پایگاه پولیتیکو نوشته اظهارات بورل در شرایطی مطرح شده که اتحادیه اروپا به وعدههایش در قبال آفریقا و آمریکای لاتین هم در زمینه کمک به مبارزه با کرونا و هم در زمینه برقراری پیوندهای تجاری عمل نکرده است.
طبق ادعای پولیتیکو، همزمان چین واکسنهای بیشتری به این مناطق ارسال کرده، سرمایهگذاریهای بزرگی انجام میدهد و در حال توسعه نفوذش در آن مناطق است.
بورل در جریان برگزاری همایشی در دانشگاهی در اسپانیا گفت: «توسعه نفوذ چین در آفریقا و آمریکای لاتین باید ما را نگران کرده و ذهنمان را مشغول کند. در اروپا، ما ۶۰ درصد جمیعتمان را واکسینه کردهایم این رقم در آفریقا ۲ تا ۳ درصد است. تأمینکننده بزرگ واکسن برای آفریقا کدام کشور است؟ چین! بزرگترین عرضه کننده واکسن به آمریکای لاتین کیست؟ چین.»
پایگاه پولیتیکو مدعی شده چین طی ماههای گذشته «دیپلماسی واکسن» را در کشورهای در حال توسعه سرعت بخشیده است. چند هفته قبلتر، «شی جین پینگ»، رئیسجمهور آمریکا وعده داد ۳ میلیارد دلار به کشورهای فقیرتر کمک میکند.
چین علاوه بر این، ۵۰۰ میلیون دوز واکسن به کشورهای در حال توسعه عرضه کرده است.
بورل این وضعیت را با وعدههای رئیس کمیسیون اروپا که وعده داد ۲۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا به کشورهای متوسط از لحاظ درآمد و متوسط رو به پایین کمک خواهد کرد. او گفت: «بله، اما کی؟ مسئله فقط تعهد دادن نیست، کارآمدی هم هست.»
بورل گفت بر اساس ارقامی که به رویت او رسیده اروپاییها «حدود ۱۰ میلیون دوز واکسن در آفریقا که قارهای با ۱.۵ میلیارد جمعیت است توزیع کردهاند. این، واقعاً کافی نیست.»
جوزپ بورل خاطرنشان کرد که رئیس کمیسیون اروپا سال ۲۰۱۹ به آفریقا سفر کرده و به کشورهای این قاره وعده شراکت و همکاری نزدیکتر داده است. او هشدار داد که آن وعدهها اکنون مورد تردید واقع شدهاند.
وی اضافه کرد: «داریم کارهای زیادی انجام میدهیم ولی کافی نیست. یکی از سران کشورهای آفریقایی اخیراً به من گفت: "شما حرف زدید و گفتید که بهترین شریک ما خواهید بود. حالا فرصت دارید که این را ثابت کنید."»
پولیتیکو نوشته رسانههای دولتی چین روی همین ضعفها سوار شدهاند و در حال معرفی چین به عنوان شریکی سازنده به کشورهای در حال توسعه هستند.
بورل اذعان کرد که این روایت مشکلساز شده است: «دیگران دارند بیشتر از ما کار انجام میدهند یا دستکم برداشت مردم این است که آنها بیشتر از ما کار انجام میدهند. و این تبعات ژئوپولتیک در پی خواهد داشت. اروپا بایستی روند کار را سرعت ببخشد و تعهداتمان را عملی کند.»
بورل در بخش دیگری از اظهاراتش تأکید کرد که اتحادیه اروپا در معرفی کردن فعالیتهایش در زمینه کمک به سایر کشورها برای تأمین واکسن هم کوتاهی کرده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مدعی شد: «ما پول زیادی به کوواکس کمک کردهایم و یکی از بزرگترین تأمینکنندگان برنامه کوواکس هستیم.»
بورل پیش از این بارها درباره حرکت دنیا به سمت نظمی جدید و به دور از پایان استیلای دنیا ابراز نگرانی کرده است. به عنوان مثال او سال پیش گفت: «مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه در نشستی گفت: «تحلیلگران از مدتها پیش درباره پایان نظم تحت رهبری آمریکا و فرا رسیدن قرن آسیایی صحبت کردهاند.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خاطرنشان کرد شیوع بیماری کووید-۱۹ را میتوان به عنوان نقطه عطفی برای تغییر توازن قدرت از غرب به شرق دید. او گفت: «فشار روی اتحادیه اروپا برای اینکه میخواهد در کدام طرف باشد رو به فزونی است.»
وی در ادامه خاطرنشان کرد در شرایطی که قدرت چین رو افزایش است روابط میان بروکسل و پکن همیشه مبتنی بر اعتماد، شفایت و دوجانبهگرایی نیست.