد: در این پلتفرم ۳۰ هزار روش شناسایی حملات سایبری وجود دارد که توسط متخصصان شرکت تحقیق و جمع آوری شده است. کل تکنولوژی این ابزار همین دانش و اطلاعاتی است که در خود دارد و میتواند ۳۰ هزار نوع حمله که توسط هیچکدام از سیستمهای دیگر مثل آنتی ویروسها قابل تشخیص نیست را شناسایی کند.
وی ضمن تاکید بر اینکه فرایند شناسایی تهدیدات سایبری به واسطه این پلتفرم به صورت آنلاین و در لحظه نیست، درباره آن توضیح داد و گفت: به این صورت است که ابتدا یک سازمان شک میکند که به آن حمله سایبری شده و یا میخواهد به صورت دورهای ۳ ماهه، ۶ ماهه و … به لحاظ سایبری چک شود که در این شرایط میتوانند از این پلتفرم استفاده کنند. مزیت این پلتفرم این است که پایش سیستمهای یک سازمان به وسیله نیروی انسانی با توجه به اندازه آن ممکن است تا یک ماه به طول بیانجامد اما این پلتفرم طی ۲-۳ روز این کار را انجام میدهد.