به گزارش پایداری ملی، سردار دکتر غلامرضا جلالی در شورای پدافند غیرعامل استان خراسان رضوی که با حضور یعقوبعلی نظری استاندار مدیرکل پدافند غیرعامل استان و جمعی از مدیران استانی برگزار شد به تبیین سیاستهای کلی پدافند غیرعامل پرداخت و اظهار داشت: اساسنامه سازمان پدافند غیرعامل کشور مصوب مقام معظم رهبری است چرا که ایشان بر اهمیت این موضوع به جد تاکید دارند. از همین رو موضوع پدافند غیرعامل، از جمله موضوعاتی است که مقام معظم رهبری همواره متذکر شدهاند که هرچه میگذرد بر اهمیت موضوع پدافند غیرعامل و پیچیدگی تهدیدات اضافه میشود.
دانش محور شدن تهدیدات نیازمند اتخاذ یک رویکرد پدافندی علمی است
وی با بیان اینکه باتوجه به دانشمحور شدن تهدیدات نیازمند اتخاذ یک رویکرد علمی و دانشی برای مواجهه با این راهبرد جدید دشمنان هستیم، تصریح کرد: ماموریت سازمان پدافند غیرعامل کشور، رصد تهدیدات انسانساخت در حوزه نظامی، امنیتی، سایبری، شیمیایی، زیستی، پرتوی و ترکیبی است که بر خلاف بلایای طبیعی، ماهیتی پویا و متغییر دارند.
راهبردهای دشمن مبتنی بر فشار همه جانبه و مادون جنگ نظامی است
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با اشاره به راهبردهای تخاصمی دشمن مبتنی بر فشار همه جانبه و حداکثری مادون جنگ نظامی خاطرنشان کرد: منظور از مادون جنگ یعنی دشمن به دلیل بازدارندگی ایجاد شده قدرت رویارویی نظامی با جمهوری اسلامی ایران را ندارد، و لذا درگیری نظامی با ایران را خط قرمز خود قرار داده است و به جای رویارویی مستقیم، راهبرد استفاده از نقاط قوت خود علیه نقاط ضعف و آسیب پذیر ما را در دستور کار قرار داده است.
تغییر راهبرد دشمن به حوزه جنگ پنهان، اطلاعاتی و زیرساختی
سردار جلالی، ویژگیهای فشار همهجانبه و مادون جنگ را تغییر راهبرد به حوزه جنگ پنهان، اطلاعاتی و زیرساختی برشمرد و خاطرنشان کرد: انتقال فشار به حوزه معیشت و رفاه مردم، تلاش برای ایجاد اختلال در زیرساختهایی که به مردم خدمات میدهند، بهره گیری حداکثری از شبکه های اجتماعی خارج پایه برای ایجاد روحیه یاس، ناامیدی و بدبینی به آینده از جمله ویژگیهای راهبرد جدید دشمن است.
امر دفاع نیازمند تغییر راهبرد است
به گفته رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور به دلیل تغییر ماهیت تهدیدات، امر دفاع چه در بخش نظامی و چه غیرنظامی نیازمند تغییر راهبرد است. امروز دشمن جنگ را به لایههای جدیدی برده که تحت عنوان جنگهای هیبریدی یا ترکیبی شناخته میشود که به دلیل ماهیت خود، تنوع تهدیدات را افزایش چشمگیری داده است. از همین رو برای دفاع نیز باید پدافند ترکیبی یا هیبریدی در دستور قرار گیرد.
ویژگیهای الگوی پدافند ترکیبی
سردار جلالی الگوی پدافند ترکیبی را مبتنی بر کاهش اثر تهدیدات درون زا دانست و ادامه داد: راهبرد پدافند غیرعامل تاکید بر عملیات خودحفاظتی در تمام زیرساختها و تاکید بر الزامات ارتقا یافته حفاظتی در زیرساختهای حیاتی است.
وی با اشاره به اهمیت پدافند سایبری زیرساختی و الزامات مصونسازی کامل سایبری زیرساختی متذکر شد: راهبرد پدافند غیرعامل در حوزه کالبدی نیز تاکید بر تضمین کارکردها و قابلیت برگشتپذیری در زیرساختهای خدمات رسان است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، عملیات پدافند رسانهای و آرامشبخشی در شرایط اضطرار را از جمله دیگر موارد مورد توجه در الگوی پدافند ترکیبی برشمرد.
اهمیت شناخت اولویتها در جنگ مدرن
سردار جلالی یکی از مهمترین گامها در فرایند طرحریزی و اجرای اقدامات دفاع غیرعامل را شناخت اولویت های صحیح در جنگ مدرن دانست و توضیح داد: تنظیم برنامهها و اقدامات پدافندی پیشدستانه و پیشگیرانه، توجه فوری بر آسیبپذیریهای عمده، تقویت طرحهای حفاظتی و تمرکز بر تداوم کارکردهای حیاتی، با تاکیدبر محصول نهایی زنجیره تولید را از جمله اولویتهایی دانست که باید در فرآیند طرح ریزی و اجرای اقدامات پدافند غیرعامل به آن توجه داشت.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت مصونسازی زیرساختهای استان خراسان رضوی در برابر تهدیدات و حصول اطمینان از آمادگی در برابر تهدیدات بر لزوم تهیه طرح تداوم کارکرد و استمرار خدمت رسانی در زیرساخت های حیاتی، تاکید کرد و گفت: انعکاس و اجرایی شدن خروجی مطالعات پدافندغيرعامل استان در برنامهریزیهای سال 1401 استان خراسان رضوی ضروری است.
به گفته سردار جلالی، خراسان رضوی در زمینه رعایت الزامات پدافند غیرعامل از گذشته تاکنون در زمره استانهای به نسبت خوب بوده است که این رویکرد همچنان باید ادامه یابد.
شایان ذکر است در پایان این نشست سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور حکم سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح را به استاندار خراسان رضوی به عنوان رئیس شورای پدافند غیرعامل خراسان رضوی اعطا کرد.